Exclusief Patience Spel van Patience.nl

Welkom op de pagina over ons exclusief Patience Spel dat we speciaal ontwikkeld hebben voor Patience.nl. Met gepaste trots presenteren we onze eigen gratis online versie van het Patience spel Klondike Solitaire! Op deze pagina gaan we dieper in op alle opties en mogelijkheden die ons patience spel te bieden heeft. We leggen niet alleen de spelregels uit, maar we laten je stap voor stap zien wat er allemaal mogelijk is. Het is een klassieke versie van Klondike Patience die we ook op een klassieke traditionele manier brengen. We hebben vooral aandacht besteed aan het design en de speel engine zodat het spel lekker soepel loopt en fijn speelt.

Wat is Patience?

Patience is van oorsprong een kaartspel voor één persoon, hoewel varianten voor twee spelers bestaan. Het valt onder de kaartspellen voor één persoon waarbij de kaartspellen volgens een speciaal patroon gedeeld worden zodat er een layout ontstaat. Deze layout dient de speler door middel van de kaarten op de juiste volgorde te verplaatsen, vrij te spelen. Er zijn vele verschillende varianten op het patience spel waarvan het Klondike spel het meest bekend is. Andere bekende vormen van Patience, die een andere layout hebben en aangepaste spelregels zijn onder andere: Spider Solitaire, Freecell en TriPeaks, maar er zijn nog vele andere versies van Patience. De beste online solo kaartspellen van andere ontwikkelaars hebben we voor je getest en de beste hebben we opgenomen in ons complete overzicht met Solitaire Card Games.

Een Super de Luxe Gratis Patience Spel zonder Reclame

De reden dat we een patience spel hebben ontwikkeld was omdat we de beschikking kregen over dit prachtige domein. Eerst hebben we gezocht naar een goed spel om hier op te publiceren maar we vonden het aanbod tegenvallen en ook waren de spellen alleen verkrijgbaar wanneer er reclame in het spel zat. Iets wat we niet wilden. Daarom besloten we een luxe versie te maken helemaal perfect met de nadruk op een fijne gameplay, prachtige graphics en vele instellingen voor de spelers zodat iedereen het spel kan spelen naar eigen wens. Het resultaat: Een super de luxe gratis Patience Spel zonder reclame.

Patience.nl Klondike spel

De reden dat we voor een Klondike spel hebben gekozen is simpel. Vele mensen associëren de naam Patience of Solitaire met het spelletje Klondike. Het is verreweg het meest gespeelde Patience spel ter wereld en nog steeds razend populair, vooral onder senioren. Ons doel was dus om een goed Patience spel te bouwen, dat simpel te bedienen is en snel opstart om te spelen, dat er niet alleen mooi uit zou zien maar vooral duidelijk met grote kaarten zodat het ideaal is voor senioren en slechtzienden.

Spelregels

Het Patience spel van Patience.nl is gebaseerd op de originele regels van Patience Klondike zoals deze in oude patience boeken beschreven staat. Hieronder een korte uitleg van deze spelregels zodat je te allen tijde terug kunt kijken hoe Patience precies werkt. Voor beginners hebben we ook een speciale Patience spelregels pagina waar je een handige tutorial kunt bekijken waarna je het spel direct begrijpt en kunt spelen.

Doel

Het doel bij Patience Klondike is om alle kaarten van het speelveld, op volgorde en gesorteerd, naar de eindstapels te spelen. Je hebt vier van deze stapels: harten, schoppen, klaveren en ruiten. Wanneer je alle kaarten op de juiste volgorde en gesorteerd op symbool, naar de eindstapels hebt weten te spelen, dan heb je het patience spel uitgespeeld.

Layout van het Speelveld

Het speelveld van het Klondike spel is herkenbaar aan de driehoek gevormde layout waarbij er 7 rijen met kaarten gedeeld worden. Het spel wordt gespeeld met 1 stok met 52 kaarten zonder de jokers. Dit gebeurt door middel van een prachtige animatie. De layout bestaat uit de volgende elementen te weten: De Stapel, Reststapel, Eindstapels en het speelveld. Zie hieronder de afbeelding met het speelveld en de betreffende elementen.

Indeling Patience Klondike Speelveld

Spelverloop

Zodra je hebt gekozen voor optie Deel 1 of Deel 2 dan zal het speelveld automatisch door de computer worden gedeeld.

