De Klondike GoldRush: De grootste toeloop van goudzoekers ooit naar de Klondike regio

De Klondike Goldrush stond aan de basis van een complete volksverhuizing en volk hysterie. Er zijn maar weinig gebeurtenissen in de geschiedenis die meer opwinding hebben veroorzaakt dan het aanmeren van het stoomschip Portland in de haven van Seattle op 17 juli 1897. Honderden toeschouwers haastten zich naar de waterkant van haven in Seattle om met eigen ogen de kilos goud te kunnen zien met hun eigenaren. De Klondike Gold Rush was geboren. Deze goudkoorts die om meerdere redenen bekend is geworden staat ook aan de oorsprong van met name de bekendheid van het spelletje (Klondike) Patience. Wil je meer Solitaire spelen klik dan op een van onderstaande spellen!
Klondike en The Great Depression

Slechts een dag na de aankomst van de Portland, vertrok een andere stoomboot Al-Ki terug richting Klondike vol met mijnwerkers en tonnen voorraden. Veel mensen wilden hun poging wagen om zo te ontsnappen aan the great depression die een groot deel van de bevolking al vier jaar in de greep van armoede hield.

Twee dagen na het aanmeren van de Portland in Seattle, was de Klondike Goldrush een feit. Verschillende kranten zoals de New York Times, De Seattle Post-Intelligencer en de Seattle Times stuurden correspondenten op pad en verspreidden hun verhalen. De Klondike Goldrush was op weg één van de grootste migraties ooit te worden.

Klondike Fever

In de twee komende jaren bleef Klondike City in de ban van de Klondike Fever. De waarde van een ounce goud bedroeg in 1897 $16. Terwijl een gemiddeld loon in die tijd $14 was voor 78 uur werk. De rijkste Klondike miljonairs hadden voor bedragen tot $50000 aan goud en/ of goudstof.

Achterblijvers en de verliezers van de Klondike Goldrush

In de meeste steden waren de gevolgen voor de achterblijvers niet te overzien. Handhavers van de wet, brandweerlui en zelf burgemeesters lieten alles abrupt achter. Om een leegloop te voorkomen, moesten lokale overheden en zakenlui van de ene dag op de andere creatief proberen te redden wat er te redden viel. Loonsverhogingen werden overnacht doorgevoerd. In de media kwam er een poging tot tegenbeweging door uitgebreid verslag te doen over de goudzoekers die nooit waren aangekomen in Klondike door ontploffingen van stoomboten. Er werd ingezet op criminaliteit die ineens drastisch omlaag ging door de criminelen die de goudzoekers achterna gingen.In de eerste paar weken vertrokken er een 100000 goudzoekers richting de Yukon rivier. De economie in de omringende steden zoals Seattle floreerde door de goudkoorts passanten. De inwonersaantallen verdubbelden in deze steden. In die tijd was de wereld nog niet zo klein als nu, en kenden weinig Amerikanen of Canadezen “The Far North of America”. Ze dachten dat Klondike in Alaska lag in plaats van in the Yukon. Hele reisgidsen werden gemaakt, georganiseerde reizen van heinde en verre werden aangeboden, horeca floreerde, het wegennet werd aangelegd, er werd geïnvesteerd in openbaar vervoer, onderwijs en zorg. Steden die vóór de Klondike Goldrush überhaupt niet bestonden, waren nu de thuis voor de rijke beau monde.

Naast de praktische zaken werden en ook nieuwe economieën geboren. Veel mannen waren alleen naar Klondike vertrokken en hadden heimwee. Er werden etablissementen opgezet waar men de krant kon gaan kaarten, lezen, films kijken, drinken, gokken, en meer dan dat. Live optredens, bokswedstrijden, andere sportwedstrijden, alles om voor afleiding te zorgen. Waarschijnlijk dat hier dus de oorsprong en herkomst ligt van het spelletje Klondike Solitaire.

De Historische Betekenis van de Klondike Goldrush is nu nog voelbaar

De Klondike Goldrush is nog steeds een veel bestudeerd fenomeen over de hele wereld. Niet alleen de economische gevolgen maar bijvoorbeeld ook de gevolgen op andere gebieden zoals bijvoorbeeld milieu. De Yukon rivier werd namelijk lange tijd gebruikt als vuilbak, waardoor het water zo sterk vervuild werd, tot een tyfus epidemie toe. Of op het gebied van antropologie omdat er heel veel mannen en vrouwen waren die de Klondike goudkoorts zagen als een kans om een nieuw leven te beginnen, vaak zonder door te geven aan hun partners en of kinderen. De Klondike Goldrush tijdperk is daarom misschien de meest besproken tijdperk in de geschiedenis van Amerika. Daarnaast staat het aan de oorsprong van het meest gespeelde spel ter wereld: de Patience Klondike Game. Nu ruim 100 jaar later nog steeds door miljoenen mensen over de gehele wereld dagelijks gespeeld!