Patience Helpdesk

Welkom op de Patience Helpdesk. Heb je vragen over Patience.nl, over de spelregels van Patience Solitaire of over het spel Patience Klondike wat je hier op de website kunt spelen?

Lees hieronder de meest gestelde vragen met daarbij uitgebreide antwoorden! Indien je in contact wil komen met de helpdesk van Patience.nl lees dan eerst even snel of je antwoord hier niet bijstaat. Indien dit niet het geval is kun je hier contact met ons opnemen!

Meest Gestelde Vragen over Patience

Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen omtrent Patience en Solitaire. Alles wat je wil weten om een potje patience te kunnen spelen. Hoe speel je Patience en wat zijn de regels van Pasjansen. Je lees het allemaal op onze helpdesk met vragen, antwoorden en tips

Wat is het Verschil tussen Solitaire en Patience?

Het verschil tussen Patience en Solitaire zit hem vooral in de naam. Met beide wordt bedoeld het spelen van een bepaald type kaartspel, namelijk een kaartspel wat je in je eentje speelt.

Meestal echter wordt er op het spel Patience Klondike of Classic Solitaire gedoeld wanneer met het over Solitaire of Patience heeft.

Het spel heeft verschillende namen in verschillende landen. Voor meer informatie wat nu precies het verschil is tussen patience en solitaire lees onze pagina over Wat is Patience?

Hoe Speel je Patience?

Er zijn verschillende soorten Patience varianten maar in 90% van de gevallen bedoelen we met Patience het spelletje Patience Klondike. Hoe dit nu precies moet of hoe je het werkt kun je lezen op de pagina Patience Spelregels.

Niet alleen vind je hier de gehele uitleg met plaatjes en voorbeelden maar een een filmpje waarop het snel wordt uitgelegd. Ben je op zoek naar de regels van een van de patience varianten, klik dan op de afbeelding van het spel hieronder. Behalve dat je het spel direct kunt spelen lees je daar ook de uitgebreide spelregels van het betreffende spel.

Wat is de Waarde van de Kaarten bij Patience?

Alle speelkaarten vertegenwoordigen een bepaalde waarde bij Patience. De Aas geldt voor 1, dan volgen de nummer 2 tot en met 9 die hun eigen waarde vertegenwoordigen. Vervolgens lopen de plaatjes op van Boer, Vrouw naar Heer. De waarde van de kaarten tussen de onderlinge suits is gelijk. Dus er is geen verschil in waarde tussen bijvoorbeeld Harten en Boer.

Hier de oplopende volgorde van de Kaarten bij Patience

De kaarten dienen als volgt te worden gespeeld. Op de tabel / speelveld dienen de kaarten om en om per kleur gespeeld te worden. Van Koning hoog tot 2 Laag.

Waarde van de kaarten bij Patience

De Aas speel je direct naar de Eindstapel. De volgorde van de kaarten die je naar de Eindstapel speelt begint bij de Aas. Vervolgens speel je de 2, 3,4 enz tot en met de Koning. Op de eindstapel speel je de symbolen afzonderlijk.

Wat is de Indeling van het Speelveld bij Patience?

Het speelveld, indeling of de startopstelling van het spel Solitaire hangt af van welke variant je speelt. Hieronder zie je de indeling van het spel Patience Klondike, ofwel Classic Solitaire. Indien je geïnteresseerd bent in een van de startopstellingen van de bekendste Solitaires lees dan de uitleg over de varianten van Patience.

Indeling Patience Klondike Speelveld en Beginopstelling

Wanneer Patience wordt gedeeld dan wordt eerst de Tabel gedeeld, wanneer de tabel gedeeld is dan gaan alle kaarten die over zijn naar de Stapel. De kaarten die je omdraait van de stapel die worden open gelegd op de reststapel.

Vanaf de reststapel kun je kaarten spelen naar de Tabel ofwel het speelveld of direct naar de Eindstapels. De eindstapels bevinden zich rechtsboven in beeld. De indeling van het speelveld kan ook gedraaid worden waarbij de Foundation links en de stapel rechts komt te liggen.

Indeling Patience Klondike Speelveld

Wat betekent Tabel, Speeltafel of Tableau?

Over het algemeen worden kaarten aan het begin van het spel gedeeld over een aantal kolommen welke ook wel het Tableau worden genoemd. In het Nederlands wordt dit onderdeel ook wel tabel of simpelweg gewoon speelveld genoemd.

Bij een Klondike Game, worden de kaarten over 7 kolommen gedeeld waarvan de laatste kaart die gedeeld wordt open is en alle anderen gesloten. Vanuit het tableau en vanuit de Stockpile ga je werken of bouwen om de kaarten uit te spelen naar de eindbestemming. Het tableau is dus het gedeelte waarop gewerkt wordt. Hier ga je bouwen en puzzelen om de gesloten kaarten vrij te spelen waardoor je ze kunt openen en uiteindelijk naar de eindbestemming te spelen.

