Spelletjes cognitieve fitness

Fysieke inspanning combineren met een intellectuele uitdaging zou de beste cognitieve fitness zijn. Maar hoe ouder we worden, hoe minder vanzelfsprekend dit is. Op oudere leeftijd kunnen intellectuele uitdagingen zoals kaartspelletjes al grote veranderingen teweeg brengen.

cognitieve fitness

Hoewel we met zijn allen ouder worden, brengt die hogere levensverwachting ook nadelen met zich mee. Want de andere kant van de medaille is helaas ook dat we vergeetachtiger we worden. En dus meer cognitieve achteruitgang ervaren die gerelateerd aan de ziekte van Alzheimer en dementie.

Fysieke inspanning

Fysieke inspanning combineren met een intellectuele uitdaging zou de beste cognitieve fitness zijn. Intellectuele uitdagingen zoals kaartspelletjes kunnen al grote veranderingen teweeg brengen.

Meerdere studies hebben inmiddels al aangetoond dat de associatie van kaartspellen spelen de cognitieve functies bij oudere volwassenen kan verhogen. Significante verbeteringen zitten met name in aandacht, berekening en eventueel taalverschillen. De verschillende onderzoeken nemen verschillende factoren mee zoals leeftijd, opleidingsniveau, geslacht, burgerlijke staat en beroep.

Generatiekloof

Voor de jongere generaties – vanaf dat videospelletjes zijn uitgevonden – is het spelen van videogames allang ingeworteld in hun routine. Maar voor de huidige oudere generatie niet. Want die zijn nog gewend aan de traditionele kaartspellen met echte kaarten.

Deze generatiekloof zijn we gelukkig aan het overwinnen want ook van die traditionele spelletjes is er genoeg online aanbod voor deze senioren. Spelletjes die kunnen gespeeld worden met muisklikjes of touchscreen. Zonder controllers dus.

Platformen Cognitieve Fitness

Er moet blijvend ingezet worden op technologie en platformen die op deze manier kunnen bijdragen aan cognitieve fitness. Zeker omdat deze bewezen hebben om de verslechtering van de gezondheid en de complicaties te verbeteren.

Een mooi voorbeeld is Mahjong van cognitieve fitness omdat dit spel vaardigheden vereist zoals geheugen, strategie en probleemoplossing. Allemaal intellectuele inspanningen die de mentale behendigheid verscherpt.

Mahjong studie

Gedurende een 12 weken durende Mahjong Studie is deze hypothese nogmaals bevestigd. Want na de trial bleek dat de mensen met lichte cognitieve aandoeningen al beter onder de voeten uit konden.

Mahjong is een soort dominospel dat wordt gespeeld met 4 spelers. De gameplay doet meer denken aan die van Bridge en Canasta. De winnaar is de speler die erin slaagt als eerste 4 bepaalde combinaties plus een paar te maken. De waarde van elke combinatie is van belang om het aantal punten te berekenen.

Maar ook de online Mahjong Solitaire behoort tot de familie van logica en wiskunde spellen waarvan bewezen is te ondersteunen in de behandeling van dementie. Bij Mahjong Solitaire speel je alleen en moet je een compleet speelveld aan mahjongstenen wegspelen. Dit doe je door telkens paren te maken van dezelfde vrijliggende stenen.

Cognitieve voordelen van Mahjong

  • Geheugen en concentratie: Spelers moeten goed rondkijken naar welke mahjongstenen zijn gespeeld. Om zo een betere voorspelling te kunnen doen welke stenen de andere spelers in handen hebben.
  • Probleemoplossing: Elke beginhand presenteert iedere keer opnieuw een nieuwe reeks uitdagingen waar spelers doorheen moeten navigeren. Mahjong is een spel dat snel gespeeld wordt. Daardoor moeten spelers snelle beslissingen moeten nemen op basis van de beschikbare informatie.
  • Wiskundige vaardigheden: Het berekenen van punten en het beheren van het scoresysteem kunnen de rekenvaardigheden verbeteren.
  • Sociale interactie: Mahjong spelen stimuleert communicatie en teamwerk, die ook cruciaal zijn voor de geestelijke gezondheid en cognitieve prestaties.

Boeken lezen is ook cognitieve fitness

Bepaalde correlationele onderzoeken tonen eveneens aan dat niet alleen kaarten maar ook boeken lezen een positieve invloed heeft op het brein en dus ook een vorm van cognitieve fitness is. Zeker in combinatie met een dagelijkse wandeling. En voor mensen die niet zo goed meer kunnen lezen zijn er tegenwoordig digitale oplossingen. Denk aan luisterboeken bijvoorbeeld. Of zelfs Podcasts. Ook voor de naasten.

Podcasts voor herstentraining

Hersentrainingpodcasts zijn audioprogramma’s die zijn ontworpen om de cognitieve vaardigheden, mentale fitheid en de algehele gezondheid van de hersenen te verbeteren. Deze podcasts bevatten vaak discussies over onderwerpen als geheugenverbetering, mentale behendigheid, focus en strategieën om de denkkracht te vergroten.

Voor de patienten zijn er podcasts die bijvoorbeeld begeleide sessies bevatten. Luisteraars kunnen hier dingen volgen, zoals geheugenoefeningen, hoofdrekenproblemen of puzzels en andere cognitieve fitiness.

Daarnaast zijn er ook podcasts voor de naasten die kunnen over nieuwe onderzoeken en bevindingen op het gebied van cognitieve wetenschap. Maar ook podcasts met professionals zoals neurowetenschappers, psychologen of cognitieve trainers. Ze kunnen inzichten en professioneel advies geven over het behouden en verbeteren van de geestelijke gezondheid.

Kortom dus voor iedereen die linksom of rechtsom te maken heeft met cognitieve fitness is er genoeg aanbod.