...

Gratis Mahjong Spelen Online

Speel gratis Mahjong op Patience.nl zonder reclame en zonder downloads. We hebben de leukste Mahjongg achtige spelletjes voor je op een rij gezet en we hebben deze aan ons assortiment toegevoegd. Speel nu gratis en laat je verrassen door de diverse soorten speltypen. De reden dat we dit genre spellen hebben toegevoegd is dat het net als Patience spelen een vorm is van een “kaartspel” wat je in je eentje speelt en waarbij je een soort puzzel moet oplossen. Mahjong is het enige Solitaire spel dat niet met speelkaarten wordt gespeeld. En hoewel Mahjongg een echte Solitaire game is, wordt zelfs op het internet vastgehouden aan deze traditie want de “kaarten” worden altijd afgebeeld als de echte de Mahjong stenen.

Mahjong Solitaire Online

Vandaag de dag zijn er duizenden Mahjong Solitaire spellen die online gespeeld kunnen worden, goed voor uren online speelplezier. Sommige spelers kiezen voor de Mahjong download variant voor Windows, anderen voor Mahjong App varianten en weer anderen voor de Mahjong Solitaire spelletjes.

Doel van het Spel

Het doel van het spel is om paartjes te matchen met elkaar waardoor ze automatisch verdwijnen en op die manier het speelveld leeg te spelen.

Mahjong spelregels

Juist omdát het een arcadespel is, zijn er weinig spelregels van toepassing. Enkel de stenen die niet ingesloten liggen, mogen gespeeld worden.
Vaak wordt een een bonus toegekend aan indien achter elkaar meer setjes stenen van dezelfde soort worden weggespeeld.
De tijdsduur is mede bepalend voor de eindscore.

Op moment van schrijven zijn de meest populaire spellen Mahjong Connect of MahjongCon, Mahjong Classic, Mahjong Dimensions, Mahjong Fortuna, Mahjong FireFly, Microsoft Mahjong en Mahjong Link. Deze zijn niet allemaal gratis en of zonder reclame.

Speelveld Mahjong

Het speelveld bestaat uit Mahjongstenen die dusdanig zijn opgesteld dat ze een puzzel vormen. Vaak wordt hier gevarieerd in vormen zoals een vis, een brug, een muur, een fort, een poort, een pyramide, een kruis, een cirkel en ga zo maar verder.

Mahjong Tafel

Mahjongstenen

In tegenstelling tot andere Patiencespellen zoals Klondike Solitaire of Spider, is het onbegonnen werk om Mahjong Solitaire met de echte stenen te spelen.

Mahjong Playing

Je zou dan niet behoorlijk wat spellen nodig hebben maar ook het feit dat de echt Mahjongspellen heel glad zijn, maakt het quasi onmogelijk om dit spel in het echt te spelen. Er zijn stenen in alle kleuren en maten en vooral in het verleden werden de Mahjongstenen beschilderd als ware kunstwerkjes. Waar vroeger de speelstenen van hout werden gemaakt, tegenwoordig worden ze net als met alles machinaal gemaakt en uiteraard van plastic. Een steen is ongeveer 1.5 cm bij 2.5 cm en ruim 1 cm dik. De bodem is vaak een afwijkende kleur zoals in het voorbeeld hiernaast de onderkant groen is.

Uitleg Mahjongstenen

Net zoals er bij kaarten kaartsoorten zijn zoals bijvoorbeeld harten en klaveren, zijn er bij Mahjong 3 standaard steensoorten of reeksen en 2 ere reeksen. Hieronder geven we een uitleg van alle benamingen en functies van alle stenen die in het spel voorkomen. Daarnaast geven we je een uitleg over wat het doel is van de stenen en hoe je ze gebruikt.

3 Standaard Mahjong Reeksen

Er zijn vier sets van elke reeks en elke set heeft negen stenen. Dat betekent dat er in totaal 36 stenen tegels in elke spelset zitten.

 • Stokjes: 索, (sǔo)
 • Bolletjes: 筒 (tóng)
 • Tienduizendtallen: 萬 (wàn)

2 Erereeksen

Bij de erereeksen draait ook alles om Confucius, onder andere deugden en eigenschappen die behoorden bij het Oude Keizerlijke of overheidsexamen:

 1. Erereeks Windstreken: Noord (北, běi), Oost (東, dōng), Zuid (南, nán), en West (西, xī). Elke spelset heeft 16 windstreken, van elke winstreek 4.
 2. Erereeks Drakenstenen waarvan duidend op drie draken waarvan er elk 4 zijn per spel:
 • Rode draak, het Rode Midden: 紅中 (hóng zhōng). Het Rode Midden zou verwijzen naar deugd welwillendheid in het Confucianisme. Volgens de recentere overlevering zou 紅中 (hóng zhōng) het Rode Midden betekenen als in China als middelpunt van de wereld: 紅 betekent Rood, refererend aan de rode vlag. 中 is het eerste gedeelte van China in het Chinees.
 • Groene Draak, Rijkdom: 發 (fā) weerspiegelt “oprechtheid”.
 • Witte Draak, Lege Vlak: 白板, (bái ban) duidt op de deugd “vroomheid”.

