Patience Spelregels

Op deze pagina vind je de uitgebreide Patience spelregels video van Patience Klondike, het meest gespeelde spel ter wereld! Je vindt hier alle Patience spelregels met betrekking tot het verplaatsen van de kaarten, de volgorde van de kaarten, het speelveld, de menu’s, instellingen en statistieken met betrekking tot je gespeelde spellen en gewonnen potjes.  Behalve de spelregels vind je hier tevens de uitgebreide uitleg van het exclusieve Patience.nl spel mbt de menus, instellingen en opties.

Patience SpelRegels uitgelegd in een handig filmpje

Heb je even geen zin om alles te lezen? Geen probleem. Bekijk dan hier de video waarin de spelregels van Patience worden uitgelegd. Na het kijken van dit filmpje kun je direct Patience spelen want dan weet je gegarandeerd hoe het spel werkt.

Wat is Patience?

Patience is een kaartspel voor 1 persoon wat je speelt met 1 stok met 52 kaarten zonder de jokers. Het doel is om alle kaarten vanuit een bepaalde startopstelling weg te spelen of te verplaatsen naar zogenaamde eindstapels. Wanneer alle 52 kaarten op volgorde naar de eindstapels gespeeld zijn dan heb je het spel gewonnen.

Wanneer win of verlies je met Patience?

Het doel van het spel Patience (Klondike) is om alle kaarten op basis van kleur, symbool en volgens de geldende volgorde te plaatsen naar de eindstapels (Foundation stapels), te beginnen met een Aasen oplopend tot de Koning. Wanneer je het spel eindigt waarbij je alle kaarten naar de Foundation hebt gespeeld dan win je. Indien je vast komt te zitten en geen zetten meer kunt doen dan heb je verloren. Om het spel te spelen gelden enkele belangrijke spelregels welke we je hieronder uitleggen.

Patience Spelregels m.b.t de Volgorde van de Kaarten

We beginnen de uitleg van de Patience Regels met uitleg over de “volgorde van de kaarten”. Een stok speelkaarten waarmee patience wordt gespeeld bestaat 52 kaarten verdeeld over 4 groepen die ieder herkenbaar zijn aan hun symbool. Harten, Schoppen, Klaver, en Ruiten. Iedere suit, zoals een kaartsymbool ook wordt genoemd, bestaat uit 13 kaarten.

De 13 kaarten per symbool zijn, op volgorde: Aas, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, J (Boer of Jack), Q (Koningin of Queen) en de K. (Koning of King)

Waarde van de kaarten bij Patience

De volgorde van de kaarten loopt van Aas (laag) naar Koning (hoog) en andersom van Koning Hoog aflopend naar Aas.De volgorde ofwel ranking van de kaarten loopt van Aas (laag) naar Koning (hoog) en andersom van Koning Hoog aflopend naar Aas.

De Aas, Koning, Vrouw en Boer worden in kaart jargon ook wel “plaatjes” genoemd omdat dit de enige kaarten zijn (naast de joker) die een afbeelding bevatten. Indien je de plaatjes zou vervangen door nummers dan zou de volgorde als volgt zijn: Aas = 1, Boer = 11, Vrouw = 12 en Koning is 13.

Patience is een verzamelnaam voor een genre kaartspellen die je in je eentje kunt spelen. Ondanks dat Patience een Frans woord is wordt het bijna alleen in Nederland gebruikt. In zowel het Frans als Engels wordt dit genre kaartspellen met Solitaire aangeduid.

Patience Spelregels: de Opzet van het Speelveld

Bij Patience worden de kaarten bij aanvang van het spel gedeeld volgens een bepaald patroon om tot de startopstelling te komen van het spel. Hieronder zie je een afbeelding met daarop de start opstelling maar ook de uitleg en de benaming van de posities die bij deze Klondike Solitaire indeling horen.

Indeling speelveld volgens spelregels van het spel Patience Solitaire

Zoals op het plaatje te zien zijn de volgende onderdelen van belang bij het Patience Spel.

 • Stapel (Stockpile)
 • Rest Stapel (Waste Pile)
 • Eindstapels (Foundation)
 • Tabel / Speelveld (Tableau)

Regels m.n.t. Het Verplaatsen van de Kaarten

Hieronder hebben we alle spelregels met betrekking tot het verplaatsen van de kaarten beschreven betrekking hebbend op de verschillende elementen van het speelveld. Met andere woorden, hieronder lees je hoe het verplaatsen van de kaarten bij Solitaire in zijn werk gaat. Alhoewel het hier specifiek beschreven staat voor Classic Solitaire, de regels zijn redelijk universeel mbt vele andere patience varianten.