Open kaarten op het tableau kun je verplaatsen tussen de kolommen onderling zolang ze de volgende volgorde aanhouden. Meer informatie hierover op de pagina “spelregels”

Wat betekent Foundation, Sorteerstapel of Eindstapel?

De Foundation of Eindstapel zijn de 4 plaatsen bovenin het scherm. De naam zegt het al een beetje, het is de eindbestemming van het Patience spel.

Deze zogenaamde eindbestemming komt uitsluitend voor bij de meer strategische patience spellen en wordt foundation genoemd. Bij Patience spellen die meer om het plezier wordt gespeeld en die je eigenlijk altijd zonder moeite uitspeelt daar is het de bedoeling om de kaarten weg te spelen in plaats van naar de foundation.

De foundation is een belangrijk element in Patience online spelen en is onderwerp van diverse verschillende regels, afhankelijk van welke variant je speelt. De foundations zijn over het algemeen alle kaarten van een bepaalde rank en symbool en dienen dan op een bepaalde oplopende volgorde vanuit de stapel of de rijen aangevuld te worden.


In Klondike Solitair bijvoorbeeld bestaat de foundation uit 4 gereserveerde plaatsen, voor iedere “suit” een aparte foundation. Als eerste moet je de Aas plaatsen en vervolgens de 2,3,4 enzovoort oplopend tot de Koning.

Wat wordt bedoeld met “reststapel”?

Wanneer je een kaart open draait dan leg je deze naast de gesloten stapel (Stockpile). De open kaart wordt in de officiële termen Waste Pile genoemd. In het Nederlands is dit vrij vertaald de reststapel. De stapel blijft over na het delen van de kaarten en wanneer je de bovenste kaart omdraait dan worden de omgedraaide kaarten dus de reststapel genoemd. Op de Patience solitaire spelregels pagina vind je een afbeelding met de reststapel afgebeeld links bovenin.

Wat wordt bedoeld met Stapel of Stockpile?

Wanneer je het spel begint en alle kaarten hebt gedeeld om tot de beginopstelling van het spel patience te komen dan houdt je bijna altijd een stapel met kaarten over. Deze stapel wordt in Patience termen de Stockpile genoemd. Deze stapel ligt altijd gesloten gedeeld.

Wanneer je vast zit in het spel kun je de Stockpile gebruiken om een kaart om te draaien en te kijken of je deze kaart kunt gebruiken om in het spel te brengen.

Er zijn twee versies van Klondike die betrekking hebben op de reststapel. Patience Klondike 1 en Patience 3, waarbij je steeds uitsluitend de bovenste kaart draait of de bovenste 3. Op de spelregels pagina vind je een afbeelding van het speelveld van Patience zoals het spel wordt gedeeld met daarop de Stapel of Stockpile linksboven.

Hoe werkt de Puntentelling bij Patience?

De puntentelling van Patience en de Highscore die je kunt behalen zijn gebaseerd op de officiële puntentelling van Microsoft Patience Klondike

  • Iedere kaart van de stapel naar het Speelveld +5
  • Iedere kaart die je speelt van de rest stapel naar de Eind Stapel +10
  • Iedere kaart die je speelt van het speelveld naar de Eind Stapel +10
  • Iedere kaart die je opent op het Speelveld +5
  • Van Eind Stapel terug naar het Speelveld -15

Wat zijn de Winstkansen bij Patience?

De winstkansen van Patience hangen net als bij het bepalen van de beste strategie, af van de spelregels. Er is heel lang discussie geweest over wat nu precies de kansen zijn om een spelletje Patience uit te spelen maar daar werd heel lang over gedebatteerd.

Nu eindelijk is er meer bekend geworden doordat men een supercomputer miljoenen spelletjes Solitaire heeft laten simuleren. Hierbij bleek dat de computer het spel ruim 80% van de keren wist uit te spelen!

Echter.. de computer mocht oneindig door de stok met kaarten heen. De strategie die de computer hanteerde was door eerst een keer door de stapel heen te gaan om zodoende meer informatie te verkrijgen. Voor meer informatie over de winstkansen van Patience, lees hier verder!

Wat is de beste Strategie bij Patience?

De belangrijkste strategie bij het spelen van Patience is om eerst alle mogelijke kaarten op het speelveld vrij te spelen. Blijf je hier te allen tijde op concentreren. Daarnaast hangt de beste strategie samen met de spelregels van het spel.

Bijvoorbeeld hoe vaak mag je door de stok kaarten geen gaan. Om de beste strategie te bepalen moet je je hier dus vooraf bewust van zijn. Lees alles over de beste strategie om Klondike uit te spelen op onze Patience Strategie pagina.