 • Op het speelveld dienen de kaarten te worden verplaatst in aflopende volgorde beginnend bij de Koning, gevolgd door een Vrouw, een Boer, 10, waarbij de Aas de rij sluit. De kaarten in een rij moeten elkaar in kleur afwisselen. Zo past een zwarte 5 (of dit nu Klaveren of Schoppen is) alleen op een rode 6 (of dit nu Harten of Ruiten is).
 • Als kaarten juist op de juiste volgorde zijn gestapeld, kun je een rij, of een deel van een rij, in zijn geheel verplaatsen. Stel, je hebt een combinatie van een rode 6, gevolgd door een zwarte 5 en daarna een rode 4; deze set kan gezamenlijk verplaatst worden.
 • Wanneer er in een Rij geen kaarten meer liggen, is de enige kaart die je daar mag plaatsen een Koning, of een hele rij die start met een Koning.
 • Kaarten die je naar de Eindstapels speelt dienen te worden gesorteerd op symbool en op volgorde per symbool te worden geplaatst, waarbij je begint met de Aas en afsluit met de Koning.
 • Wanneer er nog geen kaart op de einstapel ligt dan moet je dus starten met een Aas, waarna je verder bouwt met kaarten van diezelfde soort in stijgende volgorde. Als voorbeeld, op een Ruiten 3 volgt een Ruiten 4, daarna een Ruiten 5, en zo gaat het door.
 • Kaarten kunnen zowel vanuit de Reststapel als vanaf het Tableau naar de eindlocaties worden verplaatst.

Patience Spel Deel 1 of Deel 3

Om het Patience spel naar ieders wens te maken bieden we de mogelijkheid voor beide versies van Klondike te weten Deel 1 en Deel 3. Wanneer je het spel opstart, kies je tussen deze twee varianten. Tijdens het spelen kun je eenvoudig wisselen tussen deze versies door op de gele knop te klikken. Van daaruit kun je besluiten een nieuw potje te beginnen in jouw gewenste modus. We leggen later uit hoe dit in zijn werk gaat.

Deel 1

 • Bij Deel 1 draai je bij elke beurt één kaart om van de reststapel.
 • Je mag elke omgedraaide kaart, indien van toepassing, direct in het spel brengen. Heb je alle kaarten uit de reststapel gehaald? Dan mag je de afgelegde kaarten opnieuw gebruiken en van voren af aan beginnen. Dit kun je blijven doen totdat je geen zet meer kunt maken of het spel hebt uitgespeeld.
Solitaire Klondike deel 1, turn 1 kaart

Deel 3

 • Bij Deel 3 draai je de kaarten in sets van drie om van de reststapel.
 • Van deze set van drie is enkel de bovenste kaart te gebruiken in het spel. Wanneer je die kaart kunt spelen dan pas komt de “open” kaart daaronder beschikbaar.
 • Zodra je door de hele reststapel bent heen gegaan dan kun je de kaarten die je hebt afgelegd opnieuw gebruiken en het spel opnieuw opstarten.
Solitaire Klondike deel 3, turn 3 kaarten

Puntentelling en TopScore bijhouden

In het Klondike-spel van Patience.nl hebben we gekozen om de traditionele wijze van scoring te gebruiken zoals deze werd geïntroduceerd met de lancering van het klassieke Windows Patience spel. Deze werkt als volgt:

 • Wanneer je een kaart speelt van de Reststapel naar het Tableau, krijg je daarvoor +5 punten.
 • Het verhuizen van een kaart naar de eindstapel vanaf het Tableau geeft je een beloning van +10 punten.
 • Een voorheen bedekte kaart in het Tableau onthullen? Dat is +5 punten voor jou.
 • Het terugspelen van een kaart van de Eindstapel naar het Tableau zal je -15 punten kosten.

Tip! – Het levert dus meer punten op wanneer je een kaart vanaf het Tableau naar de Eindstapels speelt dan wanneer je dit rechtstreeks vanaf de Reststapel doet. Houdt hier rekening mee om een zo hoog mogelijke topscore te behalen.

Let Op! – Je Topscore en Statistieken blijven net zolang bewaard als dat de cookies van deze website geïnstalleerd blijven. Wanneer je de cookies van je browser wist dan reset je ook automatisch je topscore.

