De Ouderwetse Spellenkoffer is terug

Maar de ouderwetse spellenkoffer is bezig aan een comeback. En wordt steeds populairder tijdens tal van activiteiten en feestjes. Voor elke gelegenheid is er een spellenkoffer met voor ieder wat wils. Voor jong en oud, van kinderfeestje tot een 80 jarigen reunie. Een mooie spellenkoffer is weer in.

Spellenkoffer

De ouderwetse spellenkoffer heeft lange tijd plaats moeten ruimen voor de moderne versie die we kennen als de game console. Iedereen kent deze geavanceerde opslagoplossingen zoals de Wii, Playstation, Nintendo Switch en andere. En de bijbehorende gadgets zoals speciale draagtassen en accessoires.

Maar er is weer behoefte aan meer. En daarom is de ouderwetse spellenkoffer bezig aan een revival. Want een antieke dekenkist of oude piratenkist omtoveren tot spelletjes kist is voor de liefhebbers van vintage en retro ook nog eens de ultieme interieurdecoratie. Wie het ontbreekt aan inspiratie kan een kijken nemen bij het Metropolitan Museum of Art, die heel veel koffers en kisten doorheen de tijd in collectie hebben.

Spellenkoffer voor buiten

De meeste evenementlocaties bieden tegenwoordig zelf een maatwerk spellenkoffer aan. Denk aan trouwlocaties, beachclubs, en andere locaties voor bedrijfsfeesten en groepsactiviteiten. Want ongeacht de activiteit, er zijn altijd wel mensen die even willen uitblazen. Of gewoon rustig even een spel willen spelen.

Evenement locaties op deze manier te voldoen aan een nieuwe behoefte. Een iPad makkelijk is om kinderen te entertainen tijdens een feestje of op restaurant. Maar er is toch behoefte aan interactie en omgaan met leeftijdsgenoten. De spellenkoffer is dan de perfecte oplossing om dit soort gezellige momentjes te creëren.

Kaartspel spellenkoffer

Een spellenkoffer zonder spelkaarten is als een tang op een varken. Al eeuwenlang zit er op zijn minst 1 pakje kaarten in. Voor kleinere kinderen om kaartenhuizen te maken. Of om kinderen te leren tellen. En voor andere liefhebbers om Patience met echte kaarten of andere klassieke kaartspelletjes te spelen.

Speelgoedkist oude Egypte

Er is niet echt een uitvinder van de spellenkoffer maar we kunnen het bredere concept wel terugvoeren tot in de oudheid. Toen de speelgoedkist nog de enige opslag voor spellen was. Naar het oude Egypte bijvoorbeeld toen er in de spellenkist de spellen Senet, Jackals en Mekhen &Hounds zaten. Want deze spellen werden door echt iedereen werd gespeeld.

Maar het populairste was Senet dat volgens sommige kenners de voorloper van het huidige backgammon is. In 1978 zou een student de spelregels van het eeuwenoude senet spel ontcijferd hebben. Hij heeft de spelregels verkocht aan een lokaal bedrijf dat sindsdien het spel heeft uitgebracht zoals het vandaag de dag nog gespeeld wordt.

Senet Spellenkoffer

Source: The Daily Colonist, 1978-03-28

Bordspellen 2500 v. Chr.

Een van de best bewaarde spellen ter wereld zijn de Ur spellen die in 3000 c. Chr. al in de spellenkoffers zaten.

Source: Pre Islamic Trade In The Indian Ocean, Julian E reade

Rijkelijk versierde spellendozen

In het Victoriaanse tijdperk, toen vrijetijdsactiviteiten populairder werden onder de middenklasse, begonnen fabrikanten verschillende spellen in sets te produceren.Voornamelijk houten en metalen kisten voor spellen zoals backgammon, schaken, dammen en een verscheidenheid aan kaartspellen. In het Oosten werden ze zelfs geproduceerd met nóg mooiere materialen zoals ivoor en parelmoer. Soms waren ze onderdeel van het spel zelf.

Victoriaans Spellenkoffer

Grote spel namen als Parker Brothers en Waddingtons hebben indertijd de trend gezet die zich voortzette in de 20e eeuw toen bordspellen zoals Monopoly werden geïntroduceerd. Hasbro ontwerpt vandaag de dag nog steeds speciale spellenkoffer edities voor speciale gelegenheden. Of als onderdeel van een luxelijn.

minder Reisspelletjes

Vooral voor jonge gezinnen is het fijn dat spellenkoffers terug in de mode zijn. Minder tijdverkwisting dus met op zoek te gaan naar mini reisspelletjes die in de deur van de auto passen. Want zonder de reis spelletjes kan een uitstap met kleine kinderen al een hele volksverhuis op zichzelf zijn, laat staan een vakantie. Bellen is dus de boodschap, even checken of er een spellenkoffer aanwezig is.

En anders kijk je voor een compacte reistas of innovatief reiskoffer op wielen die je zelf vult. Gespecialiseerde bagagemerken hebben reiskoffers en reistassen op wielen met goed doordachte compartimenten. Ze proberen het beste te halen uit koffers en tassen om meer pakruimte te creëren.

reistas geboorte cadeau

Ook als cadeau kan het niet misgaan met een maatwerk gepersonaliseerde reistas of reiskoffer als spellenkoffer. Want ze bieden de mogelijkheid om je nieuwe koffer of reistas te laten graveren of te embossen. Toch harstikke leuk om bij een geboorte zo een koffer cadeau te geven met je persoonlijke toets. Een koffer voor het leven!