...

Patience Varianten

Er zijn tegenwoordig meer dan 1000 verschillende varianten van het Patience. Door de aanhoudende populariteit van het spel in combinatie met het internet, komen er nog steeds ieder jaar vele varianten bij. Op Patience.nl hebben we ons aanbod Solitaire spellen uitgebreid met de bekendste en meest gespeelde Patience varianten. Bekijk hieronder ons spelletjes overzicht met de beste patience varianten. Alle spellen zijn direct te spelen zonder download of registratie en bijna allemaal zonder reclame in het spel zelf. We hebben alle varianten van Patience per soort gesorteerd omdat we meerdere verschillende versies hebben per type Solitaire.

Traditioneel Patience en Solitaire

Onder deze rubriek vallen de varianten van Patience en Solitaire welke echt origineel zijn en niet specifiek bedacht of aangepast om online te spelen. De patiences in dit overzicht komen rechtstreeks uit oude Patience boeken en werden vroeger als patience met echte kaarten gespeeld.

Klondike Solitaire

Klondike is verreweg het meest gespeelde en populairste patience variant van over de gehele wereld. Behalve dat we zelf een exclusief en luxe Patiencespel hebben ontwikkeld bieden we ook enkele versies aan van andere ontwikkelaars.

Spider Solitaire

Spider Solitaire varianten zijn er in alle soorten en maten. Hieronder hebben we een selectie van de beste Solitaire Spider spellen gratis te spelen en allemaal zonder reclame.

Freecell

Freecell is een van de vijf populairste vormen van Patience. Het is opgenomen in de Microsoft Solitaire Collection en gratis te spelen in verschillende versies op Patience.nl

TriPeaks

TriPeaks Solitaire is een variant die specifiek is ontwikkeld voor het spelen online en op de computer. Het is een van de meest voorkomende Solitaire games in. de App Store

Solitaire Vegas Score

Solitaire Vegas Score is een variant op de zogenaamde Klondike Game. In vier verschillende varianten te spelen op onze website.

Soorten Patience Varianten

De meeste Patience spellen gaan uit van een stok met 52 kaarten, een compleet deck zonder de jokers. Voor de meeste varianten van Patience wordt gebruik gemaakt van ofwel 1 stok met kaarten. Ook wel 2 stokken met kaarten die dan geschud worden tot een stapel. Er zijn slechts enkele varianten die je met meer dan 2 stokken speelt. Of waar nog jokers in zitten. Er zijn tevens enkele uitzonderingen waarbij je slechts een deel van de stok gebruikt. Maar al deze solitaire soorten zijn echt de uitzondering op de regel. Bij verreweg de meeste Patience varianten kun je er vanuit gaan dat het spel in de meeste gevallen met een of 2 stokken wordt gespeeld. 

Patience of Solitaire, 1 Persoons Kaartspel

Eigenlijk is Solitaire een verzamelnaam voor een kaartspel wat je in je eentje speelt. Maar door 90% van de mensen wordt Klondike Patience als Patience gezien. Alle andere vormen van Patience is een variant. 

Solitaire Multiplayer, 1 Tegen 1

Tegenwoordig zijn er ook varianten solitaire waarbij je het opneemt tegen een tegenstander. Niet door middel van een leaderboard maar echt 1 tegen 1. Echter zijn deze zogenaamde 1 tegen 1 patience spellen altijd gebaseerd op wie het snelst zijn ‘eigen” patience spel uitspeelt. Dus een 1 persoon spel wat je tegen een “levende” klok speelt. Wanneer we het dus over Patience varianten hebben dan spreken we hier uitsluitend over 1 persoons spellen.

Strategische en niet Strategische Patience Varianten

Wanneer je alle Patience en Solitaire spellen met elkaar vergelijkt dan zijn er eigenlijk 2 groepen te onderscheiden; Strategische Patience spellen en Niet Strategische Patience spellen, welke meer voor het plezier ontwikkeld zijn en waarbij nauwelijks strategie van pas komt.

Beide Patience Varianten zijn vaak te herkennen doordat ze een ander doel hebben ofwel een andere methode hebben om tot het einddoel te komen. 

Niet Strategische Patience Varianten

Bij de Patience spellen waar minder strategie bij komt kijken gaat het er in het algemeen om dat je al je kaarten moet wegspelen. 