Patience Spelregels: Eindstapel (Foundation)

 • In de spelregels zijn de 4 plaatsen bovenaan, de Foundation.
 • Hierop moeten uiteindelijk alle kaarten opgestapeld worden beginnend met de Aas en geselecteerd op Symbool.
 • Dus alle ruiten kaarten moeten op de ruiten stapel geplaatst worden beginnend met de Aas en eindigend met de Koning. (Aas, 2,3,4,5,6 enz)

Patience Spelregels over het Speelveld (Tableau)

 • De rijen met kaarten midden op het speelveld wordt het Tableau genoemd, ofwel het speelveld. 
 • De rijen lopen op van 1 tot en met 7 kaarten waarvan de bovenste kaart steeds open is gedeeld.
 • Het is de bedoeling om deze bovenste kaart te verplaatsen naar een van de andere rijen. Wanneer de open kaart naar een andere rij is verplaatst dan mag je de bovenste gesloten kaart openen en in het spel brengen. 

Het Spelen en Verplaatsen van de Kaarten

De volgende Patience spelregels gelden voor het spelen van de kaarten.

 • Je mag een kaart onder een andere kaart plaatsen wanneer de kaart een andere kleur heeft en wanneer de kaart de juiste waarde heeft om hem in de juiste volgorde te hangen.
 • Dat wil zeggen dat wanneer er bijvoorbeeld een zwarte tien open ligt dat je daar dan een rode 9 onder mag plaatsen. Bijvoorbeeld een ruiten 9 onder een klaveren 10. 
 • Wanneer een van de 7 rijen van de tabel is leeg gespeeld en er een open ruimte ontstaat dan mag je deze uitsluitend vullen met een Koning. Onder de Koning kun je dan weer een vrouw plaatsen van een andere kleur. 
 • Bij het begin van het spel kun je alleen de open kaarten verplaatsen die bovenop de stapels open zijn gedeeld. Steeds wanneer je deze open kaart kunt verplaatsen komt er een gesloten kaart bovenop te liggen. Deze kaart mag je vervolgens openen en in het spel brengen. 

Het Spelen naar de Eindstapel

 • De foundation bestaat uit 4 kolommen waarop alle kaarten uiteindelijk terecht moeten komen. 
 • Ieder symbool, ruiten, klaveren, schoppen en harten krijgen een eigen stapel.
 • De aas van iedere symbool moet als eerste worden gespeeld met daarop volgend de 2,,3, 4 enz. oplopend tot de Koning. 
 • Behalve de open kaarten op het speelveld (Tableau) mag je ook gebruik maken van de stapel met kaarten die over zijn. Afhankelijk van de keuze (Deel 1 of Deel 3) die je hebt gemaakt voor aanvang van het spel wordt bepaald hoe de kaarten worden omgedraaid en hoe deze in het spel komen.

Patience Spelregels Mbt de Reststapel

 • De stapel, trekstapel ofwel rest stapel wordt in het Engels Stock Pile and Waste Pile genoemd. Hiermee wordt bedoeld de stapel die over is nadat alle kaarten zijn gedeeld.
 • Per beurt kun je afhankelijk van de gekozen spelvorm 1 of 3 kaarten trekken van de stapel.
 • De omgedraaide kaarten worden volgens de spelregels naast de begin stapel neergelegd. Deze kaarten vormen de rest stapel.
 • Alleen de bovenste kaart van de rest stapel mag je, indien mogelijk, in het spel brengen. 

Deel 1 Kaart per Beurt

Wanneer je voor de versie hebt gekozen DEEL 1 dan mag je steeds 1 kaart van de stapel omdraaien. De omgedraaide kaart die bovenaan ligt kun je vervolgens spelen (indien mogelijk) naar het Tableau of direct naar de Foundation. 

Patience Klondike deel 1 voorbeeld

Deel 3 Kaarten per Beurt

Indien je hebt gekozen voor DEEL 3 (de moeilijkere variant) dan, wanneer je een kaart trekt, worden er steeds 3 kaart open gedeeld waarvan je eerst de bovenste kaart moet spelen (indien mogelijk) 

Patience Klondike deel 3 voorbeeld

Patience Puntentelling

In het Patience spel van Patience.nl kun je ook je score bijhouden. Deze score blijft opgeslagen zolang je je cookies in je browser niet wist. De score is gebaseerd op de puntentelling zoals ook Microsoft Solitaire deze heeft geïmplementeerd.

