...

Patience Strategie

Om vaker te kunnen winnen adviseren we je de optimale Patience Strategie uit te proberen. Het kaartspel Patience lijkt op het eerste gezicht een eenvoudig spel. Hoewel Patience ook erg snel is te leren voor iemand die het nog nooit heeft gespeeld, kan het uitspelen van Patience nog lastig zijn als je het speelt zonder tactiek of strategie. Om Patience uit te spelen heb je hoe dan ook veel geluk nodig alleen kan je kans om te winnen flink verhogen met goede strategieën. We nemen een aantal van deze strategieën uitgebreid door zodat je goed weet waarom een genoemde strategie belangrijk is.

Wat verstaan we onder “Patience Strategie”?

Ondanks dat je wetenschappelijk gezien vaker wint dan verliest. Blijkt uit de praktijk toch vaak anders. Waar gaat het dan mis, waarom verliezen we zo vaak. Patience is een spel van geduld. Het is ook een spel van strategie. Met een strategie bedoelen we een plan. Dit plan is er om het doel van uitspelen te behalen. Zie het als afspraken die je met jezelf maakt. Nog voor je de eerste kaart omdraait bepaal je de strategie. Geduld komt terug in de strategie van Patience. Vaak gaat het erom niet te snel een kaart weg te willen spelen.

Is er een optimale Patience strategie?

Bij Patience ben je afhankelijk van de kaarten die je krijgt. Het komt voor dat het spel onmogelijk kan worden uitgespeeld. In dat geval maakt de strategie helemaal niets uit. Ondanks dat Patience de grote beschaming van Toegepaste Kansberekening is volgens wiskundigen. Er is namelijk nooit een 100% succesvolle studie geweest. Is de winkans van uitspelen gemiddeld 80%. Maakt de speler in die potjes een strategische fout nemen de winkansen heel snel af. We hebbende verschillende onderdelen die bij de optimale strategie horen op een rij gezet. Lees deze allemaal daar om jouw win percentage zo dicht mogelijk bij de 80% te krijgen.

Patience Strategie voor het Tableau

Speel nooit een tableau leeg zonder dat je een vrije koning hebt om hierop te plaatsen. Dit is een van de strategieën die door vrijwel iedereen wordt gebruikt, direct vanaf dat ze het leren. Deze is dan ook essentieel om je zoveel mogelijk opties te geven om kaarten te kunnen blijven verplaatsen. Speel nooit de laatste kaart van een rij voor je een Koning kan plaatsen. Veel beginners maken de fout om de laatste kaart weg te spelen en zorgen er zo voor dat een volledig tableau niet meer gebruikt kan worden. Tenzij je het geluk hebben om een Koning later in het spel erop te kunnen plaatsten, blokkeer je voor de rest van het spel 1 van de 7 tableaus.

Patience Strategie voor de Eindstapel

Plaats niet altijd direct een kaart op de Azenstapels. Dit gaat voor je gevoel misschien in tegen het doel van Patience, alle kaarten moeten immers op deze Azenstapels worden gesorteerd om te winnen. Soms zijn deze kaarten echter nodig om een manoeuvre te maken op de tableaus onderaan. Als je bijvoorbeeld een 2 nodig hebt voor een move en deze ligt onder de 3 op de Azenstapel, zou je eerst de 3 ook moeten wegspelen. Direct wegspelen is hierdoor niet automatisch het beste, zeker niet als je de betreffende kaart nog vrij kan houden en dus alle opties openhoudt. Dan kan je later alsnog de keus maken de kaart toch te plaatsen.

