...

Wat is Patience?

Het Engelse woord “Patience” betekent “geduld” in het Nederlands. Echter in Nederland verwijst het woord “Patience” naar een kaartspel dat in het Nederlands ook wel “Pasjans” of “Solitaire” wordt genoemd. In de context van het kaartspel is “patience” een verzamelnaam voor een type kaartspellen waar meerdere varianten onder vallen met als gemeenschappelijk kenmerk dat deze kaartspellen “alleen” te spelen zijn.

Waar komt Patience vandaan en wat voor spel is het?

Het kaartspel Patience staat vandaag de dag vooral bekend als een kaartspel dat je speelt in je eentje en met name het spel Patience Klondike welke van alle Patience spellen veruit het bekendst en meest populair is.

Het spel Patience is hoogstwaarschijnlijk ontstaan ergens in Noord Europa of in de huidige Balkan regio. De oudste volledige beschrijving van een Patience spel vinden we in een Duits Boek “Das Neue Königliche L’Hombre-Spiel” uitgebracht in 1798. Er wordt een kaartspel in beschreven “Das Patiencespiel” met kenmerken van Patience varianten zoals deze vandaag de dag nog worden gespeeld.

Het Franse Boek, “La livre des Patiences” betekende de echte doorbraak voor de populariteit van het Patience spel. Dit boek kwam in 1842 uit en hierin werden de speregels beschreven van maar liefst 25 verschillende “patiences” in.

Aan het einde van die zelfde eeuw brak het spel door in Engeland en in de Verenigde staten.
Oorspronkelijk was Patience niet perse een spel voor 1 persoon. Het konden ook kaartspellen zijn voor meerdere personen. Een bekend voorbeeld hiervan is “Quadrille“. Echter wat alle Patience spellen als gemeenschappelijke deler hadden is dat je een spel in de categorie “Patience” altijd “Solitary” kon spelen (oefenen).

Het was dan ook de “Solitary” vorm van dit type spellen die dit genre zo populaire maakte en waarmee het de grote doorbraak in Engeland en de Verenigde staten forceerde. Dit gebeurde aan het einde van de 19e eeuw waarna vele nieuwe patience boeken werden uitgebracht en vele nieuwe varianten werden verzonnen.

Er kwam ook steeds meer discussie over de naam want vele vonden Patience geen passende naam voor het spel wat toch voornamelijk “Solitaire” werd gespeeld en ook steeds vaker zo werd genoemd.

Solitaire vs Patience

Meest gespeelde solitaire spellen

Solitaire en Patience betekenen dus precies hetzelfde. Opvallend is dat in de landen waar het spel zijn waarschijnlijke oorsprong vind nog steeds een afgeleide van het woord Patience gebruikt wordt:

  • Zweden: Patiens
  • Finland: Pasianssi
  • Denemarken: Kabale
  • Rusland: Пасьянс (Pas’jans)
  • Polen: Pasjans
  • Servië: Пасијанс (Pasijans)
  • Noorwegen: Kabal of Patience
  • Tsjechië: Pasiáns
  • Hongarije: Pasziánsz
  • Slovenië: Pasijansa
  • Roemenië: Solitaire (maar soms wordt ook “Pasiens” gebruikt)
  • Bulgarije: Пасианс (Pasiyans)
  • Noord-Macedonië: Пасијанс (Pasijans)
  • Slowakije: Pasiáns
  • Oekraïne: Пасьянс (Pas’jans)
  • Portugal: Paciência

In de landen waar het spel na de “boom” eind jaren 19e eeuw populair werd is de naam Solitaire of een afgeleide van Solitaire dominant en wordt het woord “Patience” eigenlijk niet of nauwelijks gebruikt:

  • Engelstalige Landen wereldwijd: Solitaire
  • Spaans- en Latijnse landen wereldwijd: Solitario

Door middel van de globalisering en het internet worden in de “patience” landen het spel ook steeds vaker aangeduid als Solitaire of worden de woorden door elkaar gebruikt maar hebben ze dus nog steeds dezelfde betekenis:

  • Frankrijk: Solitaire en Patience
  • Duitsland: Patience of Solitär
  • Zwitserland: Patience of Solitär
  • Griekenland: Σολιτέρ (Solitér)

Wanneer is een kaartspel een Patience of Solitaire spel?

