The Art Of Solitaire: Shiori Matsumoto (Japans 1973)

Shiori Matsumoto Painting "Ace of Hearts"
Shiori Matsumoto – Ace of Hearts 2020

In de rubriek “The Art of Solitaire” gaan we in op de bijzondere kruising tussen kaartspellen en beeldende kunst, met een nadruk op schilderijen die geïnspireerd zijn door spellen als patience en solitaire. Hoewel kaartspellen doorgaans bekend staan als tijdverdrijf, bieden ze een verrassend rijk palet aan thema’s voor artistieke verkenning. In dit artikel lichten we specifiek het werk van Shiori Matsumoto ui. Een Japanse kunstenaar die het thema kaartspellen op unieke wijze heeft benaderd.

Wie is Shiori Matsumoto?

Shiori Matsumoto werd geboren in 1973 in de prefectuur Kagawa, Japan. Als kind keek ze naar fantastische animatiefilms die een diepe indruk op haar hebben gemaakt. Hoewel de oorsprong van deze animatiefilms niet geheel duidelijk is, hebben ze wel geleid tot haar fascinatie voor de schilderkunst. In de middelbare school bestudeerde Matsumoto interieurontwerp en beeldhouwkunst. Later volgde ze een opleiding aan de Kyoto Saga University of Arts, waar ze zich verdiepte in westerse kunstgeschiedenis en olieverftechnieken.

Shiori Matsumoto Painting "Girl playing Solitaire"
Shiori Matsumoto – Girl Playing Solitaire

Haar werk

De invloeden in haar werk zijn divers: van surrealisme en symbolisme tot moderne illustratie en Japanse subcultuur. Ze creëert dromerige, melancholische en soms cryptische werelden waarin meisjes de hoofdrol spelen. Deze meisjes, die Matsumoto beschouwt als mogelijk spookachtige afspiegelingen van haar eigen verleden, zijn betrokken bij fantasievolle rituelen waarmee ze trachten de wereld te veranderen.

Shiori Matsumoto Painting "Girl with mask"
Shiori Matsumoto – Girl with the mask

Kaartspellen als Artistiek Motief

In haar recente werken richt Matsumoto zich op het motief van het kaartspel, een onverwachte maar boeiende keuze. Deze schilderijen bevragen de rollen van toeval, strategie, en persoonlijke rituelen in ons leven.

Shiori Matsumoto Painting "Presentiment"
Shiori Matsumoto – Ace of Spades

Shiori Matsumoto Tentoonstellingen

Sinds ze haar werken voor het eerst tentoonstelde op het internet in 1997, heeft Matsumoto’s kunst internationale erkenning gekregen. Haar werken zijn te vinden in privécollecties over de hele wereld en zijn tentoongesteld in gerenommeerde galerijen zoals Heaven Gallery in Northport en Corey Helford Gallery in Los Angeles.

Meer informatie

Shiori Matsumoto’s unieke benadering van het gebruik van kaartspellen als een artistiek en conceptueel platform bewijst de diepe, veelzijdige betekenissen die in alledaagse objecten en activiteiten kunnen schuilen. Haar werk is een uitnodiging om het bekende te heroverwegen en het alledaagse te zien als een toegangspoort tot diepere menselijke ervaringen.

Voor meer schilderijen van deze artiest bezoek Shiori Matsumoto op Twitter en Facebook