Het Patiencespel Klondike is het Patiencespel dat we allemaal kennen

Het Patiencespel is er in vele soorten en varianten. Een patience spel is een spel wat je (over het algemeen) in je eentje speelt en is een soort puzzel die je op moet lossen. Maar het meest bekend is het Patiencespel Klondike, dit kennen we allemaal. Maar er zijn nog vele andere Patiences die je kunt spelen. Hieronder vind je enkele aanraders. Klik op de afbeelding om te spelen of bezoek ons complete overzicht op de pagina over Solitaire


Spider Solitaire
Spider Solitaire Beach Resort spelen
TriPeaks Garden
Tripeaks Solitaire Garden spelen
TriPeaks Solitaire
Tripeaks Solitaire Beach Resort

Als een spel dat meer dan 250 jaar oud is, is de geschiedenis van het patiencespel moeilijk in het kort uit te leggen, maar toch doen we onze best. We nemen je mee over de hele wereld, want geen spel is internationaler dan dit oude kaartspel.

Waar komt het Patiencespel vandaan?

Waarschijnlijk is het patiencespel uitgevonden in Duitsland, het land waar tegenwoordig veel kwalitatieve bord- en kaartspellen ontwikkeld worden. Maar het kan evengoed uit Scandinavië komen van oorsprong. Het is moeilijk te bepalen omdat tradities tussen deze gebieden in veel gevallen overlappen.

Een eerste vermelding van het patiencespel is terug te vinden in het Duitse Das neue Königliche L’Hombre-Spiel in 1788. Kort hierna is het door Frankrijk opgenomen als populair kaartspel. Men zegt zelfs dat Napoleon zich er veel mee heeft kunnen plezieren tijdens zijn ballingschap in St. Helena in 1816.

De naam Patiencespel zelf is ook afgeleid van het Franse woord voor geduld, patience. Het is trouwens de eerste bekende naam die het spel gekregen heeft. Het werd zo genoemd omdat het oefening in geduld is. In Noord-Amerika is het vooral bekend onder de naam Klondike.

Industriële Revolutie

Een enorme boost voor patience en het genre van solitaire kaartspellen kwam er op het einde van de 18de eeuw. In Groot Brittannië ging de Industriële Revolutie van start, waardoor Europa en de VS snel veranderden. Boerderijen waren niet langer het belangrijkst en veel jongens werkten zonder gezin in de fabrieken.

Ook de rijken werden rijker en verkregen meer vrije tijd, wat leidde tot een oneindige hoeveelheid aan variaties op het klassieke patiencespel. Vele werden genoemd naar de opstelling die ze vergden bij het spelen, zoals Spider. Terwijl anderen minder duidelijke namen kregen als Keizerin van India en Shah.

Het Hedendaagse Patiencespel

Tegenwoordig kun je al deze varianten van het patiencespel gemakkelijk opzoeken via het internet, of nog eenvoudiger, je kunt ze online spelen. Er zijn tal van websites, apps en software die je toelaten om de rijke geschiedenis van solitaire kaartspellen eerstehands te ontdekken.

Ze zijn vooral populair om kleine beetjes tijd te doden, bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze, blokpauze of tijdens het pendelen. Hun populariteit hebben ze waarschijnlijk te danken aan hun eenvoudigheid. Deze heeft er toe geleidt dat Microsoft Windows het patiencespel als standaardspel op elke computer voorziet sinds vorig decennium. Door de gelimiteerde keuze aan ontspanning kennen veel mensen dit als het spel om op je computer te spelen.

Het patiencespel spider zelf heeft geen al te grote slaagkansen. Het is mogelijk dat de deling die je krijgt niet oplosbaar is, hoe hard je ook probeert. Heb je zin in een uitdaging, maar ook een kans om te winnen, dan kunnen we je FreeCell aanraden. Dit klassieke kaartspel maakt ook deel uit van de Microsoft Solitaire Collection die de originele programma’s op je Windows computer gebundeld heeft.