Het wegspelen van de kaarten gebeurd vaak door middel van kaarten, die gelijk zijn op basis van kleur en/of symbool, aan te klikken waarna ze beide worden weggenomen uit het spel. Per variant kan het verschillen of de kaarten naast elkaar moeten liggen of juist ver van elkaar af. Er zijn ook varianten waarbij je kaarten moet wegspelen door opvolgende nummers na elkaar aan te klikken.

Voorbeelden van dit soort Patiencespellen zijn: TriPeaks en in mindere mate Pyramid Solitaire

Strategische Patience Varianten

Bij strategische patience spellen is het doel om je kaarten uit te spelen door ze op een bepaalde plaats, en vaak op een bepaalde volgorde, op het speelveld te plaatsen. Deze specifieke plaats noemt men de foundation genoemd. De foundation bestaat over het algemeen uit 4 stapels maar dat kan per variant verschillen. Bij het meest gespeelde solitaire spel ter wereld (Klondike) is het de bedoeling dat je al je kaarten op volgorde op de foundation weet te plaatsen. 

Patience spellen met veel Strategie zijn Freecell en bijvoorbeeld Spider Solitaire.

Patience Varianten met Betrekking tot de Eindstapel

Niet alleen zijn er vele verschillende varianten van het spel patience, er zijn tevens een hoop varianten binnen dezelfde spellen patience. Dit geldt vooral voor het spel Klondike. Niet alleen bestaan er een hoop opties in de toepassing van de spelregels. Het is ook het spel met de meeste naam varianten. Denk maar eens aan: Mochelen, Classic Solitaire, Patience Windows en Pasjans. Met al deze namen worden hetzelfde spel genoemd en geen van de namen zeggen iets over de betreffende spelregels welke zijn toegepast. Deze verschillen uiten zich vaak rondom de regels die gelden met betrekking tot de foundation. belangrijke verschillen zijn:

  • In de meeste gevallen moet een kaart wanneer deze op de foundation is geplaatst blijven liggen. Terwijl in andere gevallen je de kaart weer terug in het spel kunt brengen door deze terug te plaatsen naar het tableau.  Leuk om te weten, volgens de oudste spelregels die er bekend zijn van solitaire spellen is de regel eigenlijk altijd dat je een kaart niet meer mag verplaatsen zodra deze naar de foundation is geplaatst. 
  • Over het algemeen geldt dat de Aas als eerste op een foundation geplaatst dient te worden. Dat dan vervolgens de overige kaarten op oplopende volgorde op de Aas geplaatst dienen te worden. Dus Aas, 2, 3, 4 enzovoort met de Koning als afsluiting. Bij sommige varianten echter begin je met een ander nummer en loopt de volgorde door. Dus na de Koning speel je een Aas tot je weer rond bent. Maar ook hier zijn weer uitzonderingen op maar over het algemeen kun je ervan uit gaan dat een foundation altijd oplopend werkt qua ranking van de kaarten en dat ze altijd per suit of symbool gestapeld dienen te worden. 

Patience Varianten met betrekking tot de Waste en Stockpile

Er zijn verschillende regels met betrekking tot het gebruiken van de stock en waste stapels:

  • Drie kaarten tegelijk omdraaien, zonder limiet op het aantal keren door de stok te gaan.
  • Drie kaarten tegelijk omdraaien, Maximaal 3 keer door de stapel.
  • Één kaart tegelijk omdraaien, Maximaal 3 keer door de stapel.
  • Één kaart tegelijk omdraaien, Maximaal 1 keer door de stapel en direct spelen indien mogelijk.
  • Één kaart tegelijk omdraaien, zonder limiet op het aantal keren door de stok te gaan.

Zodra je een kaart in het spel kunt brengen dan komt de kaart daaronder automatisch beschikbaar. Aangezien deze ook open ligt (waste pile) kun je deze kaart dus ook direct spelen. 

Indien de speler geen kaart meer kan verplaatsen wordt het spel als verloren beschouwd. Op dit moment is winnen onmogelijk.

Varianten met betrekking tot het Spelen van de Kaarten

Bij Patience Varianten gaat het erom dat je alle 52 kaarten op een bepaalde volgorde weet te leggen. Waardoor je alle kaarten kunt vrijspelen. Met vrij spelen wordt bedoeld dat je de dicht gedeelde kaarten op de verschillende rijen van het tableau opent. Dit door de open kaart die er boven op zit te verplaatsen. Onder een andere open kaart in een andere kolom of naar de foundation. Wanneer je alle kaarten hebt weten open te spelen dan kun je ze theoretisch gezien, zonder obstakels naar de eindbestemming verplaatsen. 