Patience.nl Patience spel ook verkrijgbaar als App

Ondanks dat je ons patience spel op ieder apparaat kunt spelen hebben we nu ook een Patience app uitgebracht met ons exclusieve Patience spel (Klondike). De app is verkrijgbaar in de Google Play Store en is momenteel alleen nog maar beschikbaar op Android mobiel en Tablets. Echter wanneer je een stabiele internetverbinding hebt kun je ons spel op ieder device spelen. We raden aan om wanneer je op je mobiel wil patience spelen dat je het spel in volledig scherm opent. Dan krijg je het beste resultaat.

Patience app spelen op mobiel

Voor meer informatie over de Patience app en hoe je deze installeert klik hier.

Instellingen en Menu Opties

In dit onderdeel bespreken we de uitgebreide mogelijkheden en menu opties van ons Klondike Patience spel. Hierbij zul je pas merken hoe uitgebreid we ons spel wel niet hebben gemaakt en hoe handig alle menu opties zijn om het spel helemaal naar wens aan te passen.

Score Balk

Menu Patiencespel

De Score Balk is de balk onderin je scherm. Hierin zie je de scores maar ook de menu knoppen om de verschillende menu’s te bereiken. De score balk bestaat uit de volgende elementen welke we van links naar rechts beschrijven.

 • Instellingen Menu – De oranje knop linksonder in de Balk opent het Instellingen Menu
 • Volledig Scherm – De groene knop met de 2 pijltjes opent het spel in volledig scherm (full screen)
 • Aantal Moves – In het venster met de voetstapjes wordt het aantal “zetten” bijgehouden
 • Tijd – In het venster met het klokje wordt de tijd bijgehouden
 • Undo – Maakt de laatste zet ongedaan mits de laatste zet geen nieuwe kaart liet zien bijvoorbeeld wanneer je een kaart vrijspeelt op het Tableau.
 • Start Menu – De gele knop met de kaartjes opent het Start Menu
 • Hint – Klik op het lampje om een Hint te krijgen. Indien er geen zetten meer mogelijk zijn zul je hiervan een melding krijgen wanneer je de Hint knop indrukt.
 • Huidige Score – Dit venster geeft de score weer van het huidige spel
 • Top Score – Dit venster geeft je beste score weer.
 • Muzieknoot – Hiermee zet je de achtergrond muziek aan of uit.
 • Geluidseffecten – Hiermee zet je de geluidseffecten aan of uit.

Start Menu

Afbeelding van Patience.nl Patience Spel Klondike -Startmenu

Het Startmenu is de Ronde Gele Knop onderaan in het midden van de Score Balk. Hierin zie je de volgende mogelijkheden:

 • Nieuw spel Deel 1 – Dit start een nieuw spel waarbij de Deel 1 regel wordt gehanteerd.
 • Nieuw spel Deel 3 – Dit start een nieuw spel waarbij de Deel 3 regel wordt gehanteerd.
 • Herhaal Spel – Dit herstart het huidige spel.
 • Statistieken – Dit opent het statistieken scherm met al je resultaten en records.
 • Deel spel met je vrienden op Facebook – Laat jouw vrienden weten dat je het Patience.nl Klondike spel speelt.

Statistieken

Patience.nl Klondike Spel Statistieken

Wanneer je het statistieken scherm opent dan zie je al je resultaten van de spelletjes die je in totaal hebt gespeeld. De volgende statistieken worden bijgehouden.

 • Gespeeld – Het totaal aantal gespeelde potjes
 • Gewonnen – Het totaal aantal gewonnen potjes
 • Win Percentage – Je win percentage m.b.t uitgespeelde potjes
 • Gemiddelde speeltijd – Hoe lang je gemiddeld over een potje doet.
 • Snelste win – Je recordtijd waarbinnen je een spel hebt uitgespeeld.
 • Win met de minste zetten – Een winst met je record aantal minimale zetten.
 • Gemiddelde zetten – Hoeveel zetten je gemiddeld maakt per gespeeld spelletje.
 • Huidige win-reeks (max) – Hoeveel potjes je achter elkaar aan het winnen bent en je record reeks tussen haakjes.
 • Huidige verlies-reeks (max) – Hoeveel potjes je achter elkaar niet hebt weten uit te spelen met je negatieve record reeks tussen haakjes

Instellingen

Afbeelding van Patience.nl Patience Spel Klondike -Instellingen

Het Patience spel kun je helemaal instellen zodat je het kunt spelen volgens de regels zoals je dat zelf wilt. We hebben 2 voorinstellingen gemaakt waarbij de instellingen van de patience regels dermate verschillen dat de ene makkelijker is dan de andere. Dit kun je in het instellingen menu instellen door middel van de moeilijkheidsgraad.