Nog volgens het Confucianisme betekende 紅中 het slagen voor een examen om aangesteld te worden als overheidsfunctionaris. Dat bracht automatisch 發 met zich mee lees financiële stabiliteit. 白板 was de reminder om zich goed te blijven gedragen en zich bijvoorbeeld niet te laten omkopen.

8 Bloemen:

4 bloemenstenen beelden de 4 seizoenen uit:

 • Winter (冬天, dōngtiān),
 • Lente (春天, chūntiān),
 • Zomer (夏天, xiàtiān),
 • Herfst (秋天, qiūtiān)

4 bloemenstenen beelden de 4 Confucian plants uit:

 • Bamboo (竹, zhú),
 • Chrysantheum (菊花, júhuā),
 • Orchidee (蘭花, lánhuā),
 • Pruim (梅, méi).

Herkomst Mahjong

Als één van de oudste spellen ter wereld, zijn er veel verschillende betekenissen van Mahjong die enkel suggestief zijn:

 • Mahjongg 麻將 (MáJiàng): Spel van de Mussen – Kwetterende Mus: het geluid dat de stenen maken wanneer ze elkaar raken, ten tijde van Confucius.
 • Ya Pei : spel van 32 langwerpige houten of ivoren kaarten dat gespeeld zou zijn met dezelfde spelregels
 • Ma Tiao: spel met speelkaarten die het papieren spel van Ya Pei zouden zijn geweest. Ook hier weer een vrij gelijkaardige nummering zoals de hedendaagse Mahjongstenen hebben.

Geschiedenis Mahjong Solitaire

In tegenstelling tot de andere Patiencespellen is Mahjong Solitaire een arcadespel dat waarschijnlijk afgeleid is van het echte Mahjongspel waarvan een echt digitaal spel is ontwikkeld in 1991. Deze allereerste versie van het echte Mahjong spel met touchscreen werd ontwikkeld tot naam Bakatonosama Mahjong Manyuki (バカ殿様麻雀漫遊記). Dit arcadespel werd gemaakt door de videospellen bouwer SNK corporation uit Japan exclusief voor de speelautomaten Neo-Geo MVS en Neo-Geo AES van Monolith.

Mahjong Old
Een oude Chinese poster met een aankondiging van een Mahjong Toernooi

Een spel per speelautomaat

Om daar nou even een beeld bij te schetsen: één zo een speelautomaat was van de grootte van een gokkast en had er in dit geval alleen dit Mahjongg spel op geprogrammeerd. Het was enkel bedoeld voor de lokale Japanse markt dus alles in het Japans. Monolith bracht nog twee andere spelautomaten uit: Minasan No Okagesamadesu en Minnasanno Okagesamadesu.

Verwestering Mahjong

Japan is altijd een voorloper geweest op het gebied van technologie en games. Wellicht hadden ze daar ook goed begrepen dat het echte Mahjong spel enkel zou aanslaan in landen waar het echte Mahjong spel gespeeld werd.

Met het oog op uitbreiding van de markt zullen ze het spel “omgebouwd” hebben tot de Mahjong variant die nu te boek staat als Mahjongg Solitaire waarbij wel gebruik wordt gemaakt van de Mahjong stenen maar niet van de spelregels.

Mahjong Solitaire Digitaal

Ook dit is een belangrijke aanwijzing dat Mahjong Solitaire een jonge Solitaire Variant is, gericht op de digitaal gebruik. In het echt zou de lol er zeker snel van af zijn, omdat er ook geen uitdaging meer in zou zitten met een scoreboard en de Tijdslimitiet ook zou wegvallen.

Photoplay Arcade Spel

De voorloper van Mahjongg is bij terecht gekomen als bijvoorbeeld de Photoplay Mahjongg die twintig jaar geleden al op de Photoplay automaten in café’s en jeugdhuizen in Nederland kon worden gespeeld. Op die automaten speelde je met twee spelers om beurt hetzelfde spel spelen waarbij de speler die de beste score haalt, de winnaar is.

Overige Spellen

Ben je op zoek naar andere spelletjes? Bekijk dan ons overzicht met Solitaire! Hierin een overzicht met allerlei kaartspellen welke je in je eentje kunt spelen. Maar daarnaast bieden we ook andere spelletjes aan welke interessant zijn voor senioren, zoals Bingo spelletjes.