Klik hier voor volledig scherm


Gratis Pasjans Spelen / Alles over Pasjans en Pasjansen

Gratis Pasjans spelen online op ons super de luxe en exclusieve Pasjans spel! We hebben een exclusief Pasjans kaartspel ontwikkeld welke je hier helemaal gratis kunt spelen zonder reclames. Lekker een potje pasjansen! Gratis Patience spelen online zonder downloads, registratie of ander gedoe. Pasjans speel je vanaf nu alleen nog maar op Patience.nl op ons exclusieve Patience spel (Klondike)! Lees hier alles over dit eeuwenoud kaartspel, zoals spelregels, uitleg en tips!

Wat is Pasjans?

Met Pasjans of Pasjansen wordt het Kaartspel Patience bedoeld. Het is een eeuwenoud kaartspel wat over de hele wereld gespeeld wordt. Het is een ideaal kaartspel voor Senioren omdat het een voornamelijk rustig denk c.q puzzelspel is voor één persoon.

In Nederland schrijf je de naam van dit spel als Patience maar vele spreken het uit als Pasjans of Pasjansen. Het is dus een Nederlands dialect waarmee enerzijds het kaartspel Patience wordt bedoeld welke je hier gratis kunt spelen, maar het staat ook voor een groep met kaartspellen die als gezamenlijk kenmerk hebben dat je het in je eentje spelen kunt. (kaartspel voor 1 persoon) Je kunt het zowel online als offline spelen met echte kaarten.

Patience is dus het officiële Nederlandse woord maar in bijna alle Engelstalige landen wordt het spel Solitaire genoemd naar het Franse woord, om het populaire kaartspel aan te duiden. Ondanks dat het Franse woord Solitaire nu het meest gebruikt wordt, in de oudheid werd het vooral in Europa Patience genoemd. De afleiding “Pasjans” is overigens niet alleen een Nederlands dialect, het is ook de officiële naam die in Polen gebruikt wordt om het patience kaartspel aan te duiden.

Pasjans Po Polsku

Serdecznie witamy wszystkich Polskich pracowników w Holandii! W podziękowaniu za całą waszą ciężką pracę, zapraszamy do gry w nasz darmowy pasjans. Na patience.nl oferujemy elegancką wersję pasjans klasyczny, którą można grać za darmo i bez reklam wewnątrz gry. Ta gra w pasjans jest dostępna bez konieczności pobierania i posiada menu w języku angielskim. Oprócz pasjans klasyczny (Klondike) oferujemy także możliwość gry w inne gry online pasjans, takie jak pasjans pająk, Freecell, Pasjans trzy szczyty i Pasjans Piramida. Aby dowiedzieć się więcej, odwiedź naszą stronę poświęconą pasjansom.

Poolse Vlag

Gratis Spelletjes Pasjansen

Op Patience.nl bieden we naast ons eigen Patience kaartspel nog vele andere vormen van Pasjans aan. Hieronder vind je een overzicht met de meest gespeelde en bekendste Pasjans Solitaire online spellen, gratis te spelen en over het algemeen zonder reclame in het spel.

Het Gratis online Pasjans kaartspel van Patience.nl

Ons Pasjans spel is 100% reclamevrij zodat je zonder onderbrekingen kunt genieten van het spelen. Het Patience Spel is gebaseerd op de spelregels van het spel Patience Klondike, de meest gespeelde variant van Pasjansen. Op deze pagina leggen we je alles uit over het Patience online spel, inclusief spelregels inclusief mogelijkheden en spelopties.

Pasjans Spelregels: Hoe speel je Pasjans?

Heb jij nog nooit Pasjans gespeeld? Maar heb je er wel over gehoord en ben je benieuwd hoe het nou precies werkt? Speciaal voor jou hebben we onderstaand filmpje gemaakt zodat je binnen 1 minuut weet hoe je het spel moet spelen. Ben je al wel bekend met de spelregels van Patience dan raden we je aan om eens te kijken op onze patience strategie pagina. Hierop staan handige tips en strategieën uitgelegd die je kunt toepassen in je spel. Hierdoor heb je meer kans om te winnen of een spelletje helemaal uit te spelen.

Wat is het doel?

Bij Klassieke Pasjans Solitaire (Classic Solitaire) draait alles om strategie en inzicht. Het uiteindelijke doel is om elke kaart te verplaatsen van het speelveld en de voorraadstapel naar de vier doelstapels. Deze stapels, vaak Foundations genoemd, moeten worden opgebouwd per kaartteken, van Aas tot Koning. Hier moet je je kaarten kwijt. Als elke kaart keurig is gesorteerd en op zijn plaats ligt, heb je gewonnen!

