Leren tellen met patience

We zitten alweer op de helft van het jaar. Tijd dus om de speelstatistieken Patience.nl weer eens te bekijken. Hoewel de statistieken zo ongeveer hetzelfde zijn gebleven, zien we toch een opvallende verandering die we interessant vinden om te delen. Patience wordt de laatste paar maanden meer gespeeld door jongere spelers.

Jongere spelers onder de 1o jaar

Hoewel dit niet de primaire doelgroep is, houden de allerkleinsten zich steeds meer bezig met Patience, vaak als onderdeel van leren en casual gaming. Kaartspellen zoals Patience zijn uitermate geschikt om bijvoorbeeld de cijfers van 1 tot en met 9 te leren herkennen. En dat doen we al eeuwen, onze kinderen leren tellen met Patience of toch tenminste met speelkaarten.

Dat zien we bijvoorbeeld op dit schilderij van Jan Miense Molenaer dat hij zo een 300 jaar geleden heeft geschilderd. Vroeger waren Patiencekaarten ook een kleiner formaat dan de gewone speelkaarten. Het heeft er dus alles van weg dat in dit tafereel wordt gespeeld met Patiencekaarten.

Jan Miense Molenaer


Nu nog steeds wordt Patience gespeeld door kinderen. Alleen wordt het tegenwoordig minder gespeeld met de echte kaarten maar meer via educatieve platforms en apparaten die door gezinnen worden gedeeld.

Onderzoek kleuters

In 2019 al werd er door Nicole Scalise, Emily Daubert en Geetha B Ramani een interessante trial gedaan naar de Voordelen van het spelen van numerieke kaartspellen voor de wiskundige vaardigheden van kinderen.

Hun uitgangspunt was dat kleuters uit huishoudens met een lager inkomen slechter presteren op het gebied van vroege numerieke vaardigheden dan kinderen uit huishoudens met een middeninkomen. Het doel was te onderzoeken of het gebruik van numerieke kaartspellen de fundamentele numerieke en executieve functionele vaardigheden van kinderen kon verbeteren.

Trial

Kleuters uit huishoudens met een laag inkomen werden willekeurig toegewezen om de volgende spellen te spelen in 4 sessies van steeds 15 minuten.

  • een numeriek vergelijkingskaartspel
  • een numeriek geheugen en bijpassend kaartspel
  • een vorm- en kleurmatchend kaartspel

Uitkomst

Voor alle kinderen die hebben deelgenomen was de uitkomst hetzelfde: hun wiskundige vaardigheden en inzicht was aanzienlijk verbeterd. Deze verbeteringen hielden acht weken na het einde van de interventie aan. De resultaten suggereren dus dat een simpel kaartspelletje de numerieke vaardigheden van kinderen kan verbeteren.

Leren tellen met Patiencespellen voor kinderen vroeger

Vandaag is de dag is het nog steeds even leuk voor kinderen gewoon kaarten spelen met echte kaarten en tegelijk leren tellek. In de recentere geschiedenis zijn er boeken waarin patience en solitairespellen voor kinderen worden omschreven. We zetten er enkele op een rij voor de liefhebbers die het eens willen proberen met hun kinderen.

101 solitaire spellen voor kinderen

Patience speelmat

Patience.nl biedt niet alleen online Patience aan. Neem gerust een kijkje in de webshop indien je op zoek bent naar unieke speelkaarten en speelmatten. Of naar de originele sets om Patience spelletjes in het echt te spelen.