Direct Freecell Solitaire Spelen!

Freecell is een patiencespel waarbij geluk geen rol speelt. In tegenstelling tot alle andere Solitaire Kaartspellen kun je bij Freecell altijd winnen. Het komt dus puur op jezelf aan. Speel Freecell Solitaire om je probleemoplossend vermogen te trainen en je geduld op de proef te stellen. Freecell Solitaire speel je hier gratis online, geheel gratis.


Spider Solitaire
Spider Solitaire Spelen - klik op de afbeelding om het spel te openen
Patience Klondike
Patience Solitaire Spelen - klik op de afbeelding om het spel te openen
Tripeaks Solitaire
Tripeaks Solitaire Spelen - klik op de afbeelding om het spel te openen

Freecell Patience Spel

Het Freecell spel wat je hier kunt spelen is ontwikkeld door Arkadium. Een grote ontwikkelaar van spelletjes online en html5 games. Normaal gesproken zijn de spellen te spelen bij grote media partijen die de spellen van Arkadium “huurt”. Normaal gesproken kun je deze spellen alleen spelen met reclames voor het spel en na ieder uitgespeeld spelletje. Op Patience bieden we je deze hoogwaardige patience spellen aan zonder reclame waardoor je als liefhebber nog meer zult genieten van het spelen van Freecell.

Freecell Solitaire Origine

Net zoals de meeste Solitaire kaartspellen heeft Freecell een aantal voorlopers waar het spel van afstamt. Een van de oudste voorlopers van het spel is Eight Off. Bij dit spel begin je met acht vrije cellen. Baker’s Game is andere voorloper van Freecell. Nadat dit spel werd vernoemd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific American in juni 1968, inspireerde het Paul Alfille om het te gaan programmeren.

Het spel werd toegevoegd aan het educatieve computersysteem PLATO in 1978. Alfille vertelde in een interview dat het niet hoeven te schudden van kaarten achteraf, een belangrijke motivatie was voor de totstandkoming van de digitale variant. Deze variant had nog een verschil. In tegenstelling tot Baker’s Game moeten de kaartreeksen per kleur (klaveren, schoppen, harten en ruiten) gemaakt worden. Door het toevoegen van deze regel betekent het dat vrijwel iedere mogelijke deling van kaarten te winnen is. Een nieuwe regel betekent een nieuw spel. Zodoende is Freecell Solitaire geboren.

Volgens Paul Alfille zelf is hij overigens niet de uitvinder van het spel. Hij zegt er ooit over te hebben gelezen in een oud boek. In Zweden bestaat er een boek uit 1945 genaamd “Världens bästa patienser” och patiensspel. Een boek met ‘s werelds beste patience spellen uit die tijd waarin een vrijwel identieke Freecell variant te vinden is. Deze variant heet Napoleon pâ S:t Helena, oftewel Napoleon in Saint Helena.

Napoleon in St Helena heeft veel verschillende variaties en deze wordt als de Zweedse variant gezien. Het verschil met Freecell is dat bij dit spel de laatste vier kaarten op de vier lege cellen gedeeld worden en dat alleen een koning op een lege cel in het tableau mag komen. Dit zou dus het spel kunnen zijn waarop Paul Afille zijn digitale variant heeft gebaseerd. Napoleon in Saint Helena is volgens sommige historici uitgevonden door Napoleon toen hij in 1815 verbannen werd naar het eiland Sint Helena.

Freecell Windows 98 Versie

Een afbeelding van Freecell Solitaire op windows 98

Freecell werd net als Patience Klondike standaard meegeleverd en geïnstalleerd met het windows besturingsprogramma van Microsoft. Het is daarom ook een van de bekendste en meest gespeelde Solitaire varianten.

Freecell Solitaire Speelveld

Het eerste wat opvalt aan het speelveld van Freecell Solitaire is dat alle kaarten geopend liggen. Een volledige set van 52 speelkaarten is verdeeld over acht stapels. Er zijn vier stapels van zeven en vier stapels van zes speelkaarten. Vanaf het begin af aan kun je dus direct al zien waar alle azen liggen. Dit is belangrijk omdat je met deze kaarten begint te sorteren op de sorteerstapels bovenaan. Dan zijn er nog de lege cellen. Deze cellen kun je gebruiken om een kaart tijdelijk neer te leggen.

Freecell Solitaire Spelregels

In het begin van het spel liggen alle kaarten in het tableau. Je hebt het spel gewonnen als alle kaarten gesorteerd zijn op de vier sorteerstapels. Op de acht kolommen van het tableau mag je aflopende kaartreeksen maken die afwisselen tussen kleuren rood en zwart. Op de sorteerstapels maak je de stapels oplopend en per kleur (harten, schoppen, klaveren en ruiten). De lege cellen naast het tableau mag je gebruiken om kaarten tijdelijk neer te leggen. Wanneer het je gelukt is om een lege cel vrij te spelen in een van de kolommen in het tableau, dan mag iedere kaart hierop geplaatst worden. Een kaartreeks mag verschoven worden mits er voldoende lege plekken zijn om de verplaatsing mogelijk te maken.

Freecell Solitaire Strategie

Freecell is een spel dat met iemand met de juiste strategie altijd kan winnen. Toch zijn er zeer ingewikkelde spellen waarbij je niet zo een twee drie succes bereikt. Hier leggen we jou de strategie uit waarmee je je winstkansen voor Freecell Solitaire vergroot.

Het begint met het overzicht van alle kaarten. Voor je überhaupt een zet gedaan hebt kun je de mogelijkheden bestuderen. De kaarten die onderop de stapels liggen zijn het lastigst te bereiken. Pas je strategie hier dus op aan en focus op de kaarten die eenvoudiger te bereiken zijn. Ga niet zomaar kaartreeksen maken. Wanneer een reeks te groot wordt is het moeilijker om deze te verplaatsen en zijn de kaarten hieronder niet te bereiken.

Een goede volgorde van handelen is om eerst de azen te sorteren en vervolgens te proberen om een lege cel in het tableau te creëren. Het is niet altijd mogelijk om het volgens deze volgorde te doen; bind je er niet op vast. Probeer zo min mogelijk lege cellen te gebruiken. Wanneer alle cellen gevuld zijn is het lastig om nog een mogelijke zet te vinden. Dit moet je alleen doen als je zeker weet dat je hierna een aantal kaarten weer van de cellen kunt verplaatsen.

Gratis Freecell Solitaire Spelen

Freecell Solitaire kun je als patience gratis online spelen op patience.nl Train je denkvermogen en geduld met dit spel. Ieder spel is op te lossen. Je hoeft je dus niet eindeloos op een spel stuk te bijten om vervolgens tot de conclusie te komen dat het onoplosbaar is. Speel dit spel eenvoudig overal en wanneer je wilt. Freecell Solitaire is beschikbaar in de App Store en in de Play Store. Download het op je smartphone of iPad zodat je je nooit meer hoeft te vervelen.