Zodra je de eerste kaart beweegt begint te tijd te lopen. De tijd heeft geen invloed op je puntentelling of je uiteindelijke score maar deze kan wel van belang zijn voor je ranking op het toekomstige leaderboard. De puntentelling gaat als volgt. 

 • Iedere kaart die je speelt van de rest stapel naar het Speelveld (Tableau) verdien je 5 punten (+5)
 • Voor iedere kaart die je speelt van de rest stapel naar de Eind Stapel (Foundation) ontvang je 10 punten (+10)
 • En voor iedere kaart die je speelt van het Tableau naar de Eind Stapel (Foundation) ontvang je 10 punten (+10)
 • Iedere keer wanneer er een gesloten kaart op het Speelveld (Tableau) wordt vrijgespeeld en je de kaart kunt ontvang je 5 punten (+5)
 • Wanneer je een kaart terug speelt van de Eind Stapel (Foundation) naar het Speelveld (Tableau) gaan er 15 punten vanaf. (-15)

Het levert dus de meeste punten op wanneer je een kaart van de rest stapel eerst naar het speelveld (Tableau) speelt en daarna naar de Eind Stapel (Foundation). 

Vegas Score

Het is ook mogelijk om Patience Klondike te spelen met de originele puntentelling. Deze wordt ook wel Vegas Score genoemd en deze gaat als volgt.

 • Je speelt de Patience Klondike Vegas Score altijd met de deel 1 versie en je mag hierbij slechts eenmaal door de reststapel heen.
 • Aan het begint betaal je fictief 52$ aan een fictieve dealer.
 • Vervolgens krijg je $5 per kaart uitbetaald per kaart die je naar de Eindstapel weet te spelen.
 • In het geval dat je een kaart terugspeelt van de Foundation naar het Tableau wordy dt er weer 5$ van de score afgehaald.
 • Wanneer je alle kaarten weet weg te spelen dan win je 5 x je oorspronkelijke inzet.

Op patience.nl bieden we verschillende spellen aan met deze zogenaamde Vegas Score, te weten:

Solitaire Spelregels van andere soorten patience spellen

Op deze pagina lees je alles over de spelregels van Klondike Solitaire (Pasjans) maar er zijn natuurlijk nog veel meer patience spelletjes welke je ook op Patience.nl kunt spelen. Wanneer je op zoek bent naar spelregels van andere soorten Patience hebben we hieronder de meest gespeelde en belangrijkste even op een rij gezet. Klik op de link om naar de spelregels pagina te gaan van het betreffende spel:

Het Menu van het Patience Klondike spel bevindt zich aan de onderkant van het scherm. In de menu bar vindt je behalve 2 menus ook de scoreboards. Van links naar rechts zie je de volgende elementen afgebeeld.

Menu van Patience Klondike op Patience.nl

Gele Buttons

In het midden van links naar rechts heb je de volgende buttons:

 • Eerste Button: UNDO – Zet Undo Aan / Uit
 • Tweede Button: Startmenu
 • Derde Button: HINT – Geeft suggestie voor volgende zet.

Groene Buttons

Er bevinden zich 2 groene buttons op het menu linksonder en 2 rechtsonder. Hier vindt je hun betekenis:

 • Eerste Button: Menu Instellingen
 • Tweede Button: Spelregels
 • Derde Button: (rechts) Geluid Aan / Uit
 • Vierde Button: (uiterst rechts) Speel spel Full Screen

Score Displays

Op het menu bevinden zich 4 score displays. Van links naar rechts vindt je hier hun betekenis:

 • Score 1: (Voetstappen) Aantal Geplaatste Zetten
 • Score 2: Klokje) Gespeelde Tijd / Spel
 • Score 3: (Ster) Puntenscore huidige spel
 • Score 4: (Beker) Je Record!

