De historie van Patience

Patience geschiedenis

Of je het nu bent beginnen te spelen met een ‘ouderwets’ kaartspel of direct al online bent begonnen je dit kaartspel eigen te maken: de kans is groot dat je het elke keer weer met veel plezier speelt. Maar waar komt dit populaire kaartspel eigenlijk vandaan? We nemen een duikje in de historie van Patience, ook bekend onder de naam Solitaire.

Patience uit Frankrijk?

Wanneer Patience precies is uitgevonden, is niet bekend. Al denken sommige geleerden dat kaartspellen als Patience uit Frankrijk komen, aangezien er in de Franse literatuur verwijzingen naar zijn. Wat wel zeker is, is dat dit kaartspel dat je in je eentje speelt, al honderden jaren wordt gespeeld. In het pre-computertijdperk uiteraard alleen met speelkaarten. Mensen speelden het om zichzelf te vermaken en om te ontspannen. En toegegeven: tot op de laatste kaart je kaartspel uitspelen met papieren legkaarten heeft zijn charme. Al is het ook wel erg prettig dat je Patience tegenwoordig altijd en overal kunt spelen op je smartphone of tablet. Zelfs in de bus op weg naar je kleinkinderen. Bijvoorbeeld op onze website, die vrij is van reclame. Of in een legaal online casino.

Patience in de jaren zeventig en tachtig: de eerste elektronische versies

Tot de opmars van de eerste computers speelde je Patience, net als alle andere kaartspelen, louter met echte kaarten. Maar de opmars van de computervariant begon waarschijnlijk stukken eerder dan je misschien zou denken. Want de eerste spelcomputers waren er al begin jaren zeventig. En daarmee ontstonden ook de eerste elektronische versies van Patience. Zoals voor de Magnavox Odyssey die in 1972 het levenslicht zag en de allereerste spelcomputer ter wereld was. En de Atari 2600, die in 1975 de populairste spelcomputer van die tijd zou worden. Nu konden mensen ook ‘op hun tv’ Patience spelen. 

Zakcomputer Spelletjes

Eind jaren zeventig verschenen ook de eerste handheld elektronische computers, ook wel pocketcomputers genoemd. Dit waren kleine zakcomputers die je overal mee naartoe kon nemen. Patience was een van de spelletjes die je hierop kon spelen. Mensen konden dus toen ook al altijd en overal hun potje Patience spelen. Dit alles zorgde ervoor dat het eeuwenoude kaartspel nóg populairder werd.

Patience in de jaren negentig: de eerste digitale formaten

Met de komst van personal computers vond Patience ook zijn weg naar een digitale vorm. In 1990 lanceerde Microsoft het besturingssysteem Windows. Dat was versie 3.0. Dit besturingssysteem bevatte ook een versie van Patience onder de naam Solitaire. Deze naam wordt nog altijd synoniem met Patience gebruikt. Het werd een van de meest gespeelde computerspellen ter wereld. Miljoenen mensen speelden het ’s avonds thuis, of in de kantoorpauzes op hun werk. Patience groeide uit tot een waar cultureel fenomeen. Sindsdien is Patience een van de vaste spellen van Windows. 

Snelle ontwikkeling Patience

Vanaf toen is de ontwikkeling van Patience, synchroon met alle ontwikkelingen van computers en internet, razendsnel gegaan. Tegenwoordig spelen nog altijd miljoenen mensen wereldwijd regelmatig hun potje Patience. En halen daar veel plezier, ontspanning en uitdaging uit. Dus ons credo luidt: vooral blijven doorgáán. En wie weet wat de toekomst nog voor het spel Patience in petto heeft.