Klik hier voor volledig scherm


Mochelen

Mochelen is een kaartspel wat precies hetzelfde werkt als Patience Klondike. Het Mochelen spel wat je hier kunt spelen is identiek aan ons patience spel alleen dan met een andere skin en andere speelkaarten. “Mochelen met die kaarten” is een uitdrukking die vooral in Vlaanderen veel gebruikt wordt bij onze zuiderburen.

Mochelen Spelregels

Het spel Mochelen speel je precies hetzelfde als Patience waarbij het speelveld bestaat uit een “driehoek” met 7 rijen kaarten waarvan de onderste kaart steeds open wordt gedeeld. Omdat Mochelen identiek is aan Patience (Klondike) raden we je voor de spelregels of onderstaand filmpje te bekijken of voor meer uitgebreide spelregels bezoek je de spelregels pagina van deze website waar we dieper ingaan op de verschillende varianten van Patience en Solitaire staan uitgelegd.

Mochelen spelen met de kaarten

Het Mochelen spel wat we aanbieden op Patience.nl is speciaal ontwikkeld voor senioren en ouderen. Het spel open je door op start te drukken en dan laadt het spel vanzelf in. Heel gemakkelijk en direct Mochelen met de kaarten zonder dat je eerst software op uw computer moet installeren. Het Mochelen spel bestaat uit de twee bekende varianten waarbij u direct wanneer het spel is ingeladen een keuze moet maken.

Mochelen Deel 1

Bij Mochelen “Deel 1” dien je steeds wanneer je een kaart omdraait van de stapel dit doen per kaart. Je draait dus een kaart om en wanneer je deze niet kunt spelen dan draai je een nieuwe kaart om. Je draait de kaarten dus 1 voor 1 om. De deel 1 versie gaat over het algemeen 3 keer rond maar dat kun je aanpassen in de instellingen.

Solitaire Klondike deel 1, turn 1 kaart

Mochelen Deel 3

Bij Mochelen “Deel 3” draai je de bovenste 3 kaarten om per beurt van de stapel. Je mag vervolgens alleen steeds de bovenste “open” kaart spelen. Wanneer je deze gespeeld hebt mag je, indien mogelijk, de open kaart eronder spelen. Indien dit niet mogelijk is moet je weer 3 nieuwe kaarten omdraaien.

Solitaire Klondike deel 3, turn 3 kaarten

Mochelen online spelen met Mobiele telefoon of iPad / Tablet

Mochelen is een luxe versie welke te spelen is op zowel je computer maar ook je telefoon of tablet. Ons Mochelen spel online kun je zowel op Android als IOS spelen dus het is echt overal beschikbaar. Het enige wat vereist is is een goede internetverbinding zodat je verbonden blijft met het spel.

Patience spel van patience.nl online te spelen op deze apparaten

Waar komt Mochelen vandaan?

Het woord Mochelen is meer een dialect wat door ouderen wordt gebruikt om het spel patience aan te duiden. Onder jongeren in België is de naam niet of nauwelijks bekend maar ook de oudere generatie noemt het spel eigenlijk voornamelijk Solitaire.

De term Mochelen schijnt echter niet uit België te komen maar uit Duitsland. De naam zou zijn gebruikt om het valsspelen in Patience aan te duiden. Mochelen zou eigenlijk betekenen “valsspelen”. Over het dialect en de oorsprong is dus weinig bekend maar aangenomen wordt dat de naam verbasterd is naar een bepaald dialect wat door een bepaalde groep (vooral ouderen) nog wel eens wordt gebruikt.

Bekendste synoniemen voor het woord Mochelen

Aangezien Mochelen een dialect is voor het woord Patience, leek het ons wel leuk om te vermelden dat dit spel ook onder andere namen bekend is. De bekendste naam is Klondike, als zijnde een variant van Patience. Maar Patience wordt tegenwoordig internationaal vooral Solitaire genoemd. Eigenlijk zijn Nederland en België de enige twee landen waar het spel nog echt voornamelijk Patience wordt genoemd. Hoewel sommige mensen het in Nederland ook schrijven als Pasjans of Pasjansen.

Mochelen voor Senioren

Waarom is ons Patience spel zo populair bij senioren en 55plussers? Dit komt omdat we voordat we het spel maakte uitvoerig onderzoek hebben gedaan naar wat ouderen fijn vinden wanneer ze Patience, solitaire of Mochelen spelen. Wat opviel is dat ouderen en senioren het belangrijk vinden wanneer de kaarten groot zijn afgebeeld. Hier hebben we dan ook heel erg rekening mee gehouden en de kaarten extra groot gemaakt. Daarnaast bieden we de mogelijkheid om je eigen kaarten set te kiezen in het spel. Hierbij kun je kiezen voor kaarten met de klassieke afbeeldingen maar ook voor kaarten zonder plaatjes. Deze laatste kaarten set raden we dan ook aan voor senioren om Solitaire mee te spelen omdat deze het duidelijkst zijn.

Meest Gestelde Vragen