Moeilijkheidsgraad instellen

 • Hoog – Undo, Hint en geen limiet op delen staat UIT
 • Laag – Undo, Hint en geen limiet op delen staat AAN

Overige Instellingen

 • Undo – Aan of Uit
 • Hint – Aan of Uit
 • Geen Limiet op Delen – Ga onbeperkt door de stapel heen of een gelimiteerd aantal (3x)
 • Scoring – Wil je de score bijhouden en weergeven ja of nee?
 • Indeling speelveld – Waar wil je de stapeltjes speelkaarten hebben liggen? Links or rechtsboven in je scherm.
 • Klikken om kaarten te spelen – Wil je de kaarten automatisch verplaatsen wanneer je deze aanklikt? Je kunt er ook voor kiezen om een dubbelklik te hanteren hiervoor indien je dat fijner vindt.
 • Kaarten openen – Wil je wanneer je een kaart vrijspeelt op het Tableau dat de kaart eronder direct geopend wordt of wil je deze aanklikken om te openen?

Achtergronden Speelveld Patience Spel

Afbeelding van Patience.nl Patience Spel Klondike - Kies kleur achtergrond speelveld

Ons Klondike Patience spel kent maar liefst 16 verschillende achtergronden waaruit je kunt kiezen. Deze kun je tijdens het spel direct aanpassen. Behalve 8 effen achtergronden hebben we ook een achttal mooie rustgevende fotos die de sfeer van het patience spel naar een ander level brengen.

Kies je Favoriete kaartsets

Afbeelding van Patience.nl Patience Spel Klondike - Grote speelkaarten en symbolen

We hebben maar liefst 4 prachtige kaartsets waaruit je kunt kiezen. Van ouderwetse klassieke speelkaarten symbolen tot speelkaarten met gigantisch grote symbolen zodat ze goed te onderscheiden zijn. Onze speelkaarten in het online patience spel zijn er o.a. de reden van dat ons spel zo geliefd is bij Senioren en slechtzienden.

Kies je favoriete deck (Achtergrondjes kaarten)

Afbeelding van Patience.nl Patience Spel Klondike - Kies kaartset instellingen

Om je spel helemaal naar wens te maken hebben we maar liefst 16 verschillende designs ontworpen voor het kaartspel patience. Deze kun je tijdens het spel onbeperkt wisselen. Je hoeft dus niks vrij te spelen of in het spel aan te kopen om van speelkaarten te wisselen.

beknopte Spelregels

Afbeelding van Patience.nl Patience Spel Klondike Spelregels

In het instellingen menu vind je ook nog een Tabje met Spelregels. Hierin verwijzen we door naar de spelregels op deze pagina en onze strategie pagina indien je je spel wil verbeteren.

100% Gratis Patience Spel Spelen

Iedereen promoot zijn Solitaire spel als zijnde een Gratis Patience Spelen maar vaak zitten er addertjes onder het gras. Zo kom je in de Appstore of Play-store een heleboel patience spelletjes tegen die pretenderen gratis te zijn. Echter kom je er tijdens het spelen achter dat het spel steeds moeilijker wordt en dat het steeds lastiger wordt om de volgende levels te halen. Uiteindelijk loop je vast en kom je erachter dat je aankopen moet doen om verder te kunnen. Dit worden in game aankopen genoemd.

Een ander addertje kan zijn het vertonen van reclamefilmpjes. Op zich is het spel dan wel gratis alleen kan het ten koste gaan van het speelplezier. Misschien is een bepaalde reclame geen probleem maar sommige aanbieders overdrijven het. Soms komt het voor dat je voordat je het Patience spel uiteindelijk aan het spelen bent, je al 3 reclames hebt gezien.

Omdat Patience.nl puur uit hobby is gemaakt hebben we besloten om het echt 100% gratis aan te bieden. Dus gratis coins of bonusrondes niet nodig want gewoon alles is gratis.

Meest Gestelde Vragen