Pyramid Solitaire – Opnieuw laden
Indien het spel niet binnen 4 seconden ingeladen is klik dan op Pyramid Solitaire opnieuw laden om het spel direct te starten.


Gratis Pyramid Solitaire Spelen

Pyramid Solitaire, ofwel Pyramide Patience is een van de vijf populairste en meest gespeelde Solitaire spellen. Pyramid Solitaire is een spelvariant waar weinig skill bij komt kijken. Het gaat erom dat je de kaarten moet wegspelen uit je scherm.

Het is over het algemeen een gemakkelijk spel en een spel waarop veel varianten verzonnen zijn. Hierdoor wordt het veelal als social game gespeeld. Dat Pyramid Solitaire tot de populairste vormen van Patience mag worden gerekend blijkt wel uit het feit dat het sinds enkele jaren is opgenomen in de meest gespeelde patience app ter wereld: Microsoft Solitaire Collection.

Pyramid Solitaire Spel

Op Patience nl bieden we en nieuwe versie van Pyramid Solitaire helaas met reclame in het spel. Het was helaas niet mogelijk om een goede versie van Pyramid patience te bieden zonder reclame. Deze vorm van Solitaire kent heel veel soorten en themas kent die allemaal ontworpen dienen te worden door dure designers. Er zijn dus weinig ontwikkelaars die het spel zonder reclame aanbieden.

Pyramid Solitaire Spelregels

Bij deze vorm van Patience spelen is de bedoeling om paren te vinden van speelkaarten die opgeteld 13 punten waard zijn. Wanneer deze kaarten allebei bereikbaar zijn, mag je deze samen op de eindstapel leggen. Lukt het je om zodoende alle kaarten weg te spelen, dan heb je gewonnen. Hieronder zie je hoeveel punten iedere kaart waard is.

Doel van het spel

 • Het primaire doel is om alle kaarten uit de piramide te verwijderen door kaartparen te maken die optellen tot 13.

Layout

 • Een standaardspel van 52 kaarten wordt gebruikt.
 • 28 kaarten worden in een piramidevorm op het speelveld gelegd, beginnend met één kaart aan de top, gevolgd door twee kaarten daaronder, enzovoort, tot er zeven kaarten in de basislaag liggen.
 • De resterende kaarten vormen de trekstapel.

Spelverloop

 • De speler zoekt naar kaartparen in de piramide die samen 13 punten waard zijn. Koningen zijn 13 punten waard en kunnen afzonderlijk worden verwijderd. De overige waarden zijn: Koningin = 12, Boer = 11, en de cijferkaarten zijn hun nominale waarde waard
 • Alleen ‘vrije’ kaarten kunnen worden gecombineerd of verwijderd. Een vrije kaart is een kaart die niet wordt bedekt door een andere kaart in de piramide.
 • Als er geen paar is dat optelt tot 13, trekt de speler een kaart van de trekstapel en probeert een paar te maken met die kaart en de vrije kaarten in de piramide.
 • Dit proces gaat door totdat de piramide volledig is verwijderd of er geen verdere bewegingen mogelijk zijn.

Einde van het spel

 • Het spel eindigt als alle kaarten uit de piramide en de trekstapel zijn verwijderd. (Dit betekent dat de speler heeft gewonnen.
 • Als er geen bewegingen meer mogelijk zijn en de trekstapel leeg is. Dit betekent dat de speler heeft verloren.

Puntentelling Pyramid Solitaire

 • Aas: 1 punt
 • Boer: 11 punten
 • Dame: 12 punten
 • Heer: 13 punten
 • Alle genummerde kaarten vertegenwoordigen de waarde van het betreffende nummer op de kaart.

Wanneer je dus een aas en een dame naast elkaar ziet liggen in de piramide, dan kun je deze samen wegspelen. Trek je een acht dan kun je die op een vijf leggen. Een heer is van zichzelf al 13 punten waard en mag dus direct naar de eindstapel. In het begin kun je alleen de kaarten in de onderste rij van de piramide gebruiken. Naarmate je meer kaarten hebt weggespeeld worden ook de volgende rijen beschikbaar. Pas als allebei de onderliggende kaarten weg zijn is een kaart beschikbaar.

Pyramid Solitaire Speelveld

De naam Pyramid Solitaire heeft te maken met de beginpositie van de kaarten. Zoals je kunt zien in de afbeelding hieronder ziet het speelveld er als een piramide uit. Er zijn vervolgens drie stapels. Een trekstapel met gesloten kaarten die nog niet gebruikt zijn.

