Patience Strategie

Om vaker te winnen, raden we je aan de optimale Patience-strategie te proberen. Patience lijkt op het eerste gezicht een eenvoudig spel. Hoewel het makkelijk te leren is, kan het lastig zijn om te winnen zonder een goede strategie. Om Patience succesvol uit te spelen, heb je weliswaar wat geluk nodig, maar met een slimme strategie kun je je winkansen aanzienlijk vergroten. We nemen hier een aantal belangrijke strategieën door, zodat je begrijpt waarom ze effectief zijn.

Wat verstaan we onder “Patience Strategie”?

Hoewel je theoretisch gezien meer potjes zou moeten winnen dan verliezen, gebeurt dat in de praktijk vaak niet. Patience is een spel van geduld en strategie. Met een strategie bedoelen we een plan dat je opstelt om het spel succesvol uit te spelen. Zie het als regels die je met jezelf afspreekt voordat je de eerste kaart omdraait. Geduld is een essentieel onderdeel van de Patience-strategie; vaak draait het erom niet te snel een kaart weg te spelen.

Is er een Optimale Patience Strategie?

Bij Patience ben je afhankelijk van de kaarten die je krijgt. Soms is het onmogelijk om het spel uit te spelen, ongeacht je strategie. Toch is de gemiddelde winkans van Patience ongeveer 80%. Als je strategische fouten maakt, daalt die kans snel. We hebben de belangrijkste onderdelen van de optimale strategie voor je op een rij gezet. Door deze tips te volgen, kun je je winpercentage zo dicht mogelijk bij die 80% brengen.

Patience Strategie voor het Tableau

Zorg ervoor dat je nooit een tableau leegmaakt zonder dat je een Koning hebt om erop te plaatsen. Dit is een van de belangrijkste strategieën om zoveel mogelijk opties open te houden. Het is essentieel om je mogelijkheden voor het verplaatsen van kaarten te vergroten.

Vermijd het spelen van de laatste kaart van een rij als je geen Koning hebt om die plek in te nemen. Veel beginners maken deze fout, waardoor een volledige rij niet meer bruikbaar is. Dit kan je opties beperken en je kansen om te winnen verminderen.

Patience Strategie voor de Eindstapel

Plaats niet altijd meteen een kaart op de Azenstapels. Hoewel het doel van Patience is om alle kaarten op deze stapels te plaatsen, kan het soms nuttig zijn om een kaart beschikbaar te houden voor bewegingen op het tableau. Als je bijvoorbeeld een 2 nodig hebt die onder een 3 op de Azenstapel ligt, moet je de 3 eerst ook wegspelen.

Het is vaak beter om een kaart beschikbaar te houden totdat je zeker weet dat je die niet meer nodig hebt voor andere zetten.

Patience Strategie voor Kaarten Omdraaien

Een veelvoorkomende fout bij beginners is het onderschatten van het belang van informatie. Elke extra omgedraaide kaart geeft je meer opties. Draai daarom aan het begin van elk spel direct een kaart om van de stapel linksboven. Ook al speel je deze kaart niet meteen, de informatie kan helpen bij je beslissing voor de volgende zet.

Speelveld van Patience waarin met een pijl wordt aangegeven waar je de kaarten om moet draaien

De Langste Rij Eerst

Wanneer je bezig bent met het omdraaien van gesloten kaarten, richt je dan op de langste rij. Hier zitten de meeste kaarten in, waardoor je meer kans hebt om nuttige kaarten vrij te spelen. Als er geen opties zijn in de langste rij, kies dan de rij met de meeste omgedraaide kaarten.

Kleur van de Koning

Let op de kleur van de Koning die je gebruikt om een leeg vak te vullen. De kleur bepaalt de volgorde van de hele rij en kan het spel sterk beïnvloeden. Als je al rijen hebt waarin alleen een rode 2 past, kies dan voor een zwarte Koning. Vermijd het creëren van meerdere rijen die dezelfde kaarten nodig hebben, tenzij het echt nodig is om een beweging mogelijk te maken.

Verplaats Kaarten met een Reden

Verplaats kaarten niet zomaar. Het kan verleidelijk zijn om rijen op te bouwen, maar zorg ervoor dat je altijd een reden hebt voor elke beweging. Een goed gesorteerde stapel kan later handig zijn, maar kan je ook beperken als je bepaalde kaarten in die rij nodig hebt voor andere zetten.

Plaats Direct de Aas

Plaats een Aas of 2 altijd direct op de Azenstapel zodra je deze trekt. Hoewel we eerder zeiden dat je niet altijd meteen kaarten op de Azenstapel moet leggen, geldt dit niet voor de Aas of 2. Deze kaarten zijn essentieel voor het opbouwen van de foundation en zonder een Aas kun je geen kaarten op de stapel kwijt.

Speelveld van Patience waarin alle azen zijn gespeeld

Patience Strategie Waarschuwing!

Let op met het verplaatsen van de vijf, zes, zeven en acht. Deze kaarten vormen vaak de kern van je tableau en het kan riskant zijn om ze te snel te spelen. Verplaats deze kaarten alleen als een van de volgende situaties zich voordoet: het is je enige optie, er ligt een gesloten kaart onder, of het is de eerste keer dat je een kaart op die stapel plaatst.

Patience Strategie voor de Hoogste Score

Wanneer je het uitspelen onder de knie hebt, kun je je richten op het behalen van de hoogste score. Om de hoogste score te bereiken, moet je de kaarten eerst naar het tableau verplaatsen voordat je ze naar de foundation speelt. Het overslaan van het tableau, zoals bij automatisch verplaatsen, kan nadelig zijn voor je score. Lees meer over de puntentelling in de Patience spelregels.