Dit verplaatsen wordt bouwen genoemd en hier zijn bepaalde voorwaarden aan verbonden die per solitaire variant kunnen verschillen. De voorwaarden hoe je de kaarten mag verplaatsen. Ofwel het bouwen hangen af van regels mbt het Symbool en/ of de rangen van de kaarten.

Verschillende Regels voor het Spelen van de Kaarten

Met betrekking tot het Symbool ofwel de Suit kunnen de volgende regels gelden;

  1. Gebaseerd op rang alleen, het symbool speelt geen rol. In dit geval kun je kaarten verplaatsen en hoef je alleen maar rekening te houden met de rangen van de kaarten. Je mag dus iedere 10 op iedere Boer plaatsen, ongeacht de kleur van de kaart of het symbool.
  2. Gebaseerd op Symbool – In dit geval mag of moet je iedere shoppen op een andere schoppen plaatsen. Deze regel is over het algemeen weer verbonden aan een regel die weer toepassing heeft op de ranking van de kaarten en is weer van de gekozen variant afhankelijk.
  3. Gebaseerd op Dezelfde Kleur – In dit geval mag je bijvoorbeeld alleen een zwart symbool plaatsen op een ander zwart symbool. Dus een Shoppen kaart mag alleen op een andere schoppel kaart of klaveren kaart gespeeld worden. Afhankelijk van welke variant zullen er ook hier regels met betrekking tot de rangen van toepassing zijn.
  4. Gebaseerd op Tegenovergestelde Kleur – In dit geval mag je een zwarte kaart alleen op een rode kaart spelen. Het bekendste voorbeeld van deze methode is Klondike. Hierbij mag je dus alleen een Rode 10 onder een Zwarte Boer mag plaatsen. Bijvoorbeeld een Harten 10 plaats ik op de Schoppen Boer. 
  5. Gebaseerd op ieder symbool behalve het eigen symbool. In dit geval mag je een Harten 10 alleen spelen op een Boer van Ruiten, Klaver of Schoppen. 

Rangorde van de Kaarten

Met betrekking tot de rangorde van de kaarten, ofwel de nummering kunnen een van de volgende regels van toepassing zijn. Deze regels zijn dus gecombineerd met een van de bovenstaande regels met betrekking tot het symbool van de kaart: 

Volgorde van de kaarten bij Patience

  1. Oplopend – je speelt een kaart op oplopende volgorde, dus op een kaart met een lagere rank. Dus je speelt bijvoorbeeld een 10 op een 9. 
  2. Aflopend – je speelt een kaart op aflopende volgorde, dus op een kaart met een hogere rank.  Hier speel je dus de 9 op de 10. Dit is bij klondike patience het geval in combinatie met regel 4 van de Symbool regels. 
  3. Oplopend of Aflopend met een interval – Bijvoorbeeld je speelt de 3 op een aas en een 5 op een 3. Iedere keer sla je een rang over. 
  4. Op- of aflopend – Hierbij speel je een 10 op een 9 of op een 8. Met daarbij gecombineerd de regels die gelden mbt het symbool. In sommige spellen Patience geldt dat je soms beide kanten op kunt spelen. Dus van een 8 naar een 9 en de 9 vervolgens weer naar een 8. 

Wanneer je een kolom helemaal leeg speelt dan komt er een open ruimte in het tableau. Om open ruimtes op te vullen gelden vaak ook weer specifieke en afwijkende regels. 

Varianten voor de Puntentelling

Van oorsprong was het doel van Patience altijd het uitspelen van het hele spel. In het boek van Lady Cadogan “Illustrated games of Solitaire” uit 1875 beschrijft 30 varianten van Patience spelen. Nergens staat een puntentelling vermeld. Je kon winnen of verliezen en dat was het. 

De puntentelling van Patience online is eigenlijk “bedacht” door Microsoft. Toen zij hun eerste versie van het wereldberoemde Microsoft Windows Solitaire lanceerde en standaard installeerde als onderdeel van Windows besturingssoftware. 

Tegenwoordig zijn er vele varianten digitale solitaire en patience spellen die veelal hun eigen manier van scoring hebben. 

We hebben daarom de puntentellingen bij de specifieke patience spellen gezet waarop ze van toepassing zijn. Ben je op zoek bent naar de puntentelling van Patience Klondike (het meest gespeelde Patience spel ter wereld)? Bezoek dan de pagina met de uitgebreide spelregels van Patience en puntentelling specifiek van het spel Patience.