7 strategische vuistregels om Patience uit te spelen

Patience, het aloude kaartspel dat iedereen kent, is nog steeds een populaire klassieker. Microsoft vierde afgelopen jaar in 2020 de 30 jarige verjaardag van Windows Patience maar nog steeds wordt het maandelijks door miljoenen mensen gespeeld. Het lijkt op het eerst zicht een intuïtief spelletje maar wist je dat er heel wat denkwerk en strategie achter zat? Een paar handige vuistregels helpen je op weg om tijdens het spel de juiste keuze te maken. Zo vergoot je de kans op Patience uit te spelen. Het doel van het spel is eenvoudig en genoegzaam bekend. Alle 52 kaarten moeten per soort én in de juiste volgorde op elkaar gestapeld worden. De ene keer lukt het vlot om uit te spelen, terwijl het de andere keer moeizamer verloopt. In welke mate is daar geluk mee gemoeid? Wel, er is altijd een portie geluk, dat spreekt voor zich, maar een getrainde speler kan het verschil maken aan de hand van doordachte keuzes. Pas enkele vuistregels consequent toe en je verhoogt je kansen om uit te spelen.

Voor alle duidelijkheid, we beperken ons strategisch advies uitsluitend tot Patience (ook gekend als Klondike of Solitaire) en hebben het niet over het uitspelen van één van de vele varianten van het spel. Het maakt niet uit of u het online of op PC speelt, maar de tips die hier genoemd worden zijn enkel van toepassing op het klassieke patience spel.

Patience uitspelen begint bij de eerste zet

Bij een nieuw spel kaarten is er altijd de verleiding om alle kaarten die je kan leggen ook daadwerkelijk te leggen, zonder eerst het deck om te draaien. Ga in tegen dit buikgevoel en draai de kaarten van het deck van bij het begin om.

Door de kaarten van bij de start bloot te leggen, heb je meteen het een breder zicht op het hele spel en maak je betere strategische beslissingen. Toch maar die ene kaart achter de hand houden? Of nog een move uitstellen? Dankzij een beter zicht op het spel maak je de juiste keuze. De mogelijke zetten zijn simpelweg groter.Speel bij patience altijd een aas en bescherm de twee

Waarschijnlijk wist je dit al, maar het is aangewezen een aas of twee af te leggen zodra het mogelijk is. Het is een logische vuistregel, maar toch zijn er spelers die erop zondigen. Zonde, niet?

Aas en twee spelen een cruciale rol in het spel van bij de start. De aangewezen strategie is om steeds de twee te beschermen aan de hand van Deuce Protection. Kort gezegd: leg geen enkele drie af op de bovenstapel vooraleer beide twee’s (van de andere kleur uiteraard) gespeeld zijn. Zo kom je later niet in de problemen wanneer je van je twee af moet. 

azen-en-tweeen-voorbeeld
Bescherm de 2

Ga door het deck en heb geduld bij patience spelen

Leg niet zomaar iedere kaart die speelbaar is. Blader eerst gerust eens door het deck, zelfs als er kaarten af te leggen zijn. Soms is het niet het goede moment een bepaalde kaart af te leggen en wachten er betere kaarten om de hoek. 

Een grote sleutel tot succes is namelijk het anticiperen op toekomstige acties. In veel gevallen levert het iets op om een beurt of twee te wachten tot als er nieuwe kaarten geopend zijn. In andere gevallen is het beter om elke mogelijke kaart uit te spelen. Aan jouw inzicht om in te schatten wanneer welke actie vereist is.Wees aandachtig om patience uit te spelen

Het klinkt evident maar probeer te onthouden welke kaarten je al hebt zien passeren. Zeker naar het einde van het spel toe, kan dit het verschil maken tussen winst of verlies. Als er slechts enkele plaatsen te vullen zijn, loont het om goed op te letten. Misschien is het makkelijker gezegd dan gedaan, maar het Patience uit spelen vergt in ieder geval jouw volle aandacht!

Speel patience vanuit de langst rij

In het begin geldt: speel van rechts naar links. Want de langste rij bevindt zich in de startpositie altijd rechts. Zo snel mogelijk deze kaarten proberen vrijspelen is de boodschap. De langste rij verwijst naar het aantal blootgelegde kaarten binnen het spel. Als je de mogelijkheid hebt te kiezen, luidt het advies om eerst met de langste kaartenrij te beginnen spelen. 

Onthul zoveel als je kunt

Zoals je kan zien, hangt Patience uit spelen af van het hebben van toegang tot alle kaarten die je nodig hebt om de basis in te vullen. Dus, je wilt je zetten tijdens het spel blijven evalueren en er een punt van maken om zicht te hebben op zoveel mogelijk kaarten.

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan het steeds veranderende spel. Als je dingen beweegt, open je kaarten die je misschien nodig hebt voor bovenaan. Bouw de bovenstapel gelijktijdig op

Over het algemeen is het verstandig de bovenste kaarten bij alle kleurstapels dicht bij elkaar te houden. Als er een onevenwicht is tussen de vier bovenstapels, kom je vroeg of laat in de problemen. Gelijkmatigheid zorgt ervoor dat kaarten niet onspeelbaar worden omdat je al ver bent opgeschoten met een of andere stapel.

Solitaire bestaat al jarenlang en kreeg een echte boost op het moment dat ieders persoonlijke computer er mee was uitgerust. Tot op vandaag is het spel springlevend, in verschillende vormen. Probeer daar gerust jouw voordeel uit te halen dankzij onze vuistregels.

Aan de hand van deze zeven strategische tips, maak je ongetwijfeld meer kans om met Solitaire te winnen, ongeacht of u het online speelt of met een echt kaartspel. Een handvol vuistregels helpen jou alvast op weg om de winnende hand te hebben. Weet wel dat Patience uit spelen geen exacte wetenschap is en dat geluk altijd een rol zal blijven spelen.

Alternatieve Strategie

Bovenstaande regels zijn niet altijd van toepassing. Welke strategie je het beste kunt gebruiken hangt ook af van de spelregels. Die kunnen namelijk per Patience Klondike spel nogal verschillen.

Indien je onbeperkt de herstel button kunt gebruiken dan kun je daar extra voordeel uit halen. Hoe? Door wanneer je 2 kaarten op het speelveld vrij kunt spelen kun je met behulp van de HERSTEL knop kijken wat de beste kaart is om om te draaien.Een andere zeer belangrijke strategie heeft betrekking op de regels die gelden op het aantal keren dat je door de stok mag. Indien je onbeperkt door de stok kaarten mag dan is de allerbeste strategie om eerst de hele stapel een keer door te lopen nog voordat je een kaart verplaatst. Zo weet je precies welke kaarten je in de stok gaat tegenkomen en wanneer.

Wanneer je niet onbeperkt door de stok kaarten heen mag dan is deze Patience Strategie niet aan te raden.