Geschiedenis

geschiedenis Patience

De geschiedenis van Patience is een interessant verhaal wat diverse mogelijke verhaallijnen kent. Iedereen speelt wel eens een potje kaarten. Maar hoeveel weet jij eigenlijk af van de rijke, eeuwenoude geschiedenis van kaartspellen zoals Patience? Zodra je weet waar speelkaarten en Patience vandaan komen en de weg die het heeft gevolgd naar jouw computer is het spel nog zoveel leuker. Van het oude China, oorlogen in het Midden-Oosten naar de verbanning van Napoleon op een eiland. Het kaartspel heeft een rijke geschiedenis die het zeker waard is om te lezen.

Geschiedenis van Kaart Spellen

Vanaf het moment dat het papier is uitgevonden is er meteen goed gebruik van gemaakt door de liefhebbers van spellen. In het oude China werden de eerste speelkaarten rond de 9e eeuw na Christus gebruikt als variatie op bord spellen. Hoewel niet alles helemaal duidelijk over de exacte periodes en gebruiken, de speelkaart heeft een lange weg doorstaan voor de Europeanen het kaartspel uiteindelijk ontdekte op een onverwachte plaats. Ook in Europa is er veel veranderd aan de speelkaarten. De vorm van de kaart en de symbolen en karakters op de kaarten zoals onze ‘gewone’ kaarten hebben niet altijd bestaan. Dit is het zogeheten Franse dek met 52 kaarten.

Deze symbolen, kleuren, getallen en hoeveelheden staan voor verschillende periodes die te maken hebben met de kalender. 52 weken in het jaar, 4 seizoenen, in een jaar zijn er 13 maancyclussen. Even veel als de kaarten per symbool. Of dit ook echt zo is bestaan weer meningsverschillen over. Er hebben dan ook niet altijd 52 kaarten per dek in gezeten. Er zijn eerder kaarten geweest met 48 of zelfs 56 kaarten per dek. Na overleg is het Franse dek met 52 stuks het standaard dek geworden in Europa en later de wereld. Sinds kaartspellen de wereld hebben veroverd komen er aan de lopende band nieuwe kaartspellen uit. Waarvan veel er volgend jaar weer zijn vergeten. Sommige blijven door de eeuwen heen populair. Lees hier verder over de Geschiedenis van Kaartspellen!

Geschiedenis van Solitaire / Patience

Ondanks dat Patience het Franse woord is voor geduld is het niet zeker of het spel ook oorspronkelijk uit Frankrijk komt. De legendes en geruchten rondom de uitvinding van Patience, ook wel Solitaire genoemd, zijn eindeloos. De ene denkt dat het wel uit Frankrijk komt en daar is ontstaan. Hiervan is er een bekende theorie die vaak wordt gedacht waar te zijn. Dat is dat het spel is uitgevonden door de vroegere leider van Frankrijk Napoleon Bonaparte. Tijdens zijn verbanning op een eiland in de Atlantische oceaan. De andere studie geeft aan het een variant is van een Oost-Europese manier van waarzeggerij. Waarbij met kaarten en Patience eerst met Tarotkaarten werd gespeeld.

In Scandinavië noemen ze het nu nog steeds Kabele, waarvan de ruwe vertaling De Geheime Kennis betekend. Ook kan het zijn dat er als eerste in Duitsland en Scandinavië Patience werd gespeeld. In Duitsland werd namelijk voor de eerste keer het spel benoemd in 1788. Dit was in het verzamelboek voor Duitse spellen: “De nieuwe Koninklijke l’Hombre” (Das neue Königliche l’Hombre-spiel). Hier kreeg het spel een hoofdstuk van het boek met een uitleg over Patience. Veel van deze theorieën zijn aannemelijk, komen uit dezelfde periode en uit Europa. Hoe het precies zit weet dus niemand, dat het rond het begin van de 19e eeuw wereldwijd populair is geworden is duidelijk. Lees hier verder over de Geschiedenis van Solitaire.

Geschiedenis van Solitaire op de computer

Alles is sinds de computer binnen handbereik. Met een paar klikken kan je alles vinden wat je zoekt en dit is niet anders met Solitaire. Op het internet zijn er tientallen verschillende versies van Solitaire, elke versie andere regels, kaarten, punten en winstkansen. Dat is allemaal begonnen bij een stagiaire van Microsoft in de zomer van 1988. Samen met zijn vriendin die het ontwerp van veel kaarten maakte, dumpte hij het spel op een server voor projectjes van werknemers. Het werd gevonden en getoond aan hogerhand. 2 jaar later kreeg het spel een plek op het gloednieuwe Windows 3.0, het eerste besturingssysteem te bedienen met een muis.

Microsoft zegt dat het een handige manier was om gebruikers kennis te laten maken met de muis. De stagiaire die het inmiddels 30 jaar oude spel heeft gemaakt heeft hier niets voor gekregen, behalve een computer te leen om hem te helpen bij wat opdrachten tijdens zijn studie. Tegenwoordig werkt hij met appels. Nee, niet bij Apple, hij maakt appelcider op zijn appelplantage, met veel plezier. Hij vindt het totaal niet erg niets te hebben gekregen voor het maken van Microsoft Solitaire ondanks het gigantische succes. Lees hier alles over de Geschiedenis van Online Patience.

De evaluatie van het spel Solitaire op Internet

De eerste versies van Solitaire op de computer hadden al de Vegas Score. De Vegas Score is een manier van puntentelling waar de speler een dek kaarten koopt. Elke kaart die de speler weet te sorteren op de Azenstapel is een deel van zijn inzet waard. Hierdoor is er naast alle gratis varianten ook mogelijk Solitaire te spelen op internet voor echt geld.

Er zijn in de loop van tijd veel aanbieders gekomen met hun kijk en versie van Patience Solitaire. Inmiddels is het aanbod gigantisch en worden er, naast de 35 miljoen Microsoft Solitaire spelers, miljoenen potjes online Solitaire gespeeld. De ene heeft een hoge winstkans, waar je het spel met bijna 80% zekerheid kan uitspelen, de andere zijn meer zoals het vroegere Patience, waar winnen vrijwel onmogelijk is. In de toekomst zullen we ongetwijfeld nog veel meer variaties op het bekende Patience gaan zien. Voor nu is er genoeg te spelen, van Spider Solitaire, Freecell en Klondike tot combinaties met het evenals eeuwenoude bordspel Mahjong.