...

Patience Kaarten

Komen de patience kaarten voor in een normaal pakje speelkaarten? Kunnen de patience kaarten ook voor andere kaartspelletjes dienen? Ondanks dat het patience spel tegenwoordig voornamelijk online wordt gespeeld is het leuk te weten dat vooral vroeger het spel ook werd gespeeld, met normale speelkaarten. Omdat Patience en solitaire vroeger ook al heel populair was werden hier speciale kaarten voor ontwikkeld. Op deze pagina lees je welke kaarten het beste geschikt zijn om mee te pasjansen.

Patience
Speel Patience direct gratis door te klikken op bovenstaande afbeelding!

Een Klein Stukje Historie

We bevinden ons in de Chinese Dynastie waar rond de 9e eeuw de eerste kennismaking met een vorm van een kaartspel werd beschreven. Het was een prinses, genaamd Tongchang ( dochter van de keizer Yzong van Tang) dat het kaartspel speelde met een andere groep familieleden. Het simpele kaartspel had niets te maken met het patience kaartspel op dat moment, toch is opmerkelijk dan er al zo vroeg een vorm van vermaak werd gespeeld.

De evolutie van de prentjes op kaartspelen, zoals patience kaarten werd steeds genuanceerder getekend. Waar de Koningskaart altijd de hoogste kaart was en de Aas de laagste, bleek dit ook van toepassing te zijn bij Patience en Patience Master Solitaire.

Waarde van de kaarten bij Patience
De waarde van de speelkaarten oplopend

De veranderingen van Patience Kaarten

De speelkaarten waaronder patience kaarten beschikken allemaal over hoeken. De 4 hoeken zijn tegenwoordig geprent met verschillende aanduidingen, afhankelijk waar patience kaarten werden aangekocht. Speelt men het spel in Holland, dan zullen patience kaarten over de B (Boer), K (Koning), A (Aas) en V (Vrouw) beschikken, terwijl men in Engeland de aanduiding heeft van J (Jack), Q (Queen), K (King) en A (Ace).

Ook werden de hoeken in een recht vorm afgesneden. Daar kwam later verandering in want het bleek dat men bepaalde kaarten kon aflezen door middel van deze hoeken. Patience kaarten van tegenwoordig, beschikken over ronde hoekkanten die dit probleem tegengaan.

De Tweede Wereldoorlog

Patience kaarten werden in de Tweede Wereld oorlog gretig afgenomen door talloze soldaten om diverse kaart- en patience offline te spelen. Niet alleen werd dit middel gebruikt om aan de realiteit te ontsnappen, maar het werd ook gebruikt als propagandamiddel.

Een bepaalde speelkaartenfabriek ging op een gegeven moment propagandaspellen op de markt brengen en haalde hiermee een geweldige omzet binnen. Daarentegen werden er ook bepaalde prentjes op de speelkaarten afgedrukt om de tegenstanders belachelijk te maken en hiermee werd het moreel vooral omhoog gekrikt. Daarnaast werden patience kaarten ook gezien als een stukje educatie en werden er diverse steden afgebeeld op bepaalde speelkaarten.

Tot Slot

Tegenwoordig worden speelkaarten ook voor andere doeleinden gebruikt. Denk maar eens aan magie en kaartlezen bij een waarzegger. Solitaire speelkaarten wijken dus niet af van de gewone speelkaarten en men kan gewoon het pak speelkaarten uit de kast nemen om te beginnen. Verder zijn de kleuren op het kaartspel afgebeeld in 2 x rood en 2 x zwart. Deze gaan door onder de volgende namen: Harten, Ruiten, Klaveren en Schoppen.

Gaat men het spel in een ander land spelen, dan kan het zomaar zijn dat er bepaalde kaartwaardes verschillend worden vermeld. Ook zullen de kleuren kunnen afwijken van het doorgewinterde kaartspel dat je gewend bent. Bekijk daarom het kaartspel goed voordat je begint en de waardes goed begrijpt. Veel succes!