Ontspan met Mahjong Solitaire: Klassiek geheugen- en puzzelspel

Mahjong Solitaire is een van de meest populaire puzzel- en geheugenspellen ter wereld. Het spel zou zijn oorsprong hebben in China, en er zijn veel verschillende versies van het spel beschikbaar vandaag. Mahjong kan gespeeld worden op een computer of smartphone, en de regels zijn gemakkelijk te begrijpen. In dit artikel leggen we uit hoe je Mahjong Solitaire speelt, en geven we enkele tips om je score te verbeteren. Dus ontspan met een klassiek hersenspel en geniet!

Mahjong Playing

De origine van Mahjong als spel

In China is Mahjong een van de populairste geheugen- en puzzelspelletjes en het staat vaak in de buurt van de top van de lijst van populairste computer-hersenspelletjes. Veel legenden omringen de oorsprong van het spel. 4.000 jaar lang werd het in China gespeeld en Mah-Jongg genoemd, wat vertaald “mus” betekent. De term zinspeelt op de vogel die de nummer één bamboe tegel van het spel siert.

Het spel met uitbundig versierde tegels werd volgens de folklore oorspronkelijk alleen door de Chinese hogere klassen gespeeld. Als een individu de maatschappij trotseerde en het “mussenspel” speelde, werd hij voor lange tijd streng gestraft. Dit verhaal, gebaseerd op wat we nu weten, komt bijna zeker in aanmerking als een sprookje.

Mahjong is al eeuwenlang een populair spel in China. Volgens historici raakte het bordspel wijdverbreid in heel China ergens tussen de 15de en de 19de eeuw. Het spel begon in de provincie Shanghai en verspreidde zich geleidelijk over heel Oost-Azië. “Maque” is de Japanse term, terwijl “Majiang” de Taiwanese naam is.

Van Asia naar het westen

De precieze geschiedenis en oorsprong van Mahjong worden door deskundigen betwist. Eén ding is echter duidelijk: Joseph Park Babcock, een Amerikaan, ontdekte het spel in China tijdens een van zijn reizen in de 19e eeuw en verkocht het concept vervolgens in de Verenigde Staten.

Mahjong Old

In de post-revolutionaire periode moesten gokkers echter een gokexamen afleggen om hun kansspelvergunning te krijgen. Nadat hij in 1970 zijn vergunning van de Virginia Gambling Commission had verkregen, begon Babcock te werken aan een ander bordspel, gebaseerd op zijn regels en achtergrond. Het nieuwe spel was een succes, want de Amerikanen vonden het buitenlandse spel leuk. Helaas duurde de opwinding niet lang, en Mahjong was al snel op zijn weg uit de westerse cultuur.

Maar ook al is het minder populair dan ooit tevoren, toch heeft het computertijdperk geholpen dit oude spel halverwege de twintigste eeuw weer tot leven te wekken. Het spel heeft een grote opleving gekend als gevolg van computers en het Internet, en het werd uiteindelijk een klassieker in zowel PC als smartphone versies.

Eerste computer versies van Mahjong

In de jaren 1980 verscheen het computerspel voor het eerst op de markt onder de naam “Shanghai”, met aangepaste regels en als versie voor één speler. Er zijn tegenwoordig verschillende klonen en modificaties van het spel gratis op het Internet te vinden. Veel gebruikers genieten ervan als een fantastisch tijdverdrijf: van eenvoudig tot waanzinnig moeilijk, met een extra element van druk.

Wat je voorkeur ook is, Patience.nl biedt een aantal gratis versies van het klassieke spel, waaronder de populaire ‘Mahjong Fortuna,’ ‘Mahjong Exchange,’ en ‘Mahjong Relax‘ varianten. We voegen ook steeds nieuwe Mahjong spellen aan onze collectie toe, dus je zult altijd iets nieuws kunnen vinden. Alle spellen kunnen online en op elk apparaat gespeeld worden en zijn 100 procent gratis.

mahjong-solitaire-screenshot-van-het-speelvals-van-mahjong-cards

De regels van Mahjong Solitaire zijn simpel

De regels van Mahjong zijn eenvoudig te begrijpen. Het doel van het spel is om alle tegels van het bord te verwijderen. Alle tegels worden bij het begin van het spel in een piramide-formatie op het bord gelegd, ongeacht de variant. Je moet ofwel het bord van alle tegels ontdoen in een bepaalde tijd, ofwel zoveel mogelijk punten verzamelen, afhankelijk van de variant van het spel. Er zijn verschillende variantspellen waarbij je specifieke tegels moet vinden. Niettemin, welke variant je ook speelt, je moet altijd alle tegels van het bord wegwerken.

Twee dezelfde stenen vinden

Het doel van Mahjong is om twee bij elkaar passende tegels op het bord te vinden. Klik op de tweede tegel om ze beide te verwijderen. Je mag niet willekeurig een tegel kiezen. Alleen open (blootliggende) tegels zijn vrij om te spelen, en je kunt zulke tegels alleen kiezen als minstens één van de lange zijden bloot ligt. Niet toegestane maar niettemin interacteerbare tegels zijn die welke “ommuurd” zijn, wat betekent dat ze een aangrenzende tegel onmiddellijk rechts of links ervan hebben. Je kunt een tegel kiezen als minstens één van deze zijden vrij ligt.

Mahjong tegels verwijder je optimaal in een bepaalde volgorde. Als regel verwijder je eerst tegels die andere tegels blootleggen. Met andere woorden, je moet beginnen met het weghalen van hoge torens en lange rijen. Als het verwijderen van een blootliggende tegel geen extra tegels oplevert, is het waarschijnlijk het beste om andere strategieën te zoeken en deze tegel voor later te reserveren. Dit komt omdat het spel elk ontwerp twee keer of vaker heeft.

Online en gratis op Patience.nl

Op www.Patience.nl kun je je favoriete Mahjong spel altijd en overal spelen. We bieden op onze website een verscheidenheid aan versies en spelkeuzes om er zeker van te zijn dat je je nooit zult vervelen met dit klassieke puzzelspel om je hersens te oefenen. De spelregels van de verschillende versies staan op de pagina en zijn gemakkelijk te begrijpen. Zo kun je steeds iets nieuws proberen.

Heb je geen zin meer in het gewone Chinese motief? Overweeg dan speelkaarten. Je kunt zowel in een getimed als in een rustig tempo spelen. In het getimede spel moet je tegen de klok racen.

Naast Mahjong genoeg andere spellen

Even genoeg van Mahjong? Speel onze populaire ‘FreeCell‘ of ‘Spider Solitaire‘ Deze spellen zijn er in zowel normale als moeilijke moeilijkheidsgraden. Zoek je een echte hersenkraker, probeer dan een van onze andere solitaire spellen zoals ‘Golf,’ dat ook in verschillende moeilijkheidsgraden beschikbaar is.