Drie redenen waarom een Patience verslaving niet erg is

Ruim tien jaar geleden verscheen er in het Parool een artikel over een mogelijke angst onder ouderen voor gameverslaving. Het bleek dat drie op de vijf ouderen games spelen en net zo verslaafd kunnen raken aan een spel als jongeren. Het gaat hierbij om een aantal soort spellen, zoals puzzelspellen, geheugentrainers en kaartspellen. Er werd met name een specifiek kaartspel genoemd en dat was Patience. Dit betekent echter niet dat het een ongezonde verslaving is om Patience te spelen. In dit artikel nemen we je mee in de voordelen om verslaafd te zijn aan het spelen van Patience.

Het houdt je mentaal scherp

Er is een reden dat ouderen verslaafd zijn aan het spelen van Patience. Dit komt niet alleen vanuit henzelf, maar in verzorgingstehuizen wordt het spelen van dit kaartspel ook aangemoedigd. In een verzorgingstehuis in Brunssum werden vijfhonderd pakjes kaarten verdeeld onder de bewoners door de lokale PVDA- afdeling. Het is namelijk een goede manier om het geheugen te trainen. Het kaartspel levert een bijdrage aan het ‘braintrainen’. Deze term staat voor het oefenen in het beter onthouden met geheugenspelletjes. Het kaartspel Patience vergt onder andere concentratie, focus en denksnelheid. Het spel is tevens ideaal omdat je het alleen kan spelen. Je kan dit spel dus niet alleen spelen om te ontspannen, maar je traint er ook nog eens de hersenen mee.

Het helpt je de lockdown door

Stel, we komen met z’n allen opnieuw in een lockdown terecht door de vele varianten die wereldwijd rondgaan. Wat kun je dan nog doen om de tijd door te komen? Het antwoord is simpel: potjes Patience spelen. Als we Tom Hanks mogen geloven, is dat een prettige manier om de gedachten te verzetten en te ontspannen. Hij heeft namelijk een ware verslaving aan Patience ontwikkeld tijdens de periode dat zijn vrouw en hij positief getest waren en hun dagen thuis door moesten komen. Het spelen van Patience is zo ontspannend, dat het wordt verkozen boven het ontwikkelen creatieve ideeën of andere kansen oppakken waar je normaliter geen tijd voor hebt, aldus Tom Hanks. Bij het spelen van Patience heb je de perfecte combinatie van inspanning en ontspanning. Als je eenmaal door hebt hoe het spel werkt, zal je ondervinden hoe ontspannend Patience kan zijn. Je kan het voor jezelf zo makkelijk en moeilijk maken als je wilt, wegens de verschillende niveaus die er zijn.

Het brengt je in een andere wereld

Toen Windows net de computervariant van Patience uitbracht, was er maar één versie om te spelen en dat was een simpele Patience spel. Je had destijds geen mogelijkheid om hints op te vragen of stappen te herzien. Zoals wel vaker met technologie gebeurt, is ook het spel Patience verder ontwikkeld. Je hebt nu keuze uit diverse soorten spellen met veel mogelijkheden. Zo heb je de variant Spider Solitaire, Golf Solitaire of, helemaal passend nu in de zomervakantie, de variant TriPeaks Solitaire Beach Resort. Als je dit spel speelt, kom je door de geluidseffecten en de tropische vormgeving in een hele andere wereld terecht. Met de ruime keuze in Patience spellen kan je niet anders dan een verslaving ontwikkelen aan dit beroemde kaartspel. We waarschuwen je bij deze alvast: als je eenmaal begint met het spelen van Patience, ontwikkel je net als Tom Hanks een verslaving.

Veel speelplezier!