De kaarten die reeds gebruikt zijn blijven geopend op een stapel liggen. De kaarten waarmee punten zijn gescoord komen op de score stapel. De piramide bestaat in totaal uit 28 geopende speelkaarten. Met één kaart bovenop en zeven kaarten in de onderste rij. De kaarten overlappen elkaar. Er liggen steeds twee kaarten op één bovenliggende speelkaart.

Pyramid Solitaire patience nl

Pyramid Solitaire Strategie en Tips

Pyramid Solitaire is een redelijk eenvoudig Patience spel om te spelen. Toch kan een verkeerde zet betekenen dat je verliest! Het is daarom goed om bepaalde strategische keuzes te maken terwijl je het spel speelt. Met de juiste strategie kun je dit spel niet alleen vaker winnen, je haalt ook nog eens hogere punten!

Zoek Bestaande Combo’s in de Piramide

Let goed op voordat je begint. Door in de piramide te speuren naar kaarten die samen 13 punten waard zijn, kun je alvast je strategie gaan bepalen. Ligt er bijvoorbeeld een vier naast een negen dan weet je dat die samen weg kunt spelen. Stel er ligt een tien met daaronder een koning en een drie, dan heb je helemaal geluk. De koning mag direct weg en de drie mag op de bovenliggende tien geplaatst worden.

Bedenk Welke Combinaties Voorrang Hebben

Aangezien het spel gespeeld wordt met één set kaarten, zijn er van iedere waarde vier kaarten. Voor iedere kaart zijn er dus vier mogelijke combinatiekaarten. Stel dat er drie kaarten met dezelfde waarde bovenin de piramide liggen, dan moet je dus verstandig omgaan met de vierde kaart van die waarde. Misschien moet je met die kaart namelijk een route maken naar een van de drie andere kaarten, om zo het spel te winnen.

Pyramid Solitaire Spelen Microsoft

Pyramid Solitaire was een van de spellen die al bij de vroegste versies van Windows te vinden waren onder het kopje ‘ontspanning’. Toen het eenmaal geaccepteerd was als digitaal kaartspel, werd het op allerlei platformen beschikbaar.

Pyramid Solitaire is gratis te downloaden als onderdeel van Microsoft Solitaire in de App Store en bij Google Play. Aangezien een potje niet zo lang duurt is het een ideaal kaartspel om even snel online op de iPad te spelen tijdens de reclames of op je telefoon terwijl je wacht op de bus.

Benieuwd waar je het verder het beste Pyramid Solitaire online kunt spelen? Volg het nieuws op patience.nl waar we regelmatig updates plaatsen over Pyramid Solitaire. 

Pyramide Patience of Pyramid Solitaire is van alle kaartspellen die je speelt in je eentje, waarschijnlijk het eenvoudigst te leren. Dit spel is dus ideaal om gezamenlijk om de beurt te spelen. Bekijk wie van jullie het snelst is of de meeste punten kan halen.

Daarnaast is het een speelse methode voor kinderen om te leren hoofdrekenen. In plaats van droge sommen op te lossen wordt rekenen opeens leuk met een beetje spelelement.  

Pyramid Solitaire Origine

Waar dit spel exact vandaan komt is lastig te zeggen. Er gaat een mythe Napoleon Bonaparte een fervente speler van Pasjans was, wordt hij door sommigen aan dit spel gelinkt. Hij zou dit spel hebben uitgevonden tijdens zijn expeditie naar Egypte tegen het einde van de 18e eeuw. Dit is tevens de periode waarin de eerste sporen zijn gevonden van patience spellen zoals we ze nu kennen.

Toch blijft het gissen wanneer het spel daadwerkelijk is ontstaan. Wat we wel zeker weten is dat de populariteit van dit spel te danken is aan Windows. Toen Microsoft dit spel aanvankelijk toevoegde aan de Microsoft Entertainment Pack 2 had het de naam: Tut’s Tomb. Later werd dit King Tut met enigszins aangepaste regels. Pas in Windows 8 kreeg het computerspel daadwerkelijk de naam: Pyramid Solitaire.

Meest Gespeelde Solitaire spellen

Hieronder een overzicht van de meest gespeelde Patience en Solitaire spellen. Op dit moment hebben we enkel deze Pyramid Solitaire op onze website beschikbaar maar onderstaande spellen zijn het meest gespeeld en allemaal traditioneel.

Meest Gestelde Vragen