Klik hier voor volledig scherm


Freecell spel: Gratis Free cell Solitaire Spelen

Freecell spel Solitaire, ook bekend als Freecell, Patience Freecell of Freecell Card Game, is een van de meest populaire patience kaartspellen ter wereld. Op deze pagina lees je alles over Freecell en kun je verschillende versies van het Freecell Solitaire gratis en online spelen.

Gratis Free cell spel en Freecell Online

Op deze pagina kun je de charme van Freecell spelen herontdekken en je favoriete gratis Freecell spel direct spelen, zonder downloads, registratie of reclame, met name vervelende reclamefilmpjes. De meeste Free cell spellen zijn gemaakt in HTML5, waardoor ze zowel op je computerscherm als op je mobiel of tablet te spelen zijn. Klik op de afbeelding of naam van het Freecell spel om de solitaire games te laden.

Wat maakt het Free cell spel zo leuk en populair?

Free cell onderscheidt zich van andere kaartspellen door zijn unieke combinatie van eindstapels en zogenaamde vrije stapels, de zogenaamde ‘free cells’. Deze voor Solitaire unieke layout, de uitdaging om alle kaarten op volgorde te krijgen, en het feit dat met de juiste strategie bijna elk spel gewonnen kan worden, maken dit spel zeer uitdagend en verslavend om te spelen.

De huidige populariteit van Freecell Solitaire is overigens vooral te danken aan het feit dat Microsoft het spel als Freecell Windows heeft opgenomen als onderdeel van Windows op miljarden computers. Ook vandaag de dag is er nog een duidelijke link met Microsoft, dat het spel heeft opgenomen als onderdeel van haar Microsoft Solitaire Collection.

Freecell Spelregels en Uitleg

Freecell is een gemakkelijke vorm van Patience. Het spel heeft qua mechanisme veel weg van Klondike Solitaire, waardoor het voor beginnende patience spelers die bekend zijn met Klondike gemakkelijk te leren en te begrijpen is.

Doel van het spel

Het hoofddoel van Freecell is om alle kaarten te verplaatsen naar de basisstapels, beginnend met de Aas en eindigend met de Koning, allemaal van dezelfde soort. Wanneer je de volledige puzzel hebt opgelost, dan heb je gewonnen. In principe is ieder Freecell spel op te lossen.

Delen van de kaarten (Layout)

Het eerste wat opvalt aan het speelveld, ook wel tableau van Freecell Solitaire spel, is dat alle kaarten geopend liggen.

 • Een volledige set van 52 speelkaarten is verdeeld over acht stapels.
 • Er zijn vier stapels van zeven en vier stapels van zes speelkaarten.
 • Vanaf het begin kun je dus direct al zien waar alle azen liggen.
 • Dit is belangrijk omdat je met deze kaarten begint te sorteren op de sorteerstapels bovenaan.
 • Dan zijn er nog de vrije cellen. Deze cellen kun je gebruiken om een kaart tijdelijk neer te leggen.

Freecell Spel Regels

 • Aan het begin van het spel liggen alle kaarten in het tableau.
 • Je hebt het spel gewonnen wanneer alle kaarten gesorteerd zijn op de vier sorteerstapels.
 • Op de acht kolommen van het tableau mag je aflopende kaartreeksen maken die afwisselen tussen rood en zwart.
 • Op de sorteerstapels maak je de stapels oplopend en per kleur (harten, schoppen, klaveren en ruiten).
 • De vrije cellen naast het tableau mag je gebruiken om kaarten tijdelijk neer te leggen.
 • Wanneer het je gelukt is om een lege cel vrij te spelen in een van de kolommen in het tableau, dan mag iedere kaart hierop geplaatst worden.
 • Een kaartreeks mag verschoven worden mits er voldoende lege plekken zijn om de verplaatsing mogelijk te maken.

Score of Topscore bijhouden

De score in Free cell is gebaseerd op het aantal stappen dat nodig is om het spel te voltooien. Hoe minder stappen je gebruikt, hoe hoger je score zal zijn. Je topscore wordt uitsluitend bewaard tijdens een sessie. Wanneer je het spel herlaadt, moet je een nieuwe score proberen te behalen. Wil je je Freecell topscore bewaren, dan kun je het beste een screenshot maken voor de zekerheid.