Opzetten van een online Pasjans Solitaire-spel

Wanneer je een spel start, worden alle kaarten gedeeld en in een specifiek patroon gelegd, wat zorgt voor een uitdagend speelveld. De belangrijkste onderdelen van Pasjans zijn: Doelstapels “Foundation”, Speelgebied “Tableau”, Voorraad Stapel “Stock Pile” en de Aflegstapel “Waste Pile”

Indeling Patience Klondike Speelveld

Hoe werkt het spelverloop van Pasjans?

Bij het herschikken van kaarten op het tableau is het essentieel om de volgende regels in acht te nemen:

 • Kaarten kunnen enkel op andere kaarten worden gelegd in de juiste volgorde (oplopend): denk aan een 2 onder een 3, en een 3 onder een 4, waarbij de Aas de laagste en de Koning de hoogste waarde heeft.
 • Let op de kleuren: een zwart teken hoort onder een rood teken, en omgekeerd. Het type kaartteken, zoals harten of schoppen, maakt hierbij geen verschil.

Kaarten naar de doelstapel verplaatsen

Bij het ordenen van de kaarten op de doelstapel zijn er specifieke regels:

 • Begin altijd met een Aas en bouw de stapel op in volgorde: na de Aas de 2, dan de 3 en zo verder tot de Koning.
 • Ieder kaartteken heeft zijn eigen doelstapel. Je doel is dus om vier volledige stapels te creëren: Harten, Schoppen, Klaver en Ruiten. De volgorde per stapel is essentieel, maar tussen de stapels onderling kan de opbouw variëren.

Pasjansen deel 1 of deel 3

Wanneer je het spel solitaire pasjans opstart krijg je een keuze tussen Deel 1 en Deel 3. Dit heeft betrekking op het aantal kaarten dat je per keer van de stapels mag trekken.

Pasjans Deel 1

In de variant “Pasjans Deel 1” haal je steeds één kaart tegelijk van de stapel en bekijk je of je deze kunt plaatsen in het speelveld. Als deze kaart niet past, ga je verder met de volgende. Simpel gezegd, elke keer als je een kaart nodig hebt, draai je er slechts één om. Dit is de originele versie hoe Pasjans oorspronkelijk gespeeld werd en waarbij de Vegas Score werd geïntroduceerd in combinatie met de “eenmalig door de stapel” regel.

Solitaire Klondike deel 1, turn 1 kaart

Klondike Solitaire Deel 3

Voor “Pasjans Deel 3” werkt het een beetje anders. In plaats van één kaart, draai je elke keer drie kaarten van de stapel om. Van deze drie kaarten kun je alleen de bovenste gebruiken. Als je deze kaart in het speelveld plaatst, wordt de volgende kaart beschikbaar. Het geeft je een kijkje in de komende kaarten, wat een strategisch element toevoegt omdat je een beetje kunt anticiperen op de volgende zetten.

Solitaire Klondike deel 3, turn 3 kaarten

Score en Highscore bij Pasjans

Wanneer je ons gratis online Pasjans spel speelt dan zie je dat je in de menu balk je score en highscore bijgehouden kunnen worden. Het venstertje met het bekertje vertegenwoordigt je highscore en het venstertje met het sterretje vertegenwoordigt de score uit het huidige spel. Hieronder een korte uitleg hoe deze scores worden berekend.

 • Het verplaatsen van een kaart van de voorraadstapel naar het speelgebied geeft je een bonus van +5 punten.
 • Voor elke kaart die je van de voorraad in de juiste volgorde naar de doelstapels brengt, verdien je +10 punten.
 • Hetzelfde aantal punten, +10, wordt toegekend voor kaarten die je van het speelgebied in de juiste volgorde naar de doelstapels verplaatst.
 • Als er een voorheen verborgen kaart in het speelgebied wordt onthuld, krijg je een extra +5 punten.
 • Het terugplaatsen van een kaart van de doelstapels naar het speelgebied resulteert in een aftrek van -15 punten.

Instellingen Pasjans spel

Het Solitaire Pasjans spel zit boordevol opties en mogelijkheden om je spel naar wens in te stellen. Behalve dat je tijjdens het spel de muziek en het geluid gemakkelijk en snel aan- of uit kunt zetten biedt ons pasjansen kaartspel nog veel meer instellingen waarmee je het spel en de spelregels naar eigen wens kunt aanpassen.

