Patience Gratis Spel meest gespeelde spel ter wereld aller tijden!

Patience en solitaire kaartspellen gaan al enkele eeuwen mee. Hoe komt het dat het Patience gratis spel dat je nu speelt zo gestroomlijnd en leuk is. Wel, daar gaat een hele hoop aan vooraf. Elke nieuwe generatie sinds de 18de eeuw heeft zijn eigen sporen nagelaten, wat ons nu toelaat om een uitdagende en ontspannende ervaring te beleven waar we maar willen.
Solitaire Start van Patience Gratis Spel

Solitair en patience zijn eigenlijk twee afzonderlijke termen. De ene staat voor alle spellen die je op jezelf kunt spelen, terwijl de ander geduldspellen zijn, om je brein bezig te houden. Het kaartspel dat wij Patience gratis spel noemen maakt deel uit van beide termen.

De eerste vermelding van een solitair spel komt uit 1746, maar verwijst waarschijnlijk naar een bordspel. Het eerste maal dat een solitair kaartspel vernoemd werd was tegen het einde van de 18de eeuw. Vermoedelijk in de Baltische staten als vorm van waarzeggerij dan wel tarot.

Stilletjes aan werden deze kaarten ook ter ontspanning bovengehaald. In Frankrijk kende Patience gratis spel een hele opmars, wat het zijn naam tot op heden heeft opgeleverd. Het is een spel van geduld om je brein te trainen.

In het begin van de 19de eeuw is de trend overgewaaid naar Groot Brittannië waar het aangesproken werd met de term Patience gratis spel voor de adel. Barones Granville vertelde zelfs dat ze de hele avond bezig waren geweest met verschillende soorten goocheltrucs en patiences. Dit liet ze weten in een brief.Industriële Uitbreiding

De reden waarom het spel zo populair was in het Verenigd Koninkrijk is omwille van de Industriële Revolutie. Mensen van alle klassen hadden plots een reden om de nieuwe trend van Patience gratis spel te volgen.

De adel had meer tijd vrij omdat ze steeds rijker werden door hun nieuwe fabrieken. Terwijl de werknemers hun knusse familie op de boerderij achterlieten om in deze fabrieken te komen werken. Zonder familie om hen heen op een eenzaam kamertje, hadden ze toch nood aan ontspanning na een dag hard werken. Een Patience gratis spel was dus meer dan welkom.

Iedereen vond zijn of haar eigen versie van het Patience gratis spel uit, omdat iedereen andere noden had. En zo onstonden er enorm veel Patience spellen boeken. Sommige versies verschillen alleen maar in de opstelling en zijn er dan ook naar genoemd, zoals clock en spider, maar anderen kwamen met meer verschillen dan dit.

FreeCell bijvoorbeeld heeft zowel een andere opstelling waarbij alle kaarten open gedeeld worden in 8 kolommen. Het doel is om alle kaarten van laag naar hoog naar de foundation te werken. Dit doe je door alle kaarten altijd een voor een te verplaatsen. Om speling te geven heb je vier vrije gebieden waar je kaarten tijdelijk kunt onderbrengen.

Zoals je hoort is de geschiedenis van het Patiencebest uitgebreid. Je wist waarschijnlijk niet dat het zijn grote opmars kent dankzij de Industriële Revolutie, zo heb je je brein ook weer even getraind en niet door het spelen van een patiencespel.