Freecell spelen Solitaire Strategie

Freecell is een spel dat iemand met de juiste patience strategie altijd kan winnen. Toch zijn er zeer ingewikkelde spellen waarbij je niet zomaar succes bereikt. Hier leggen we jou de strategie uit waarmee je je winstkansen voor het kaartspel Freecell Solitaire vergroot.

 • Het begint met het overzicht van alle kaarten. Voor je überhaupt een zet hebt gedaan, kun je de mogelijkheden bestuderen.
 • De kaarten die onderop de stapels liggen, zijn het lastigst te bereiken. Pas je strategie hier dus op aan en focus op de kaarten die eenvoudiger te bereiken zijn.
 • Ga niet zomaar kaartreeksen maken. Wanneer een reeks te groot wordt, is het moeilijker om deze te verplaatsen en zijn de kaarten hieronder niet te bereiken.
 • Een goede volgorde van handelen is om eerst de azen te sorteren en vervolgens te proberen om een vrije cel in het tableau te creëren. Het is niet altijd mogelijk om het volgens deze volgorde te doen; bind je er niet op vast.
 • Probeer zo min mogelijk vrije cellen te gebruiken. Wanneer alle cellen gevuld zijn, is het lastig om nog een mogelijke zet te vinden. Dit moet je alleen doen als je zeker weet dat je hierna een aantal kaarten weer van de cellen kunt verplaatsen.

De uitvinder van het spel Freecell Solitaire

Paul Alfille de uitvinder van freecell
Paul Alfille

Net zoals de meeste Solitaire kaartspellen heeft Freecell een aantal voorlopers waar het spel van afstamt. Een van de oudste voorlopers van het spel is Eight Off. Bij dit spel begin je met acht vrije cellen. Baker’s Game is een andere voorloper van Freecell solitaire. Nadat dit spel werd vernoemd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific American in juni 1968, inspireerde het Paul Alfille om het te gaan programmeren.

Het spel werd toegevoegd aan het educatieve computersysteem PLATO in 1978. Alfille vertelde in een interview dat het niet hoeven te schudden van alle kaarten achteraf een belangrijke motivatie was voor de totstandkoming van de digitale variant. Deze variant had nog een verschil. In tegenstelling tot Baker’s Game moeten de kaartreeksen per kleur (klaveren, schoppen, harten en ruiten) gemaakt worden. Door het toevoegen van deze regel betekent het dat vrijwel iedere mogelijke deling van alle kaarten te winnen is. Een nieuwe regel betekent een nieuw spel. Zodoende is Freecell Solitaire geboren.

Volgens Paul Alfille zelf is hij overigens niet de uitvinder van het spel. Hij zegt er ooit over een vergelijkbaar spel te hebben gelezen in een oud boek, naar verluid een Zweeds spelregel boek uit 1945 genaamd “Världens bästa patienser” och patiensspel. Een boek met ‘s werelds beste patience spellen uit die tijd waarin een vrijwel identieke variant te vinden is.

Freecell Windows 98 Versie

Freecell werd, net als Patience Klondike, standaard meegeleverd en geïnstalleerd met het Windows besturingssysteem van Microsoft. Het is daarom ook een van de bekendste en meest gespeelde Solitaire varianten. Speel hier een remake van Freecell Windows 98

Freecell Micorsoft Windows 98

Freecell Patience Spelen

Op Patience.nl bieden we geen in huis ontwikkelde Freecell. We hebben daarom een selectie gemaakt van de beste Freecell Patience spellen, welke net als ons eigen Klondike Solitaire spel gratis te spelen is zonder download en zonder reclamefilmpjes in het spel. De meeste van de spellen zijn gemaakt door ontwikkelaar Gameboss. Andere ontwikkelaars zijn Microsoft Solitaire en Code this Lab.

Freecell Download of App

Op patience.nl bieden we geen mogelijkheid aan om een patience app versie te downloaden. Echter, alle spellen zijn gemaakt in HTML 5 wat betekent dat ze op ieder apparaat te spelen zijn. Denk hierbij niet alleen aan je computer of PC maar ook aan je Android Tablet of iPad, Android toestel of iPhone. Het enige wat je nodig hebt, is een internetverbinding die gedurende het spel verbonden moet zijn.

Meest Gestelde Vragen