Patience Strategy voor Kaarten Omdraaien

Nog een veel gemaakte fout bij beginners is om niet te respecteren hoe belangrijk informatie is in Patience. Elke extra open en zichtbare kaart geven opties in het spel. Draai dus bij het begin van elk potje als eerste meteen een kaart open van de stapel links bovenin. Je hoeft deze niet per se te spelen, de informatie over deze kaart is voldoende om de kaart te kunnen meenemen in je beslissing over welke zet je als eerste gaat maken. Blijf dit ook doen zodra je een kaart weg speelt van de stapel. Direct nadat je een getrokken kaart verplaatst draai je een nieuwe kaart om van de stapel.

direct-kaarten-omdraaien

De Langste Rij Eerst

Zodra je bezig bent met gesloten kaarten van de tableaus zichtbaar te maken, ga altijd voor de langste rij. Hier zitten de meeste kaarten in en hierdoor heb je meer kans bruikbare kaarten vrij te spelen. Als je geen opties hebt om van de langste rij een kaart zichtbaar te maken, kies dan de rij die hierna de meeste omgedraaide kaarten heeft.

Kleur van de Koning

Denk aan de kleur van de Koning die je gebruikt om een leeg vak te vullen. De kleur die je kiest, zwart of rood, bepaald de volgorde van de volledige rij en kan het spel zo flink beïnvloeden. Zodra een je een zwarte koning plaatst kan hier bijvoorbeeld uiteindelijk alleen een rode 2 op geplaatst worden. Heb je al 2 rijen, met of zonder koning, waar uiteindelijk een rode 2 op kan? Kies dan voor een rode Koning. Er zijn immers van elke kaart maar 2 met dezelfde kleur. Een derde rij heeft dus absoluut geen zin. Toch kan je om een manoeuvre te maken wel een derde rij maken, vergeet alleen niet dat dit met een Koning niet terug te draaien is. Deze kan je alleen nog verplaatsten als allerlaatste kaart op een Azenstapel als de rest al netjes is gesorteerd, tot en met de Koningin.

Verplaats Kaarten met een Reden

Verplaatst niet zomaar kaarten. Het kan erg verleidelijk zijn om kaarten heen en weer te spelen en om direct rijen op te bouwen. Zorg ervoor dat je altijd een reden hebt een kaart te verplaatsten. Ja, een netjes gesorteerde stapel kan later in het spel erg goed van pas komen, maar je kan bijna nooit meer bij de kaarten in deze rij. Hierdoor zijn er minder manoeuvres mogelijk als voor zo’n manoeuvre een van deze kaarten nodig was geweest.

Plaats Direct de Aas

Speel een Aas of 2 altijd direct zodra je deze trekt van de stapel. Dit gaat enigszins in tegen de eerder benoemde strategie om een kaart niet altijd direct op een Azenstapel te plaatsen. Bij een aas of 2 is het echter een stuk makkelijker om de kaarten alsnog te gebruiken indien nodig. Deze strategie is vooral belangrijk bij de Aas gezien deze kaart de basis is van elke foundation en er niets mogelijk is op deze foundations zonder dat er een Aas ligt.

plaats-direct-de-aas

Patience Strategie waarschuwing!

Pas op met het plaatsten of spelen van de vijf, zes, zeven en acht. Deze kaarten zijn een belangrijk onderdeel van de structuur en het kan je flink in de problemen brengen als je deze speelt zonder na te denken.  Als een van de volgende punten klopt, kan je de kaart spelen. Het is je enige optie. Er ligt een gesloten kaart onder de betreffende 5, 6, 7 of 8. Het is de eerste keer dat je een kaart op de betreffende stapel legt vanaf het begin. Als een van deze voorwaarden klopt kan je de kaart zonder problemen verplaatsen.

Patience Strategie voor de Hoogste Score

Wanneer je het uitspelen onder de knie hebt ga je vervolgens voor de hoogste score. Om de hoogste scoren te behalen zal je wel de strategie iets moeten aanpassen. De score telling die wij gebruiken is hetzelfde als die uit het originele Windows Patience. Daardoor krijg je meer punten als een kaart eerst naar het tableau (speelveld) speelt. Dus niet vanaf de reststapel direct op de foundation (eindstapel). Speel je automatisch met 1 klik auto-verplaatsen dan heeft dat een negatief gevolg voor de score. Met automatisch verplaatsen wordt het tableau overgeslagen. Hoe de puntentelling precies werkt lees je in de uitgebreide Patience spelregels.