Napoleon Bonaparte: Goed in oorlog maar nog beter in Patience?

Als je dacht dat patience alleen bij jou bekend is door het spelen van het computerspel, heb je het mis. Het is misschien lastig voor te stellen dat patience überhaupt voor het digitale tijdperk werd gespeeld met echte speelkaarten, maar niets is minder waar. Speelkaarten gaan al eeuwen mee en kunnen terug in de tijd worden getraceerd naar 1800. Waarom verwijzen we terug naar deze specifieke tijdperk? Dit is het tijdperk dat Napoleon Bonaparte aan de macht was.  Zo is er zelfs een link te vinden tussen Patience en Napoleon. Klopt deze ook echt?

gevangen genomen op Sint helena

Saint_Helena_Eiland

Als we kijken in de geschiedenis, behoort Napoleon Bonaparte toch wel bij een van de meest beroemde historische figuren. Hij stond ten eerste bekend als een zeer kleine man. Echter met zijn 1,67 meter was Napoleon toch groter dan de gemiddelde Fransman tijdens de Franse Revolutie. Ten tweede – en nu wordt het misschien een verhaal met too much information – had Napoleon geregeld last van aambeien. Aambeien in combinatie met oorlog was in die tijd ook al niet aan te raden. Twee dagen voor de beroemde Slag bij Waterloo zou Napoleon een grote dosis laudanum geslikt hebben om de boel wat te verzachten. Helaas werd niet alleen de pijn verzacht, maar werd volgens sommige historici werd ook zijn hoofd beïnvloed. Omdat hij in verdoofde toestand ten strijde is gegaan, zou hij de slag verloren hebben.

Als het verliezen van een belangrijke slag al niet genoeg was, werd hij daarna gevangengenomen op Sint-Helena. Dit was niet de eerste keer dat Napoleon in ballingschap zat. Van 1814 tot 1815 zat hij al gevangen op het eiland Elba, maar daar kon hij ontsnappen, om door te gaan naar de Slag bij Waterloo. 

Napoleon Bonaparte in Ballingschap

Nu vraag je je misschien af waarom een verkorte les geschiedenis in verband kan worden gebracht met het kaartenspel Patience. 

Napoleon is dus twee keer in ballingschap genomen, op Elba en op Sint-Helena. De manier hoe hij in ballingschap zat is wezenlijk verschillend. Elba viel na lange tijd uiteindelijk in handen van de Fransen en zij zorgden er voor dat Napoleon met een leger van 600 mannen op het eiland werd gedropt. Napoleon kreeg het zelfs voor elkaar om tot keizer benoemd te worden. Hij liet een paleis voor zichzelf bouwen en kon zo tien maanden in luxe leven met zijn leger. 

Na de slag bij Waterloo was zijn ballingschap op Sint-Helena toch een ander verhaal. Hij is daar niet zomaar gekomen. Op het moment dat Napoleon ontdekte dat hij zich moest neerleggen bij de nederlaag, wist hij ook dat de Pruisische troepen snel naderden. Hij vluchtte daarom naar de havenstad Rochefort met het plan naar Amerika te gaan. Dit mislukte toen de Engelsen de haven blokkeerden en Napoleon min of meer dwongen zich over te geven. Hij deed afstand van de troon en zijn keizerlijke titel. Vervolgens vroeg hij politiek asiel aan bij de Engelsen, waarna hij werd verbannen naar Sint-Helena. 

Patience als tijdsverdrijf

Anders dan bij Elba, kreeg Napoleon daar in eerste instantie een oud vochtig huis toegewezen. Deze was echter nog niet gereed bij zijn komst, dus verbleef hij tijdelijk in een paviljoen dat eigendom was van de familie Balcombe. Napoleon raakte bevriend met het gezin en besteedde vooral veel tijd met hun dochter Betsy. 

Nu moet je je indenken dat je tijdens ballingschap je gedeisd moet houden en niet helemaal kan aarden, want je moet ten aller tijden op je hoede zijn. Dus wat doe je dan? Napoleon verkoos in eerste instantie om memoires te schrijven over zijn tijd in ballingschap.

Uiteindelijk viel er dan niets meer te schrijven, dus ging hij over tot een ander tijdverdrijf: kaartspelletjes. Het is bekend dat Patience niet zomaar een kaartspel is, maar waar je geduld voor moet hebben en uiteindelijk ook met verschillende tactieken het potje kan winnen. Eerder in dit verhaal werd al beschreven hoe Napoleon de meeste overwinningen te danken had aan zijn strategieën en tactieken. Dan zou je denken dat hij een potje Patience met gemak zou kunnen uitspelen. 

Napoleon At Sint Helena Solitaire

Uit verschillend historische geschriften uit zijn tijd op Elba blijkt echter dat Napoleon niet goed tegen zijn verlies kon op tijdens kaartspellen. Hij zou zelfs uitblinken in valsspelen. Het ging zo ver dat hij aan het einde van een spelletje zijn kaarten op tafel gooide en het geld pakte van zijn medespelers.

Om het vervolgens de volgende dag wel weer terug te geven. Dus als hij tijdens die potjes al valsspeelde, dan kun je je afvragen in hoeverre hij strategieën gebruikte bij het spelen van Gratis Patience. Op Sint-Helena speelde hij regelmatig ook spelletjes met Betsy. Daardoor kan er kan met grote zekerheid worden gesteld dat Napoleon verzot was op kaartspellen. Als Betsy er niet was, bracht hij zijn tijd ook spelend door. Nu leent Pasjans zich dus uitstekend voor die tijden dat je niemand hebt om mee te spelen, dus dan zouden we er toch vanuit moeten gaan dat Napoleon uiteindelijk professioneel patience speler was geworden? 

Napoleon Bonaparte goed in Patience

Helaas is dit niet zo. Hoe graag we ook zouden willen dat Napoleon kan worden opgenomen in de Patience-gemeenschap, heeft onderzoek aangetoond dat Napoleon helemaal geen patience speelde, maar spellen als Vingt-un (21).

En helemaal uitsluiten dat hij Patience speelde kunnen we ook niet. Want in 1883 vinden we een Napoleon Patience Spel “Napoleons Favorite” beschreven in het boek van Patience Pionier William B. Dick. En zelfs daarvoor het Patiencespel “Carré Napoleon” (Napoleon’s Square) in 1874 in het boek “ Illustrated Games of Patience” van Lady Cadogan.

Helaas bieden we dit Solitaire spel niet aan op Patience.nl maar met ons vernieuwde exclusieve Patience spel en een groot aanbod andere Solitaire spellen hoef je je gelukkig niet te vervelen.