Tri-Peaks Solitaire

Tri Peaks Solitaire staat onder vele namen bekend, waaronder Three Peaks, Tri Towers en Triple Peaks. Het mag in ieders geval duidelijk zijn dat we het hebben over dat patiencespel met die drie pieken. Het is een verslavend kaartspel dat je alleen speelt. Vooral de eindeloos lange kaartreeksen die je bij dit spel kan maken, zorgen voor een tevredenstellend gevoel. Een ander voordeel is dat het direct duidelijk is wanneer het spel voorbij is. Je hoeft je dus niet te blijven twijfelen of je misschien nog wel een zet kan maken. Zijn de kaarten op dan is het spel voorbij.

tri-peaks-solitaire

Tri Peaks Solitaire Origine

Terwijl de meeste solitaire- of patience spellen een diepgaande historie hebben, is Tri Peaks slechts een groentje. Dit spel werd in 1989 uitgevonden door Robert Hogue. Een volledig nieuw spel dat van meerdere Solitaire variaties wel wat weg heeft. Zo zou Robert Hogue inspiratie gehad kunnen hebben van kaartspellen zoals Golf Solitaire, Black Hole Solitaire of Pyramid Solitaire.

Robert Hogue heeft een scoresysteem aan dit spel toegevoegd gebaseerd op een statistische analyse van het spel. Deze puntentelling zorgt voor een hogere beloning voor spelers met een betere strategie of tactiek. Vanaf de uitvinding van het spel wordt deze telling al gehanteerd. Dit maakt het een van de eerste kaartspellen die computer-gefocust ontworpen is. Oorspronkelijk was het spel te vinden in Windows Entertainment Pack 3. Via deze weg is het spel snel razend populair geworden. Zelfs in Las Vegas is het mogelijk geweest om Tri Peaks te spelen in casino’s.

Tri Peaks Solitaire Speelveld

De naam van dit kaartspel is een verwijzing naar de ligging van de kaarten in het begin. Op het speelveld zie je drie pieken van kaarten waarin, net als bij Pyramid Solitaire, de kaarten elkaar overlappen. Er zijn drie piramides van zes gesloten kaarten die naast elkaar liggen. Een rij van tien geopende kaarten verbindt de drie pieken om gezamenlijk het tableau te vormen. De overige 24 speelkaarten vinden we onderaan. Een kaart ligt geopend en vormt de reststapel. Hiernaast ligt de talon waarvan steeds een nieuwe kaart getrokken mag worden. De talon bestaat uit 23 gesloten speelkaarten.

Tri-Peaks Solitaire Spelregels

De spelregels van Tri Peaks Solitaire zijn zeer eenvoudig te leren. Dit simpele kaartspel voor in je eentje heeft een belangrijke regel. Kaartreeksen worden gemaakt door steeds een stap hoger of lager te gaan. Je kan dus bijvoorbeeld van een boer naar een tien gaan om vervolgens weer een boer en dan een vrouw te spelen. Op deze manier kun je dus zeer lange reeksen maken. Hoe langer je reeks is hoe hoger de score is voor iedere volgende kaart.

Je mag kaarten uit de piramides combineren met de bovenste kaart van de reststapel. De gesloten kaarten in het tableau worden geopend zodra beide onderliggende kaarten weggespeeld zijn. In sommige gevallen kun je met één kaart twee bovenliggende kaarten openen, terwijl er in andere gevallen geen kaarten geopend worden bij het wegspelen van een kaart.

Het spel is afgelopen zodra alle kaarten uit het tableau weggespeeld zijn of alle kaarten van de talon op zijn. Denk dus goed na voor iedere zet, want je mag iedere kaart uit de talon maar één keer gebruiken.

Tri-Peaks Solitaire strategie

Met de juiste strategie kun je jouw winstkansen bij Tri Peaks Solitaire verhogen. Met deze tips zul je merken dat je gemakkelijker wint en tevens hogere scores behaald bij dit patiencespel.

#1 Ga voor lange kaartreeksen

Hoe langer de reeks, hoe hoger de score. Probeer dus om zo lang mogelijke kaartreeksen te maken. De eerste manier waarop je dit kunt doen is door steeds de kaart te kiezen die de meeste aansluitende mogelijkheden heeft. Daarnaast kun je ook langere reeksen maken door risico te nemen. In sommige gevallen kun je een bepaalde reeks beter nog even laten liggen om te wachten op een kaart waarmee je deze reeks op een andere reeks kunt aansluiten. Zo kun je nog langere kaartreeksen maken in Tri Peaks Solitaire.


#2 Open zoveel mogelijk gesloten kaarten

Tijdens het spelen van Tri Peaks zul je merken dat je soms voor een keuze komt te staan. Je hebt bijvoorbeeld twee vijven die allebei gecombineerd kunnen worden met een zes. In dit geval kun je de onderliggende kaarten een rol laten spelen in je besluitvorming. Wanneer één van de twee vijven slechts één onderliggende kaart heeft, terwijl de andere er twee heeft, dan kun je beter voor de mogelijkheid gaan waarmee je meer kaarten vrijspeelt.

#3 probeer kaarten te onthouden

Aan het begin van het spel kun je misschien al een aantal aansluitende kaarten zien liggen. Bedenk alvast goed welke kaartreeksen je hieruit kunt maken en welke kaarten je nodig gaat hebben voor deze reeks. Aangezien de kaarten in de drie pieken in het tableau gesloten zijn, kun je niet exact weten welke kaarten er nog gaan komen. Toch helpt het om te onthouden welke kaarten al geweest zijn. Zo kun je namelijk betere beslissingen maken tijdens het spel.

Tri-Peaks Solitaire spelen

Tri Peaks is een heerlijk spel om even vlug de tijd mee te doden. Een spelletje duurt niet zo lang, waardoor je het altijd wel ergens tussendoor kunt spelen om jezelf even een pauze te gunnen. Tri Peaks Solitaire is te downloaden op de Play Store en App Store. Download het op je telefoon zodat je het overal kunt spelen. Van alle patience spellen die er zijn is Tri Peaks misschien wel het eenvoudigst te leren. Ben je verveeld en heb je zin om een nieuw Solitaire kaartspel te leren, dan is Tri Peaks perfect voor jou.