Gratis Solitaire Online Spelen

Ben je op zoek naar het kaartspel Solitaire online spelen voor 1 persoon? Dan ben je hier aan het goede adres, want hier vind je de beste Nederlandse Solitaire online spellen welke je gratis kunt spelen zonder een app te hoeven downloaden. Een breed aanbod aan Patience welke je direct kunt spelen in je browser op je Pc, tablet of op je mobiel.

Traditioneel Solitaire

De onderstaande spellen zijn traditionele Solitaire-games, ontwikkeld volgens de originele regels. Voor elke Patience-variant bieden we meerdere versies aan. Dit kan een volledig ander spel zijn of dezelfde spelvariant met een ander design. Elk spel is zorgvuldig geselecteerd door onze experts op het gebied van Solitaire card games

Klondike (Classic) Solitaire

Naast onze eigen versies van Patience Klondike hebben we ook enkele andere Klondike spellen toegevoegd van andere spelontwikkelaars. Klondike, ook wel Classic Solitaire genoemd is veruit de bekendste en meest gespeelde variant van een kaartspel voor 1 persoon.

Spider Solitaire

Spider Solitaire is na Klondike het meest gespeelde Patience spel. Speel hier gratis Spider Solitaire met alle uitleg, spelregels en achtergronden die je moet ween alvorens je aan deze vrij pittige maar uitdagende variant begint.

Freecell

Freecell is een hele bekende variant van Patience maar het spel kent een geheel eigen opzet en spelregels. Klik op de afbeelding en speel hier jouw favoriete gratis Free cell.

TriPeaks

TriPeaks is een veel gespeelde variant van Patience. Zeker meer een fun spel waarbij weinig strategie komt kijken maar ook erg leuk om te spelen. Kies hieronder jouw favoriete TriPeaks Solitaire om het spel direct te starten of om de spelbeschrijving, uitleg en achtergronden van het spel TriPeaks te lezen.

Vegas Score

Het is tegenwoordig in Nederland ook mogelijk om Klondike voor echt geld in een online casino te spelen. Hieronder de originele versies allemaal met de bekende Vegas Score welke cumulatief wordt bijgehouden.

Spelregels

Op deze website bieden we niet alleen onze eigen luxe versie van Klondike Solitaire aan, maar we hebben een ruim assortiment van de bekendste en populairste kaartspelletjes welke je gratis kunt spelen. Ieder spel dat we aanbieden hebben we uitvoerig getest en uitgeprobeerd. Onder ieder spel hebben we de spelregels van het spel beschreven, aangevuld met handige informatie zoals tips en verdere uitleg. Dus wanneer je een spel aanklikt, krijg je behalve direct het spel ook een uitgebreide uitleg van het betreffende spel.

Gratis Solitaire Online Zonder Reclame (in het spel)!

Als enige spelletjes website in Nederland bieden we alle Patience spellen gratis zonder reclame. Een van de redenen waarom we deze website begonnen zijn is omdat je tegenwoordig overal wordt onderbroken tijdens het spelen voor ellenlange reclames welke je pas na een paar seconden kunt wegklikken.

Op Patience.nl doen we dit niet en zijn we in de toekomst ook niet van plan om dit te doen. Echter omdat niet alle spellen door ons zelf ontwikkeld zijn kan het voorkomen dat een leverancier vanaf afstand de reclames aanzet. Indien je dus reclames in je spel krijgt terwijl je op onze pagina speelt laat het ons dan direct weten. In dat geval moeten we enkele aanpassingen doen zodat we jullie alle gratis Solitaire spellen toch kunnen blijven aanbieden zonder reclame filmpjes.

Solitaire met echte kaarten

Hoewel het tegenwoordig vooral online gespeeld wordt, werd dit kaartspel in het verleden gespeeld met een stok echte speelkaarten. Het spelen van Solitaire met echte kaarten is een compleet andere belevenis dan online en het geeft een nostalgisch gevoel. Speciaal voor de liefhebbers van Patience met echte kaarten heeft Patience.nl een speciale kit ontwikkeld bestaande uit een Solitaire Speelmat en speelkaarten.

Wat is Solitaire?

Iedereen ter wereld kent wel iemand die regelmatig het kaartspel Solitaire speelt. Veel mensen weten niet dat dit waarschijnlijk nog steeds het meest gespeelde kaartspel ter wereld is van de afgelopen 200 jaar. De meeste mensen denken dat Solitaire slechts één spel is, maar er zijn duizenden verschillende soorten varianten. Elk heeft een unieke lay-out en regels.

Solitaire is oorspronkelijk een verzamelnaam voor een kaartspel gespeeld met één (of meer) stapels van 52 kaarten dat door één persoon gespeeld kan worden. Het is een kaartspel dat kan worden gecategoriseerd als een behendigheidsspel met onvolledige informatie en een element van kans.

De behendigheidfactor zit in het feit dat de speler de uitkomst van het spel beïnvloedt door zijn acties. De onvolledige informatie is dat de kaarten voornamelijk dicht worden gedeeld. De geluksfactor heeft betrekking op het feit dat de kaarten willekeurig worden gedeeld.

Het doel

Aan het begin worden de kaarten volgens een specifieke lay-out gedeeld. Het doel voor de speler is om de kaarten volgens specifieke regels naar een vooraf bepaalde eindbestemming te spelen.