Wanneer je het menu linksonder aanklikt dan verschijnt het Instellingenmenu. Hier kun je de volgende instellingen bepalen:

 • Instellingen (Alle instellingen mbt de moeilijkheidsgraad tot en met spelvoorkeuren)
 • Achtergrond (Instellingen mbt je achtergrondkleuren van het speelveld)
 • Kaarten (Instellingen mbt het design van de kaartensets)
 • Achterkant (Instellingen mbt de kleuren van de achterkant van de kaarten)
 • Spelregels (Beknopte informatie over de spelregels) 

AlgemenE Instellingen

Maak een keuze met betrekking tot de volgende instellingen:

Instellingen Patience Spel - Voorbeeld mogelijkheden spel voorkeuren

 • Moeilijkheidsgraad Laag of Hoog (Indien je voor de Hoge Moeilijkheidsgraad kiest dan gaan worden de volgende instellingen uitgeschakeld: Terug, Hint en Geen Limiet op delen Alleen scores behaald met de moeilijkheidsgraad Hoog tellen mee voor het leaderboard)
 • Terug (Wanneer je deze instelling aan hebt staan dan kun je op ieder moment in het spel een beurt terug)
 • Hint (Klik op Hint wanner je een suggestie van de computer wil mbt je volgende zet.
 • Geen Limiet op delen (Wanneer je deze instelling hebt aanstaan dan kun je onbeperkt door de Rest stapel heen bladeren. Wanneer je deze uit hebt staan dan kun je slechts 3 keer door de stapel heen)
 • Indeling speelveld (Hier kun je kiezen hoe je de weergave van het speelveld wil laten zien. Van links naar rechts of andersom)
 • Klikken om kaart te spelen (Wanneer je op een kaart klikt dan verplaatst deze automatisch indien mogelijk. Met deze instelling kun je dat aanpassen naar 2 keer waarbij je 2 keer moet klikken op een kaart alvorens deze verplaatst wordt, indien mogelijk. Je kunt het automatisch verplaatsen ook zin zijn geheel uitzetten)
 • Scoring Elementen (Indien het je voorkeur heeft kun je de scoring elementen uitzetten. In dat geval wordt de score niet berekend en tevens het aantal zetten wordt niet geteld)

Patience Spelregels Uitleg Startmenu

Het startmenu bereik je door op de grote gele ronde knop in het midden van de menubalk te drukken. De volgende opties worden vervolgens zichtbaar:

 • Herhaal Spel (Kies voor Herhaal Spel wanneer je het laatst gespeelde spel nog een keer wil spelen)
 • Nieuw Spel – Deel 1 (Kies voor Nieuw Spel Deel 1 wanneer je een nieuw spel gedeeld wil hebben waarbij de regel is dat er 1 kaart per beurt omgedraaid wordt van de Rest Stapel)
 • Nieuw Spel – Deel 3 (Kies voor Nieuw Spel Deel 3 wanneer je de (moeilijkere) variant wil spelen waarbij er per beurt steeds 3 kaarten open worden gedeeld van de Rest Stapel)
 • Statistieken
 • Leaderboards (Een overzicht van de beste scores binnen de snelste tijd door alle spelers van Patience.nl)

Uitleg Statistieken

Het statistieken scherm is bereikbaar via het startmenu, dit is de grote gele knop in het midden van het menu. 

Patience Spel Statistieken met inzicht in je spel resultaten

In het statistieken scherm vind je de volgende gegevens:

 • Gespeeld: Dit nummer is een weergave van het totaal aantal potjes door jou gestart / gespeeld.
 • Gewonnen : Hoeveel potjes heb je in totaal gewonnen, met andere woorden in zijn geheel uitgespeeld. 
 • Win Percentage: Het percentage gewonnen potjes van het totaal aantal gestarte / gespeelde potjes.
 • Gespeelde Tijd: Het totaal aantal minuten dat je het spel Patience Klondike hebt gespeeld.
 • Gemiddelde Tijd: De gemiddelde tijd dat je over een potje doet. 
 • Snelste win: De snelste tijd waarbinnen je een potje patience in zijn geheel hebt uitgespeeld en gewonnen. 
 • Winst met de minste zetten: Het minst aantal zetten gespeeld waarna je een potje patience in zijn geheel hebt uitgespeeld. 
 • Gemiddeld aantal zetten:Gemiddeld aantal zetten per gespeeld potje.
 • Huidige win Streak (Max): Winning streak indien je 2 of meerdere potjes achter elkaar wint. Tussen de haakjes wordt je record weergegeven.De weergave 2(6) zou betekenen dat je momenteel 2 potjes achter elkaar hebt gewonnen en dat je record 6 potjes achter elkaar winnen is. 
 • Huidige verlies reeks (Max): Verlies reeks wanneer je 2 of meerdere potjes achter elkaar verliest of niet afmaakt. De weergave 5(22) zou betekenen dat je momenteel 5 potjes achter elkaar niet gewonnen hebt en dat je (negatieve) record 22 potjes achter elkaar niet winnen is.