Klik hier voor volledig scherm


Alles over Klondike (Patience) en Klondike Solitaire

Klondike is de naam van het meest gespeelde patience spel. Het spel is zo populair dat het misschien wel het meest gespeelde kaartspel is van de afgelopen 30 jaar. Klondike staat eigenlijk synoniem voor Patience en Solitaire maar dit is eigenlijk niet correct. Klondike is de officiële naam van het spel wat iedereen met Solitaire of Patience associeert. Heb je het over Patience dan heb je het over Klondike. De spelregels van Klondike zijn eenvoudig te leren. Het is een puzzel waarbij je simpel gezegd de kaarten moet verplaatsen van het speelveld naar de eindstapels. 

Gratis Klondike online Solitaire spelen

Met het Patience.nl Klondike spel hebben we getracht een luxe versie van Klondike online Solitaire te maken wat zich onderscheidt door mooie graphics en een soepele gameplay. We hebben veel aandacht besteed aan de mogelijkheden voor spelers om het spel aan te passen mbt de spelinstellingen maar ook om het visueel compleet aan te passen naar eigen wens. Hierdoor is onze Klondike Solitaire Free online game een van de meest luxueuze Klondike Online Solitaire die je direct gratis kunt spelen op internet. Volledig in het Nederlands en zonder een Solitaire Klondike App te hoeven downloaden. Op deze pagina lees je alles over onze versie van Klondike Patience, zoals de speltypes, instellingen en meest gestelde vragen. En speciaal voor alle beginners hebben we informatie en uitleg over de spelregels, de beste strategie en een stukje historie.

Klondike Solitaire online spelen met Mobiele telefoon of iPad / Tablet

Het Patience.nl Klondike spel is gemaakt in Html5 waardoor het op alle apparaten te spelen is zoals je mobiel, Android of IOS maar ook op je Android Tablet of iPad. Het spel werkt het beste op je telefoon wanneer je het in volledig scherm opent. Klik daarom op onderstaande afbeelding of op de link onder het spel om in full screen Solitaire te spelen.

Patience spel van patience.nl online te spelen op deze apparaten

Speciaal voor de liefhebbers hebben we ook een app ontwikkeld voor Android toestellen. Deze is te downloaden in de Google Playstore. Voor meer informatie lees hier hoe je de patience app van Patience.nl moet installeren.

Hoe Speel je Klondike Solitaire?

Bekijk hier onze youtube video met een handige tutorial met betrekking tot de regels en uitleg van het spel Patience Klondike en Klondike Solitaire. Voor een meer diepere uitleg kun je terecht op onze pagina met Patience Spelregels waar alles uitgebreid beschreven staat. Wanneer je direct wil beginnen met spelen hebben we de HINT knop in het spel. Wanneer je daar op drukt krijg je aanwijzingen wat de beste volgende zet is.

Het Doel

Het doel van het Klassieke Solitaire Klondike is om alle kaarten van het tableau en de stapel te verplaatsen naar vier eindstapels. Deze eindstapels, ook wel Foundations genoemd, moeten per kaartsymbool in oplopende volgorde van Aas tot Koning worden opgebouwd. Wanneer je alle kaarten hebt weten te sorteren en naar de eindstapels hebt gespeeld dan heb je gewonnen.

Delen van de kaarten bij Solitaire Klondike Online

Bij aanvang van het spel worden de kaarten volgens een bepaalde opzet gedeeld waardoor er een bepaald patroon of speelveld ontstaat. Het speelveld van Klondike bestaat uit de volgende elementen:

 • Eindstapels – “Foundation”
 • Speelveld – “Tableau”
 • Stapel – “Stock Pile”
 • Reststapel – “Waste Pile”
Indeling Patience Klondike Speelveld

Verplaatsen van de Kaarten naar het Speelveld (Tableau)

Bij het verplaatsen van de kaarten op het speelveld dien je je te houden aan de volgende regels:

 • Een kaart mag alleen naar een andere kaart worden gespeeld wanneer de kaart oplopend in volgorde. Dus een 2 onder een 3 en een 3 onder een 4. De hoogste kaart is de Koning de laagste kaart is de Aas.
 • De kleur van de kaart moet altijd om en om zijn. Dus een kaart met een zwart symbool onder een rood symbool en andersom. Het maakt dus niet uit of je een harten kaart onder een schoppen kaart plaatst of onder een harten kaart.

