7 leuke feiten die je niet wist over Windows Solitaire

Wie kent het niet: Windows Solitaire, ofwel Patience zoals het in Nederland wordt genoemd. In 1990 werd Windows Solitaire voor het eerst meegeleverd met Windows 3.0 en standaard geïnstalleerd op miljoenen computers wereldwijd. Vorig jaar vierde Microsoft de 30e verjaardag van Windows Solitaire. Hier werd veel aandacht aan besteed en niet voor niets. Na 30 jaar is het klassieke kaartspel nog steeds razend populair, vooral onder de leeftijdsgroep die het spel nog kent uit de jaren negentig.

windows solitaire meme

1. Wes Cherry was een stagiaire bij Microsoft gedurende de zomer van 1988. In zijn vrije tijd ontwikkelde hij een Patiencespel welke hij had gezien en gespeeld op de Apple Macintosh. Hij uploadde deze naar een interne server waar uitsluitend Microsoft programmeurs toegang tot hadden. Het spel werd bij toeval opgemerkt door een productleider waarna werd besloten werd het spel toe te voegen aan de eerstvolgende release van Windows (3.0). Wes Cherry werd beloond met een nieuwe IBM XT computer, voornamelijk zodat hij gedurende zijn schooljaar door kon werken aan het spel. 

2. Windows Solitaire behoorde vooral in het eerste decennia na de lancering tot de top 5 van meest gebruikte Windows Applicaties.

3. Microsoft heeft altijd geclaimd dat Windows Solitaire met een bepaalde reden aan Windows is toegevoegd, namelijk om mensen kennis te laten maken met het gebruik van de muis. Verschillende oud-medewerkers hebben later echter toegegeven dat het spel puur voor entertainment doeleinden was bedoeld 

4. De populariteit van Windows Solitaire kende ook een keerzijde. Het spel dreef werkgevers tot wanhoop vanwege het feit dat werknemers gedurende werktijd de tijd vulden met het spelen van Patience. Wes Cherry bedacht hiervoor de zogenaamde ‘Boss Key’ waarmee werknemers het spel konden verbergen voor passerende collega’s of de werkgever. Wanneer je op een knop drukte werd het scherm bedekt met een ‘nep’ Excel scherm. Voorafgaand aan de lancering werd deze ‘boss key’ op aandringen van zijn supervisor uit het product gehaald

5. Microsoft maakte middels een persbericht op de 30e verjaardag van het spel in 2019 bekend dat  Windows Solitaire maandelijks nog steeds door 35 miljoen unieke spelers uit meer dan 60 verschillende landen wordt gespeeld. Een duizelingwekkend aantal.

6.     Die gigantische populariteit bleek ook uit een ander recentelijke gebeurtenis. In 2019 werd het spel Microsoft Solitaire Windows, tezamen met games als Candy Crush Saga, Mortal Kombat, NBA 2, Half Life en andere bekende titels genomineerd om ingewijd te worden in de ‘World Video Game Hall of Fame’.  Het spel kreeg niet alleen de meeste publieksstemmen, de populariteit was dusdanig overweldigend dat het spel meer stemmen kreeg dan alle andere spellen bij elkaar opgeteld. Het resultaat is een erevermelding in de lijst van 2019.7. Het spel Windows Solitaire is niet ‘bedacht’ door Wes Cherry. Het specifieke solitaire spel was al de meest gespeelde variant van solitaire, ruim voordat het gedigitaliseerd werd. Bij de eerste beschrijving van de spelregels in een boek ooit (1894 – Patience: A Series of Games with Cards door E Cheney) staat het spel genaamd als ‘Triangle’ Patience. Tijdens de Goldrush in Klondike werd het spel opgepikt en veel gespeeld door de zogenaamde ‘Sourdoughs’ in saloons en gokhuizen. Hieraan heeft het spel zijn oorspronkelijke en officiële naam Klondike Solitaire te danken. Microsoft heeft enkele edities na de eerste lancering de naam aangepast van Windows Solitaire naar de officiële naam Klondike Solitaire.