Brigitte Bardot speelt patience

Hieronder een aantal typische kenmerken die het beste omschrijven waaraan een kaartspel moet voldoen om het een Patience spel te kunnen noemen. Hier zijn enkele algemene kenmerken:

  • Een Persoon: De meeste Patience spellen zijn ontworpen om door één speler te worden gespeeld.
  • Kaartspel: Ze worden gespeeld met een standaardspel van kaarten, al kan het aantal decks variëren.
  • Ordenen: Het doel van de meeste Patience spellen is om de kaarten op een bepaalde manier te ordenen, meestal op basis van rang en/of soort.
  • Tableau: De meeste varianten bevatten een tableau (een Speelveld, Layout) waar kaarten worden verplaatst, gemanipuleerd en gespeeld.
  • Voorraad & reststapel: Veel Patience spellen hebben een voorraad (of trekstapel) waaruit kaarten worden getrokken, en een reststapel waar kaarten tijdelijk worden opgeslagen of van waaruit ze worden gespeeld.
  • Basisstapels: In veel spellen is het doel om kaarten naar basisstapels te verplaatsen, meestal in oplopende volgorde van aas tot koning per soort.
  • Strategie & Geluk: Hoewel geluk bij het trekken van kaarten een rol speelt, vereist het spelen en winnen van Patience spellen ook strategisch denken en vooruit plannen.
  • Beperkte Beweging: In de meeste spellen kun je niet zomaar elke kaart naar elke gewenste plek verplaatsen. Er zijn regels die bepalen welke kaarten mogen worden verplaatst en waarheen.
  • Eindcondities: Een Patience spel eindigt meestal wanneer de speler wint (bijv. alle kaarten zijn correct geordend) of wanneer er geen legale zetten meer mogelijk zijn.
  • Variabiliteit: Hoewel er veel gemeenschappelijke thema’s en regels zijn, heeft elke variant van Patience zijn eigen unieke regelset die de strategie en speelbaarheid beïnvloedt.

Hoe werkt Patience?

Hoe Patience of Solitaire precies werkt doen we uit de doeken op de Spelregels pagina. Hier vind je de uitgebreide uitleg van Patience Klondike, het bekendste en meest gespeelde Patiencespel op internet. Ben je op zoek naar de spelregels van een andere variant van Solitaire, klik dan hieronder de naam van het patience spel waarvan je de spelregels wilt leren. De spelregels staan onder het spel vermeld.

Klondike, Het bekendste kaartspel ter wereld

vandaag de dag associëren de meeste mensen Patience of Solitaire met maar 1 bepaalde versie van het spel te weten Klondike Solitaire. Dit spel is zo bekend dat de meeste mensen wanneer ze het over Solitaire hebben eigenlijk doelen op het spel Klondike.

klondike gambling house solitaire

Deze variant is uitgevonden gedurende de Gold Rush in (Yukon) Canada. Het verhaal gaat dat de goudzoekers het spel speelde ‘s avonds wanneer ze zich verveelden om de tijd te doden. De waarheid gaat iets verder, het spel werd her-uitgevonden als gokspel en gespeeld in de Gok-saloons van Klondike. Deze beruchte aanpassing van het spel zorgde voor een enorme populariteitsboost in de rest van de Verenigde Staten.

Patience in het Digitale Tijdperk

Solitaire microsoft spel

De echte grote doorbraak van Patience kwam in het digitale tijdperk toen Microsoft een digitale versie van het spel Klondike als vorm van entertainment mee installeerde op miljarden computers als onderdeel van het Windows besturingsysteem. In een tijd dat er nauwelijks computerspelletjes beschikbaar waren betekende dit een boost van ongekende omvang met betrekking tot de populariteit van deze klassieke patience. Vele jaren lang was Patience het meest gespeelde spel ter wereld. Microsoft Solitaire was zo bekend dat Microsoft besloot een speciaal pakket uit te brengen met een vijftal Patience spellen, te weten Klondike, Spider, TriPeaks, Pyramid en Freecell. Deze bundel staat nu bekend als de Microsoft Solitaire Collection en wordt wereldwijd door miljoenen mensen gespeeld. Daarnaast zijn er tegenwoordig vele online patience websites, zoals patience.nl, waar je dagelijks terecht kunt voor Solitaire spellen in alle soorten en maten.

Wie spelen er Patience?

Patience is in Nederland een van de meest gespeelde kaartspellen op internet. Vooral ouderen en senioren zijn groot liefhebber van het spel. Een spelletje Patience duurt over het algemeen 3 minuten en het is simpel om te leren. Het is een rustig spel waarbij geen tijdsdruk of reactievermogen komt kijken. Hierdoor kan het op een rustig tempo gespeeld worden en biedt het voldoende uitdaging om de geest helder te houden en de hersenen te trainen. Een ideaal spel voor ouderen en senioren die het dan ook graag spelen op onze website. Het grootste gedeelte uit onze doelgroep bestaat uit spelers van 65+ en nog geen 5% is ouder dan 24 jaar. De verhouding vrouw / man is overigens 60% – 40% waaruit blijkt dat het echt een spel voor iedereen is.

Dit artikel is geschreven door Jeroen als onderdeel van zijn onderzoek naar de geschiedenis van Patience en met name die van Patience Klondike