Verplaatsen van de kaarten naar de eindstapel

Bij het verplaatsen van de kaarten van het speelveld naar de eindstapel dienen weer net iets andere regels. De belangrijkste zijn deze:

 • Je moet beginnen met het spelen van een Aas. Vervolgens is het de bedoeling om de kaarten op volgorde op te stapelen. Dus na de Aas komt de 2, daarna de 3, vervolgens de 4 en zo doorlopend tot de laatste kaart: De Koning.
 • Er zijn vier eindstapels, iedere Suit of symbool heeft zijn eigen eindstapel. Het is dus de bedoeling dat je 4 stapels maakt: Harten, Schoppen, Klaver en Ruiten.
 • Je moet per Symbool of Suit op volgorde werken maar de stapels mogen onevenredig oplopen. Het kan dus voorkomen dat je op de Klaveren stapel al 3 kaarten hebt liggen en op de Hartenstapel nog geen enkele kaart.

Spel Opties Patience.nl Klondike

Het gratis spel Klondike Solitair wat je hier kunt spelen kent vele instellingen die je kunt vinden wanneer je linksonder op de menu knop drukt. Vanuit hier kom je op een scherm waar je allerlei functies kunt aan en uitzetten. Denk hierbij onder andere aan:

 • Het instellen van het aantal keren dat je door de stapel Patience speelkaarten heen mag gaan.
 • Speelkaarten automatisch verplaatsen of door middel van 1 of 2 keer klikken.
 • Hint knop aan of uit zetten.
 • Herstel knop gebruiken of niet.
 • Kaarten op het Tableau automatisch of handmatig omdraaien.
 • Puntentelling en klok aan of uit.
 • Aan welke kant je de stapel ziet, links of rechts.

Behalve het instellen van spel voorkeuren kun je dus ook kiezen welke kleur achtergrond je wil. Je kunt kiezen uit maar liefst 10 verschillende kleuren, van traditioneel groen tot felroze

Om de achterkanten van de kaarten goed bij de verschillende speelveld achtergronden te laten passen kun je uw favoriete kleurencombinatie zelf samenstellen. In totaal kun je kiezen uit 8 verschillende designs.

De speciale Patience speelkaarten zijn, omdat we vooral veel senioren spelletjes aanbieden, ook in te stellen met grote symbolen waardoor duidelijk onderscheid te maken is tussen klaveren, harten, schoppen en ruiten. In totaal bieden we 4 verschillende kaartsets aan in het spel en we hopen dit aantal in de toekomst nog uit te breiden

Verschillende Versies van Klondike Online Solitaire

Er zijn twee verschillende versies met betrekking tot de spelregels van het klassieke Solitaire Klondike. Voor je het spel begint moet je de keuze maken tussen Deel 1 of Deel 3. Nadat je je keuze hebt gemaakt kun je aan de hand van instellingen in het spel ook nog bepalen hoeveel keren dat je door de stapel heen mag.

Klondike Solitaire Deel 1

Bij Klondike Solitaire “Deel 1” mag je steeds wanneer je een kaart trekt van de Stapel maximaal 1 kaart omdraaien. Wanneer je deze niet kunt spelen dan mag je een volgende kaart omdraaien. Klondike 1 betekent dus dat je 1 kaart om mag draaien per keer. Deze variant wordt met name gebruikt voor casino versies van Patience Klondike. (Vegas Score)

Solitaire Klondike deel 1, turn 1 kaart

Klondike Solitaire Deel 3

Bij Klondike Solitaire “Deel 3” of “Turn 3” trek je dus 3 kaarten open i.p.v. 1. Je pakt de bovenste 3 kaarten en draait ze om. Je mag vervolgens alleen steeds de bovenste kaart spelen. Het voordeel van Klondike Solitaire 3 is dat je steeds ziet wat de bovenste 3 kaarten zijn en welke kaarten je kunt verwachten als je de bovenste kaart gespeeld hebt.

Solitaire Klondike deel 3, turn 3 kaarten

Puntentelling bij Patience Klondike Solitaire

Traditioneel was het gewoon de uitdaging om het spel Klondike helemaal uit te spelen. Origineel dit spel kende geen puntentelling, behalve als het voor gokken werd gebruikt. Echter, met de opkomst van internet werden al snel Highscore en puntentellingen bedacht voor Klondike, waarvan we de bekendste hebben toegepast op het Patience.nl Klondike Solitaire spel:

 • Voor elke kaart verplaatst van de reststapel naar het Speelveld (Tableau), krijg je +5 punten.
 • Elke kaart die je verhuist van de reststapel naar de Eindstapel (Foundation) levert je +10 punten op.
 • Hetzelfde geldt voor kaarten die je verplaatst van het Speelveld naar de Eindstapel: ook +10 punten.
 • Als een verborgen kaart op het Speelveld vrijkomt en je deze omdraait, krijg je +5 punten.
 • Verplaats je een kaart van de Eindstapel terug naar het Speelveld, dan kost dat je -15 punten.