In een spel mogen kaarten alleen worden verplaatst op basis van een identiek symbool, afwisselende kleuren, of oplopende of aflopende volgorde. De startpositie en exacte regels voor het verplaatsen van de kaarten verschillen per type Solitaire spel.

Het Solitaire Kaartspel voor 1 persoon

Oorspronkelijk was Solitaire niet specifiek een kaartspel voor één persoon. Er zijn veel vroege historische verwijzingen dat meer spelers het spel tegelijkertijd speelden. Maar wat dit spel onderscheidt van elk ander kaartspel is dat elke speler zijn eigen opstelling heeft, dus elk spel Solitaire kan alleen worden gespeeld.

Patience of Solitaire?

In de 19e eeuw was er discussie over de naam Patience voor dit type kaartspel. Hoewel het spel ook met meerdere spelers kon worden gespeeld, was het vooral een spel dat je op eigen houtje oefende. In veel oude boeken kun je lezen dat er al veel gelobbyd werd om de naam te veranderen in Solitary of Solitair.

Er zijn nog steeds landen waar de naam Patience, of een afgeleide daarvan, wordt gebruikt. Nederland is hiervan het bekendste voorbeeld, maar ook in België en de Scandinavische landen, en zelfs in Frankrijk, wordt het spel nog steeds Patience genoemd.

Wat is de betekenis van Solitaire?

Solitaire is een verzamelwoord voor alle kaartspellen die je in je eentje speelt. Patience is de Nederlandse vertaling en betekent dus eigenlijk precies hetzelfde. In Nederland en in het Vlaams-sprekende gedeelte van België wordt het spel ook Patience genoemd, alsmede in sommige delen van Frankrijk en Canada. In verdere alle Engelse landen worden spellen die je in je eentje speelt aangeduid met Solitaire. Latijnse landen zoals Italië, Spanje maar ook in Zuid-Amerika wordt het weer Solitario genoemd, wat een duidelijke herleiding is van het woord. In de Noord-Europese landen liggen de benamingen weer dichter bij Patience. Zo wordt het spel in Polen bv Pasjans genoemd en liggen de vertalingen in zowel Zweden, Finland en Noorwegen ook dicht bij het Nederlandse woord Patience. In België staat het spel ook bekend onder de naam Mochelen waarvan we ook een versie hebben gemaakt.

Microsoft Windows Solitaire

De huidige populariteit van het Klondike-spel is duidelijk te danken aan Microsoft, die het installeerde op miljarden computers wereldwijd.

In de jaren ’90 werd “Microsoft Solitaire” opgenomen als onderdeel van het Microsoft Windows-besturingssysteem. Destijds waren er nog niet veel computerspellen, en slechts een paar waren zo gemakkelijk toegankelijk als Windows Solitaire. Het spel werd standaard geïnstalleerd, zodat iedereen ter wereld met een computer directe toegang tot het spel had. De Patience Windows-versie van Klondike is een van de meest gespeelde computerspellen ter wereld. In 2019 werd het spel opgenomen in de Video Game Hall of Fame, waar het spel meer stemmen kreeg dan alle andere genomineerde spellen samen.

Microsoft Solitaire Collection Banner

Spellen uit de Microsoft Solitaire Collection

Speel alle patience en solitaire games uit de Microsoft Solitaire Collection ook op Patience.nl

Klondike Solitaire
Spider Solitaire
Freecell
TriPeaks
Pyramid Solitaire

Enkele Solitaire Spellen die je Gespeeld Moet Hebben

  • Crescent is een aanrader omdat het speelveld in een halve maan wordt gelegd met 2 stokken kaarten in het midden. Vooral in het zuiden van Nederland is deze vorm van Patience erg populair. In België wordt deze variant Solospel genoemd.
  • Een andere vorm van Pasjans welke erg uitdagend is om uit te spelen is het beroemde Canfield. Dit was het eerste Patience spel wat je voor echt geld kon spelen in echte oude gokhuizen. Een moeilijk spel met een rijke historie.
  • Twee andere historische spellen die we in ons assortiment hebben opgenomen zijn Windows Patience en Freecell Windows, replicas van de originele Windows Patience spellen waaraan het spel zijn populariteit te danken heeft.
  • Golf Solitaire is een hele gemakkelijke variant om te leren en is erg leuk om te doen. Ideaal dus voor beginnende spelers.

Authentieke Traditionele spellen

De traditionele Solitaire Games waarvan de oorsprong ver teruggaat en waarvan de regels beschreven staan in Historische boeken of op Wikipedia. Tegenwoordig vind je alle informatie gemakkelijk op internet maar dat was in het verleden natuurlijk niet het geval. Toen werden er speciale patience boeken uitgebracht met daarin benamingen en uitleg van verschillende soorten patience varianten. Deze originele historische versies noemen we Traditionele spellen.

Spelbeschrijvingen, Reviews, Gidsen en Walkthroughs

Solitaire Grand Harvest Speel nu

Naast gratis spelletjes bieden we ook artikelen over Solitaire games of apps welke we niet aanbieden op Patience.nl, maar waar we wel aandacht aan willen besteden. Dit omdat het ofwel erg goede spellen zijn of omdat ze een gigantische impact hebben gehad op de geschiedenis of populariteit van het spel.

Meest Gestelde vragen