Patience Speelkaarten met Dick Erop

Patience heeft ter ere van haar jubileum een beperkte oplage speelsets ontwikkeld. De speelset bestaat uit een speelmat met Patience Speelkaarten. Tijdens het ontwerp proces zijn we de geschiedenisboeken ingedoken en kwamen we super leuk vintage Patience kaarten tegen die we graag hier toch even willen delen.

Een van de meest opvallende Patience speelkaarten die we zijn tegengekomen, zien we in de eerste afbeelding. De Fauntleroy Dick Speelkaarten. We vroegen ons af Dick eventeel refereert naar Patience Pionier William B. Dick wiens verhaal te lezen is in de link. Want een Patience speelkaart maken met een benaming Dick erop, daar moet een betekenis achter zitten, dachten we zo.

Fauntleroy Dick Kaarten

De oudste set Fauntleroy Patience Spelkaarten met Dick erop die we tegenkomen is er een met de naam The Russell & Morgan Co. op de schoppen Aas gedrukt. Vervolgens blijkt dat The United States Playing Card Company van 1881 tot en met 1885 The Russell & Morgan Co heette. Daardoor kunnen we bijna met zekerheid stellen dat deze fascinerende speelkaarten in productie zijn genomen tussen 1881 en 1885.

We komen de Fauntleroy Patience speelkaarten ook tegen in een catalogus van Macy’s, in de afbeelding meest rechts boven in de hoek, met beschrijving P8044.

Ze worden door Macy’s omschreven als solitaire kaarten en worden te koop aangeboden voor de prijs van 11 cent met een ivoor laag afwerking. En voor de versie met een gouden randje moest de koper 15 cent neertellen. We schrijven 1905.

Nu is het zo kaartspellen fabrikanten al sinds oudsher inspiratie halen uit populaire trends. Dus William B. Dick afbeelden voor de Fauntleroy Solitaire Speelkaarten leek ons niet gek. Zeker niet als we weten dat hij zijn eerste Patience boek waarschijnlijk heeft uitgegeven in 1883. En zelfs de speelkaarten rond dezelfde tijd zijn uitgebracht. Maar dat blijkt toch anders te zitten. Het is louter toeval.

Little Lord Fauntleroy

De kaartspellen fabrikant heeft zich indertijd gebaseerd op een trend, maar een andere, veel grotere blijkt. Namelijk die van de roman Little Lord Faunteroy, geschreven door Frances Hodgson Burnett. Patience spelen was sowieso ook heel populair in die tijd.

Het verhaal gaat over schattig jongetje Cedric uit de Amerikaanse middenklasse die de erfgenaam is van het Engels graafschap Dorincourt van zijn opa. Niet onbelangrijk detail is dat opa voordien nooit in beeld is geweest. De reden daarvoor was dat zijn opa het contact met zijn zoon had verbroken omdat die niet binnen de aristocratische kringen was getrouwd. De zoon, dus vader van het jongetje, is op jonge leeftijd gestorven en door kwaad opzet is contact met familie uitgebleven totdat de waarheid uitkomt en jongetje de erfgenaam wordt.

Het boek is een feel good story dat beschrijft hoe de verbitterde, slecht gehumeurde opa beetje bij beetje gecharmeerd wordt door zijn kleinzoon. Waarbij uiteindelijk de liefde en vertrouwen overwinnen.

Nog grootser dan Harry Potter lezen we. Dat blijkt inderdaad ook te zijn volgens Ann Twaithe die in 1974 een paginagroot artikel heeft geschreven in The Times waarvan enkele uittreksels:

Dick Tipton

Het boek is intussen al wel ontelbare keren verfilmd of als theaterstuk opgevoerd. Een van de personages in het boek is een dakloze schoenpoeter die Dick Tipton heet. Hij is een van de beste vrienden van Little Lord Fauntlery en ook degene die uiteindelijk weer een ander kwaad opzet uit de wereld weet te helpen. Waardoor iedereen nog lang leeft en samen gelukkig oud wordt.

Dick Tipton

Deze Dick is het dus die afgebeeld is op de Patience speelkaarten samen met Credric, Little Lord Fauntleroy. Gekleed in de klederdracht zoals omschreven in het boek. Het was dus niet onze Patience Pionier Dick.