De instellingen met betrekking tot het spelen

Omdat Pasjans ook veel in het buitenland wordt gespeeld hebben we besloten om de instellingen en het menu in het Engels te doen. Hieronder geven we de instellingen en betekenissen.

Pasjansen Settings English

Difficulty Easy / Hard

Je kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van onze voorgeselecteerde instellingen met betrekking tot de regels die gehanteerd worden in het spel. Er zijn twee mogelijke instellingen:

 • Easy – Undo, Hint en geen limiet op delen staan aan.
 • Hard– Undo, Hint en geen limiet op delen staan uit.

Overige Instellingen

 • Undo – Zet de mogelijkheid om een zet ongedaan te maken Aan of Uit
 • Hint – Hiermee geeft de computer je een Hint met betrekking tot de volgende zet. Indien er geen zetten meer mogelijk zijn wordt dit ook aangegeven wanneer je op de Hint knop drukt.
 • Unlimited Rounds – Wanneer je Unlimited rounds On doet mag je onbeperkt door de stapel heen. Indien je je dit op OFF zet dan mag je maximaal 3 keer door de stapel heen.
 • Scoring – Wil je dat je score bijgehouden en weergegeven wordt ja of nee
 • Solitaire Layout – Aan welke kant wil je de stapel hebben liggen op het speelveld? Rechts of Links
 • Click to Auto Move – Dit heeft te maken met de gameplay. Je kunt ervoor kiezen dat wanneer het mogelijk is dat er een kaart gespeeld wordt je alleen maar hoeft te klikken om de kaart te verplaatsen. Dit maakt het spel sneller en gemakkelijker. Je kunt deze functie aan of uitzetten maar je kunt er ook voor kiezen dat je 2 keer moet klikken om een kaart automatisch te verplaatsen. Sommige spelers geven hier weer de voorkeur aan dus voor iedereen wat wils met ons gratis Pasjans spel.
 • Auto Open Closed Card – Deze optie biedt de mogelijkheid om wanneer je een kaart vrijspeelt op de foundation dat de vrijgespeelde kaart dan automatisch omdraait of dat je erop moet klikken om de kaart om te draaien.

Statistieken bijhouden van je Pasjans resultaten

Het is ook mogelijk om je statistieken bij te houden waarin we de resultaten weergeven van alle potjes Pasjans die je hebt gespeeld. Je bereikt de statistieken door op het gele startmenu te drukken onderaan in de menubalk. Hieronder de afbeelding van het statistieken venster en daaronder de uitleg met wat alles precies betekent.

Patience.nl Klondike Spel Statistieken

 • Played – Hoeveel potjes pasjansen je in totaal gespeeld hebt
 • Won – Hoeveel potjes je in totaal hebt gewonnen
 • Win Percentage – Hoeveel procent van de potjes die je hebt gespeeld je gewonnen hebt
 • Average Time Played– Hoeveel tijd duurde een potje gemiddeld
 • Fastest Win – Je recordtijd waarbinnen je een potje hebt uitgespeeld
 • Win with least moves – Minste zetten gebruikt in een gewonnen potje
 • Average Moves – Hoeveel zetten je gemiddeld doet per potje
 • Winning Streak (Max) – Je huidige win-reeks en je positieve record
 • Losing Streak (Max) – huidige verlies-reeks en je negatieve record

Pasjansen met echte Kaarten

Een nieuwe uitvinden en nu te verkrijgen in onze webshop! Pasjansen met echte professionele speelkaarten en een prachtige speelmat met de afbeelding van het spel Klassiek Pasjans.

Conclusie en Samenvatting

Het is een kaartspel wat je in je eentje speelt. In Nederland schrijf je het als Patience maar je spreekt het uit als Pasjans. Wist je dat het spel in Polen echt razend populair is? Toevalligerwijs wordt het Patiencespel in Polen ook Pasjans genoemd. In Nederland is Patience echt een spel wat vooral door oudere mensen wordt gespeeld Het is goed om de hersenen te trainen en het is een rustig spelletje om naar te kijken. Je kunt het op je gemak spelen. In Polen wordt Klondike Solitaire of Patience echt door de gehele bevolking gespeeld, jong en oud. Het spel is vooral onder senioren erg populair. Dit is in Nederland ook het geval. Mede hierom hebben we ons patience spel gemaakt met extra grote kaarten en kaart symbolen. Hierdoor is het een ideaal kaartspel voor senioren en slechtzienden.

Meest Gestelde Vragen