Tips! De Optimale Strategie voor Klondike Solitaire

Om de juiste strategie toe te passen om Klondike Patience vaker te kunnen winnen of uit te spelen, is het belangrijk te begrijpen dat er verschillende strategieën gehanteerd kunnen worden voor de verschillende versies (Deel 1 of Deel 3). Op de pagina over Patience strategie gaan we hier dieper op in, maar hieronder een beknopte uitleg met de belangrijkste strategische tips voor het spel Klondike Solitaire.

Tips voor in het begin van het spel

 • Begin altijd met “gluren” (Peeking): Draai eerst een kaart van de stapel voordat je naar het tableau kijkt.
 • Speel zo mogelijk direct een Aas en daaropvolgend de twee van dezelfde soort op de aflegstapel.
 • Voorkom dat je één specifieke kleur te ver vooruit bouwt ten opzichte van de anderen.

Tips voor het verplaatsen van de kaarten op het Tableau

 • Prioriteit is het “blootstellen” van de omgedraaide kaarten in de Tableau kolommen.
 • Verplaats een Koning om een lege kolom te vullen.
 • Kies bij meerdere speelopties de langste kolom om een nieuwe kaart te onthullen.
 • Probeer geen lege plekken te creëren als je geen Koningen hebt om deze te vullen.
 • Speel eerst kaarten van het tableau voordat je kaarten uit de aflegstapel speelt.

Geavanceerde Klondike Solitaire Strategie

 • Stamboom Strategie: Focus op het bouwen van rijen met één specifieke rode en één specifieke zwarte kleur.
 • Bescherming van Lage Kaarten: Bouw de eindstapels (Foundations) gelijkmatig op.
 • Bescherming van Tweeën: Voorkom dat lage kaarten onder de aflegstapel worden begraven.
 • Bescherming van de Laagste Kaart: Speel een kaart naar de aflegstapel alleen als er ruimte is voor de laagste verborgen kaart om op het tableau te worden geplaatst.
 • Koning-zetten: Denk goed na voordat je een Koning plaatst; overweeg welke kleur het beste past.
 • Terugspelen: Haal kaarten die al naar de eind stapels zijn gespeeld terug om het spel te deblokkeren.

Geschiedenis van Patience Klondike Solitaire

Hoewel Klondike Solitaire vaak gezien wordt als de standaardversie van het solitaire-spel, is het zeker niet de oudste variant. Er zijn talrijke solitaire-varianten die Klondike in ouderdom voorbijstreven. Echter, Klondike’s faam ligt niet zozeer in zijn leeftijd, maar in zijn ongekende populariteit. Het groeide uit tot wellicht het meest gespeelde kaartspel wereldwijd.

De geschiedenis van Klondike Solitaire kan worden herleid tot het spel “Little Triangle Patience“, dat voor het eerst werd genoemd als “Triangle” in het boek “Patience, A Series of Games with Cards” geschreven door Ednah Dow Cheney en uitgebracht in 1894. De naam Triangle refereerde aan de vorm van de 7 rijen gevuld met kaarten in de vorm van een driehoek. Enkele jaren later, tijdens de Gold Rush in Klondike, werd het spel aangepast en gespeeld voor echt geld in de zogenaamde gok-saloons waar de goudzoekers in hun vrije uurtjes vertier zochten. De populariteit van het spel groeide enorm en kreeg de naam Klondike Solitaire.

Maar wat echt voor een ongekende populariteitsboost zorgde, was de opname van het spel in Windows als “Microsoft Solitaire“. Dit zorgde ervoor dat het spel op miljarden computers wereldwijd werd geïnstalleerd in een tijd waarin computergames nog een zeldzaamheid waren.

Hoewel oorspronkelijk geassocieerd met gokken, is het gok aspect van Klondike in de loop der tijd vervaagd. Klondike patience is nu vooral een spel uitsluitend voor entertainment en ontspanning. Echter, de gok variant is nog niet compleet uitgestorven, sterker nog, halverwege de 20e eeuw was het spel tijdelijk nog een hit in Vegas. Daarom kennen we de gok versie van Klondike tegenwoordig vooral als “Vegas Solitaire” en wanneer je het gratis speelt Klondike Solitaire Patience met Vegas Score.

Meest Gestelde Vragen