Wat betekent Foundation of Eindstapel?

De Foundation of Eindstapel zijn de 4 plaatsen bovenin het scherm. De naam zegt het al een beetje, het is de eindbestemming van het spel Patience.

Deze zogenaamde eindbestemming komt uitsluitend voor bij de meer strategische patience spellen en wordt foundation genoemd. Bij Patience spellen die meer om het plezier wordt gespeeld en die je eigenlijk altijd zonder moeite uitspeelt daar is het de bedoeling om de kaarten weg te spelen in plaats van naar de foundation. 

De foundation is een belangrijk element in Patience spellen en is onderwerp van diverse verschillende regels, afhankelijk van welke variant je speelt. De foundations zijn over het algemeen alle kaarten van een bepaalde rank en symbool en dienen dan op een bepaalde oplopende volgorde vanuit de stapel of de rijen aangevuld te worden. 

In klondike solitair bijvoorbeeld bestaat de foundation uit 4 gereserveerde plaatsen, voor iedere “suit” een aparte foundation. Als eerste moet je de Aas plaatsen en vervolgens de 2,3,4 enzovoort oplopend tot de Koning. 

Plaats een reactie